Duurzaamheid blogs

Blogs om te lezen tijdens je vakantie

De 6 beste duurzame blogs en 1 podcast over duurzaamheid.

Is duurzaam werk een investering in de toekomst?

Aan de hand van 6 duurzame blogs en 1 podcast verkennen het onderwerp duurzaamheid. Bedrijven zijn genoodzaakt om duurzaam te ondernemen. Duurzame vacatures zijn daarom de toekomst. Hier gaan we in op de duurzame keuzes die je kunt maken bij het vinden van een nieuwe baan.

We informeren je over de inhoud van duurzaam werken.

De 6 blog samenvattingen komen uit heel verschillende vakgebieden. Welk werk kun je verwachten als je in een duurzaam bedrijf gaat werken?

Kan je in de advocatuur ook een duurzame impact hebben? Hoe gaat dat in de wereld van muziek events bijvoorbeeld. Hoe duurzaam is het Amsterdam Dance Event en wie zit daar achter?

Reizen is een gevoelig onderwerp als het om duurzaamheid gaat. Vakanties zijn er natuurlijk ook als je een duurzame baan hebt. Reizen per zeilboot is dan een hele groene keuze bijvoorbeeld. De eerste samenvatting hieronder gaat daarover. Een wereldreis per zeilboot en daarbij inspirerende duurzame lokale oplossingen over allerhande onderwerpen bezoeken.

Laat je inspireren door alle blogs te lezen. Ook onderweg willen we je informeren, luister daarom het liefst in de trein de podcast onderaan dit artikel.

 

6 samenvattingen van duurzame blogs en 1 uitgelichte podcast.

 

1) Sustainable development goals van de United Nations.

Ivar Smits en Floris van Hees zeilen de wereld rond en bezoeken de gekste locaties om meer dan 50 duurzame oplossing te belichten die bijdragen aan de Sustainable development goals van de United Nations. Doordat ze op zoveel verschillende werelddelen projecten bezoeken belichten ze een grote diversiteit aan onderwerpen: GebouwenKlimaatGemeenschap EconomieEcosystemen EnergieVoedingSpiritualiteitVervoer

Met hun duurzame blogs maar ook met vlogs willen ze jou inspireren ook duurzame keuzes te maken in welk werk je doet. Met positieve voorbeelden van lokale oplossingen op het gebied van duurzaamheid laten ze zien wat er mogelijk is.

Lees verder op de blog van Ivar en Floris

2) Duurzaam ondernemen uitgelegd in duurzame blogs.

Return to Sender is in 2006 opgericht door Katja Schuurman. De blogs worden geschreven door Katja en 7 andere vrouwen. De onderwerpen zijn een combinatie van productpresentaties en de persoonlijke, duurzame verhalen erachter. Haar doel is met eerlijke handel vrouwen te helpen een leven voor zichzelf en voor hun familie op te bouwen. Nederlandse topdesigners werken samen met vakmensen uit ontwikkelingslanden om elk jaar een collectie design producten te maken.

Met de verkoop van die producten heeft Return to Sender sinds 2006 bijgedragen aan het creëren van bijna 9700 banen. Naast de collectie en de blogs vindt je op de website ook een uitleg en verantwoording van hun werkwijze. Verantwoord blogs lezen en leuk shoppen in één dus.

Lees verder op de blogs van Katja Schuurman.

3) Sustainable Fashion’s duurzame blogs.

De duurzame Amsterdamse startup ProjectCeCe maak het proces van bewuste kleding kopen makkelijker door je van betere en eerlijker informatie te voorzien. De 3 oprichters schrijven zelf hun blogs over sustainable fashion. Ze hebben heel verschillende achtergronden: natuur- en sterrenkunde en economie- en bedrijfskunde. Lees bijvoorbeeld De blog over vintage kleding: hoe een Burberry Trenchcoat een wereldreis vanuit de Verenigde Staten via Pakistan naar Nederland maakt.

Ze zijn een digitale dienstverlener die je met hun website helpt een duurzame keuze in fashion te maken. “We hebben verschillende achtergronden maar delen deze gezamenlijke missie. Hierbij komen onze verschillende skill sets goed van pas. De technische programmeer en webdevelopment en de bedrijfskundige kennis combineren wij in Project Cece. Hierdoor zijn we niet afhankelijk van externe bedrijven bij het onderhouden van de website en webtechnieken.”

Lees verder op de blogs van Marcella Wijngaarden, Noor Veenhoven en Melissa Wijngaarden

4) Duurzame blogs in de cultuur sector.

Greenevents is een platform organisatie met als doel het versnellen van ecologische en sociale veranderingen op het gebied van events. Luise Härtel neemt als communicatie- en contentmanager de blogs voor haar rekening. Haar laatste blog bericht over de Amsterdam Dance Event Green zet direct aan tot actie. Ben jij een cultuur professional die bij wil dragen aan duurzaamheid in de culturele sector? Ga dan zeker naar dit event op 21 oktober:

Lees hier je hoe je alle info ontvangt.

Greenevents wil diverse partijen beïnvloeden zoals organisatoren, promotors, artiesten, provincies of merken. Van muziek tot sport en van cultuur tot business-to-business events.

Laura van de Voort en Lyke Poortvliet stellen zich voor als co-owners terwijl moeder aarde als CEO wordt gepresenteerd met als belangrijkste skills leiderschap en kennis van natuur.

