Wat leuk dat je komt lezen over duurzame kleding! In de mode industrie speelt duurzaamheid een grote rol en dat wordt ook steeds belangrijker. De mode industrie is namelijk de op een na meest vervuilende industrie op deze wereld. De productie van kleding alleen is al verantwoordelijk voor 20% van het wereldwijde afvalwater en 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is meer uitstoot dan alle internationale vluchten en zeescheepvaart samen!

Door dit feit zijn grote modeketens haast wel genoodzaakt om hun productie van kleding te verduurzamen. Wij vertellen jou vandaag alles over duurzame mode en waar je duurzame kleding items kunt scoren!

Lees ons artikel over Sustainable Fashion op het internationale platform van Sustainablejobs.com.

Wat is het verschil tussen fast, slow -en fair fashion?

Binnen de mode industrie bevinden zich drie categorieën; Fast fashion, Slow Fashion en Fair Fashion. De een is duurzamer dan de ander. Wij richten ons hier voornamelijk op de productie van deze kledingitems. De termen spreken al natuurlijk al redelijk voor zich. Hoe snel en duurzaam wordt jouw kleding geproduceerd?

 

Fast fashion

Fast fashion herken je aan de snel wisselende collecties in een kledingzaak. Zo weten merken in te spelen op actuele (micro)trends en zo meer te verkopen.

De fast fashion industrie staat bekend om de soms slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken bij de massa productie. Mode merken binnen de fast fashion doen er alles aan om zo snel mogelijk veel nieuwe items te produceren. Deze items kunnen deze merken vervolgens een aantal weken verkopen, waarna er weer nieuwe items worden geproduceerd. De hele fast fashion industrie draait erom om zo goedkoop en snel mogelijk kleding te produceren.

 

Slow fashion

Slow fashion daarentegen is een heel ander verhaal. Binnen de kledingzaken die zich richten op slow fashion blijven collecties voor langere tijd in de winkel hangen en wordt er ook geen kleding verspild. De productiesnelheid binnen slow fashion merken ligt dus ook aanzienlijk lager.

Merken die slow fashion verkopen, laten hun kleding vaak ook binnenlands produceren. Zo wordt onnodig lang transport voorkomen, wat natuurlijk minder uitlaatgassen uitstoot.

 

Fair fashion

Wat is dan het verschil tussen fast -en slow fashion en fair fashion? Binnen de fast fashion industrie willen merken vaak toch hun steentje bijdragen aan het klimaat. Zo kiezen sommige merken, zoals H&M ervoor om duurzame materialen te verwerken in bepaalde kledingitems die zij produceren. Sommige kledingitems worden ook volledig van duurzaam materiaal gemaakt. De productie bij fair fashion is vaak minder vervuilend voor het milieu.

Ook slow fashion merken kunnen ervoor kiezen om hun kleding te produceren van duurzame materialen. Fair fashion is dus volledig gericht op het gebruik van eerlijke en duurzame materialen.

 

Wat zijn volledig duurzame kleding merken?

Nu ben je natuurlijk benieuwd geworden wat nou die duurzame mode merken zijn. Daarvoor ben je precies op de goede plek aangekomen. Hier vertellen we jou over duurzame en eerlijke kleding merken. We richten ons hier op duurzame uniseks kleding die ontworpen en geproduceerd wordt in Nederland. Bij welke merken en winkels kun jij terecht voor duurzame en eerlijke mode?

 

Kuyichi

Het eerste duurzame kleding merk waar we het over gaan hebben is Kuyichi.

Tijdens het verkennen van de katoenindustrie in Peru, Zuid-Amerika, schrokken de oprichters van Kuyichi van de armoede en vervuiling die dit met zich meebracht. Hier wilden zij verandering in brengen. Zo kwam in 2001 het kledingmerk Kuyichi tot stand.

Kuyichi hecht waarde aan het gebruiken van eerlijke materialen en focussen hierbij op het zorgvuldig uitwerken van ontwerpen. De focus ligt hierbij op tijdloze items die jaren mee gaan in jouw kledingkast. De hoge kwaliteit van de duurzame materialen zorgen ervoor dat je de items talloze jaren met plezier kan dragen.

Daarnaast streeft Kuyichi naar een volledig duurzame en eerlijke productie van hun kleding. Zij melden dat transparantie hierin ook een grote rol speelt. Zo zijn ze transparant in wie hun leveranciers zijn en wat ze doen. Op hun website kun je alles lezen over de partners in materialen, stoffen, zuivere productie en trims. Hier vind je onder andere informatie over waar de leverancier zit, hoeveel werknemers het bedrijf telt en welk product ze leveren.

Werken of stage lopen bij het toffe bedrijf Kuyichi? Dat kan! Op Sustainablejobs staan diverse jobs open binnen Kuyichi. Als je een opleiding binnen e-commerce of communicatie volgt, meld je dan aan voor stagiaire online marketing  bij Kuyichi!

