Adviseur Energietransitie | Duurzame Beroepen 

Lees hier alles over het beroep van een Adviseur Energietransitie!

Wat doet een Adviseur Energietransitie?

Je werkt als Adviseur Energietransitie aan projecten rondom verduurzaming. Je houd je voornamelijk bezig met gestelde doelen rondom de energietransitie. Denk hierbij aan het uitvoeren van haalbaarheidsstudies, of het inventariseren van de wenselijkheid van een project. Ook geef je advies over de toepassing van duurzame(re) energiesystemen.

Daarnaast ben je een manager. Je werkt bijvoorbeeld als project- of procesmanager aan duurzaamheidsprojecten. Ook manage je de politieke en bestuurlijke processen en creëer je draagvlak voor verduurzamingsvoorstellen, zodat deze kunnen worden gerealiseerd.

Aan wat voor projecten werkt een Adviseur Energietransitie?

Je zal je als Adviseur Energietransitie bezighouden met verschillende soorten projecten. Je zal bijvoorbeeld werken aan het opzetten en uitwerken van beleidsstrategieën, zoals de warmte transitievisie. Verderop in hetzelfde proces kan je ook een managende rol aannemen bij de realisatie van een warmtenet of zonnepark.

Ook kan je gaan werken aan de Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing (EML). Wanneer je hieraan werkt is het mogelijk dat je zelf controles uitvoert, maar je kan ook de toezichthoudende rol vervullen. Je zorgt er in dit geval voor dat de maatregelen goed en tijdig worden uitgevoerd. Dit doe je bijvoorbeeld door de voortgang bij te houden, en terug te koppelen naar de opdrachtgever (bijv. een gemeente).

Vijf werkgevers met vacatures in deze hoek

  1. Energie Partners: Snelgroeiend energie adviesbureau uit Utrecht dat een bijdrage wil leveren aan het verduurzamen van de wereld. Deze bijdrage bestaat uit het stoppen van energieverspilling bij Mkb-bedrijven. We helpen ze de energietransitie door.
  2. Antea Group: Partner bij de ontwikkeling en toepassing van duurzame en integrale oplossingen in onze leefomgeving.
  3. Het Regionale Energieloket: Een unieke samenwerking tussen gemeenten, lokale organisaties en het bedrijfsleven om u te helpen met het verduurzamen van uw woning.
  4. Sobolt: Tech scale-up die werkt aan de energietransitie en klimaatadaptatie.
  5. Sweco: Advies- en ingenieursbureau op het gebied van duurzame gebouwen, infrastructuur, en schone energie en schoon water.

Jouw verantwoordelijkheden als Adviseur Energietransitie

Als Adviseur Energietransitie ben je verantwoordelijk voor het initiëren en uitvoeren van projecten. Dit doe je door een groot netwerk op te bouwen, en vervolgens verbindingen te creëren binnen jouw netwerk. Tijdens dit proces neem je een adviserende rol aan met jouw inhoudelijke expertise.

Ook onderhoud je contact met teamgenoten, opdrachtgevers en projectleiders. Je informeert opdrachtgevers bijvoorbeeld over de voortgang van projecten. Je bent daarnaast verantwoordelijk voor rapportages, notities en beleidsstukken. Je zorgt ervoor dat deze geschreven worden en dat ze op tijd worden aangeleverd.

Op wat voor contractbasis werkt een Adviseur Energietransitie?

Een Adviseur Energietransitie werkt vaak voor een bedrijf of adviesbureau zelf. Idealiter willen de bedrijven en adviesbureaus vaste werknemers in dienst nemen, maar vaak begin je met een tijdelijk contract. Daarnaast is het mogelijk om freelance aan de slag te gaan, ook al zijn hier niet heel veel vacatures voor te vinden. Gemeenten zijn relatief vaak op zoek naar freelancers. Ze huren je dan vaak in voor een bepaalde periode, of voor een bepaalde opdracht.

Het (bruto) salaris of het uurtarief van een Adviseur Energietransitie

Als Adviseur Energietransitie heb je een aantrekkelijk salaris. Als junior medewerker verdien je rond de €3000,- per maand. Afhankelijk van je ervaring en de werkgever kan dit oplopen tot zo’n €4500,- tot €5700,- per maand.

Het uurtarief van een freelance Adviseur Energietransitie is niet helemaal duidelijk aangezien er weinig vacatures voor freelancers te vinden zijn. In de gevonden vacatures waar het uurtarief in vermeld stond lag het tarief rond de €70,- tot €80,- per uur.

Hoe kan je Adviseur Energietransitie worden?

Een Adviseur Energietransitie moet stevig in zijn schoenen staan en beschikken over de benodigde kennis. Je moet resultaatgericht zijn, doorzettingsvermogen hebben, en echt iets willen toevoegen aan de energietransitie. Omdat je vaak een verbindende rol vervult moet je ook communicatief sterk zijn, zowel verbaal als schriftelijk.

Daarnaast wordt bij veel banen ook gevraagd om relevante werkervaring binnen de energietransitie, en moet je afhankelijk van de vacature een relevante HBO- of WO-opleiding hebben afgerond.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Stuur mij Vacatures & Freelance Opdrachten binnen de Energietransitie!

Plaats Freemium Facature

Sustainablejobs.nl is een Duurzame Vacaturebank met een focus op bedrijven, instellingen, gemeentes en overheden in Nederland (en hopelijk snel daarbuiten). Ter kennismaking is het mogelijk om een freemium vacature te plaatsen in ons netwerk!