De organisatie bestaat uit een groep professionals die zich per specialisatie voorstellen. Er zijn experts op het gebied van economie, toegankelijkheid, diversiteit en inclusie. Op het gebied van eten en drinken, natuur, mobiliteit en water. En op het gebied van innovatie, circulariteit en impact meten. Er zijn ook experts op het gebied van materiaal en plastic en voor energie.

Ze helpen ook met duurzame en sociale vraagstukken binnen bestaande organisaties.

Dit is de toon van de muziek als je je verdiept in dit groene event platform. Serieuze ambities met kennis van zaken en een optimistische twist.

Lees verder op de blog berichten van Luise Härtel.

5) Sustainable in de horeca

Hier lees je een verassende blog over duurzaamheid in de horeca: het Greendish jaaroverzicht 2021. Je weet dat de toekomst van de horeca een duurzame zal zijn. Werken bij duurzame bedrijven is een betere keuze en geeft meer voldoening.

Een mooi voorbeeld van werken in de duurzaamheid lees je in het Greendish jaaroverzicht 2021. Lees de hele blog over hun verhuizing naar de jaarbeurs in Utrecht, de Greendish 2050 Guidelines en hun aanwezigheid op de klimaattop in Glasgow, de COP26. Over hun 10 jarig jubileum waarin ze zijn uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf dat wereldwijd impact maakt.

En de belangrijkste rede om de blog hier uit te lichten is de groei van het aantal medewerkers! Door hun groei hebben ze nieuwe mensen binnengehaald: Zoë, Marissa, Robin, Kars, Camil, Kim, Laura én Lieke hebben zich in 2021 allemaal bij het Greendish-team gevoegd. Ben je benieuwd wie er allemaal bij Greendish werken en wil je daar meer over weten?

Lees verder op de blog van Greendish.

6) Advocatuur en duurzame blogs.

Verbod op wegwerpplastic op kantoor, festivals en afhaallocaties is de ondertitel van de blog van Edward Brans en Marije van Mannekes van advocatenkantoor Pels Rijcken in Den Haag. In hun blog gaan Edward en Marije in op de consequenties hiervan als op 1 juli 2023 de nieuwe regelgeving van kracht wordt.

Ze belichten zaken die als doel hebben een vermindering van zwerfafval. Eerdere regelgeving uit 2016 heeft op dit gebied heeft al een reductie van 70% op het aantal gratis plastic tassen gerealiseerd.

Deze nieuwe maatregelen worden door de overheid gezien als aanvulling op het beleid dat gericht is op zorgvuldiger om te gaan met grondstoffen waardoor we minder afhankelijk zijn van die grondstoffen en toewerken naar een circulaire economie.

Net zo belangrijk is het voorkomen van zwerfafval via kantoren, festivals en afhaallocaties.

Deze regelgeving komt voort uit de Europese Single Use Plastics Richtlijn uit 2019 waarin de Europese lidstaten afspraken hebben gemaakt om rondslingerend plastic ter land en ter zee te stoppen.

Lees verder op de blog van Edward en Marije

7) Consultancy podcast over duurzaamheid.

EY consultancy heeft een leuke manier gevonden om inzichtelijk te maken wat ze doen: podcasts.

De uitgelichte aflevering gaat over subsidies voor duurzaamheid.

Vanaf 7:34 min. is het opletten geblazen. Gerben legt het verschil uit tussen fiscale subsidies en cash subsidies. Met leuke voorbeelden laat hij zien dat duurzaamheid veelal wordt ondersteund met cash subsidies die herkenbaar zijn in ons dagelijks leven. Door de podcast te luisteren ga je zien dat er veel buiten ons zicht gebeurd om ons dagelijks leven te verduurzamen. De podcast duurt 17:14 min. en past dus prima in een ritje met de trein.

Ze schrijven op hun website: “Wij geloven dat een betere werkende wereld gebaseerd is op duurzame en inclusieve economische groei.”

Ze geven achtergrond informatie op de meest uiteenlopende gebieden en oordeel zelf de mate van impact en duurzaamheid. De afleveringen zijn op een niveau van wat je mag verwachten van een grote organisatie.

Mocht je fan worden dan staan er 12 afleveringen voor je klaar en kun je je hier inschrijven voor de afleveringen van de toekomst.

Veel plezier en nieuwe kennis toegewenst.

Naar de podcast EY waarin Petra Pleunis praat met Gerben Hellinga.

Duurzame vacatures voor een mooie toekomst.

Op welke vacature ga je reageren en hoe weeg je duurzaamheid mee in je besluiten?

Het gaat uiteindelijk om een mooie toekomst. Niet alleen duurzaamheid is daarbij van belang. Daarom hebben we duurzaamheid belicht in 7 verschillende vakgebieden. Blogs en verhalen over de praktijk bij grote en kleine duurzame ondernemingen. Ondernemingen die duurzaamheid op allerlei verschillende manieren integreren in hun dagelijkse bezigheden. Door zelf een baan te vinden bij zo’n duurzame onderneming worden ook jou bezigheden onderdeel van een duurzame toekomst.

Ik hoop dat het lezen van de blogs en het luisteren van de podcast je inspireren tot een duurzame keuze. Twijfel je nog om te solliciteren naar een duurzame baan? Lees hier de actuele vacatures. Heel veel succes!

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.