 

Armedangels

Het kledingmerk Armedangels richt zich volledig op het duurzaam produceren van kleding. Op hun website melden zij het volgende:

‘Onze levensstijl is verrot, van ethiek tot milieu-impact, de manier waarop producten worden gemaakt en weggegooid vernietigd alles op zijn pad. Vanaf de eerste dag weigerden wij dit te accepteren. 15 jaar geleden. Lang voordat duurzaamheid een ding was, hebben we alles op alles gezet om het systeem te veranderen. Om de meest radicale producten op de planeet te maken.’

Armedangels hecht veel waarde aan circulaire mode die duurzaam wordt geproduceerd, verkocht en gerecycled.

Naast het volledig ecologisch en eerlijk produceren van kleding, werkt Armedangels samen met GermanZero om een rechtvaardige, duurzamere wereld te eisen. Hiervoor gebruiken zij hun invloed om te strijden voor dit belangrijke doel.

Als dit alles nog niet voldoende is, neemt Armedangels haar sociale verantwoordelijkheid als het gaat om wereldvrouwendag. Deze dag is immers ontstaan uit protesten binnen de textielindustrie.

 

Kings of Indigo

Het merk Kings of Indigo staat bekend om haar duurzame en van hoge kwaliteit jeans. Kings of Indigo is opgericht door de Nederlandse Tony Tonnaer. Ook produceert en verkoopt het merk tops en accessoires van hoge kwaliteit. Deze duurzame kleding items zijn geïnspireerd op Amerikaanse klassiekers en het oog voor detail van Japan. Kings of Indigo maakt gebruik van GOTS katoen en gerecycled katoen. Door verschillende materialen te hergebruiken zorgt Kings of Indigo voor minder waterverspilling. Ook zorgt het merk ervoor dat de kleding duurzaam wordt geproduceerd en getransporteerd.

Kings of Indigo wil greenwashing tegen gaan. Het merk heeft een samenwerking met Retraced. Retraced brengt de volledige toeleveringsketen van het merk in kaart en sluit hierdoor alle greenwashing uit. Hierdoor is Kings of Indigo ook nog eens heel transparant in wat zij doen. Zij gaan hierdoor valse beweringen over duurzaamheid in de mode industrie tegen.

 

Nukuhiva

Bij wie het tv-programma 3 op reis bekend in de oren klinkt, is de naam Floortje Dessing waarschijnlijk ook niet nieuw. Floortje heeft enorm veel plekken op onze mooie aarde mogen ontdekken en weet als geen ander hoe belangrijk het is om in actie te komen tegen de opwarming van de aarde. Deze presentatrice zet zich in voor een betere aarde, door bijvoorbeeld het concept Nukuhiva op te richten. Nukuhiva verkoopt duurzame kleding van verschillende merken onder een dak. Deze winkel verkoopt diverse duurzame merken, waaronder:

In totaal bevinden zich er 23 duurzame kledingmerken in de winkel Nukuhiva. Floortje vindt het belangrijk dat duurzame mode ook gelijke tijd fashionable is. Door deze mooie selectie aan duurzame merken lukt het Floortje om dit doel te realiseren. Deze duurzame winkel van Floortje zit gevestigd in Utrecht, Zadelstraat 36. Mocht je dus in Utrecht zijn, neem dan vooral een kijkje bij Nukuhiva en scoor een paar mooie, eerlijke items!

 

Puhashop

Als laatste gaan we het hebben over Puhashop. Het concept van Puhashop is opgericht door Nederlandse jongeren. Ondertussen werken zo’n 60 jonge Nederlandse designers mee door duurzame kleding te ontwerpen en te produceren. Naast de kleding ontwerpen sommige designers ook accessoires, boeken, tassen en sierraden.

Al deze designers helpen mee met het concept van Puhashop. Puhashop, gelegen in Utrecht, verkoopt de ontwerpen van deze jonge talenten. Hoe leuk dat je duurzame kleding en accessoires van deze jonge talenten kan shoppen in deze toffe winkel?

 

Helemaal weg van duurzame kleding?

We got you! Sustainablejobs biedt je aanbod aan bedrijven die functies aanbieden binnen de duurzame kleding industrie. Een van deze bedrijven is bijvoorbeeld Kuyichi, een enorm duurzaam kleding merk waar we het in deze blog over hebben gehad. Het is niet gek dat je interesse nu is gewekt. Wacht niet langer en neem een kijkje bij de vacatures over duurzame kleding!

Nog niet uitgelezen? Op Sustainablejobs vind mooie en inspirerende blogs over duurzaamheid en milieuveranderingen. Lees hier bijvoorbeeld over duurzame evenementen om naar toe te gaan in 2023.