Adviseur Ruimtelijke Ordening | Duurzame Beroepen 

Lees hier alles over het beroep van een Adviseur Ruimtelijke Ordening!

Wat doet een Adviseur Ruimtelijke Ordening?

Als adviseur ruimtelijke ordening kan je voor bedrijven of adviesbureaus werken, maar ook voor gemeentes, provincies of de overheid. De precieze werkzaamheden hangen af van de organisatie waarvoor je gaat werken. Bij de overheid of bij gemeenten breng je advies uit over de haalbaarheid en wenselijkheid van initiatieven van stedenbouwkundige adviesbureaus.

Wanneer je bij een adviesbureau aan de slag gaat adviseer je deze gemeenten, maar ook bedrijven. In het laatste geval bekijk je alles vanaf de andere kant. Je brengt advies uit om te zorgen dat ruimtelijke plannen worden goedgekeurd door gemeenten. Om dit voor elkaar te krijgen zorg je bijvoorbeeld dat de vergunningen kloppen, zodat de projecten kunnen worden uitgevoerd.

Aan wat voor projecten werkt een Adviseur Ruimtelijke Ordening?

Er zijn verschillende projecten waar een adviseur ruimtelijke ordening zich mogelijk mee bezig houdt. Wanneer je bij de overheid aan de slag gaat werk je mogelijk mee om Nederland te beschermen tegen wateroverlast en overstromingen. Ook is er een kans dat je je bezighoudt met cultureel erfgoed, of infrastructurele hoofdnetwerken.

Bij gemeenten werk je mogelijk aan de omgevingsvisie, of bestemmingsplannen voor woningbouw en bedrijventerreinen. Je krijgt te maken met aanvragen vanuit bijvoorbeeld bedrijven die worden begeleid door adviesbureaus. Of je zorgt ervoor dat er genoeg groen rondom de steden te vinden is door advies uit te brengen over de uitvoering van het landschapsbeleid.

Vijf werkgevers met vacatures in deze hoek

  1. TenneT: Europa’s eerste grensoverschrijdende netbeheerder én Europa’s eerste netbeheerder op zee.
  2. Gemeente Velsen: Gemeente met vernieuwingsopgaven in de omgeving zoals in de havens, en vele nieuwbouwprojecten.
  3. Drieweg Advies: Adviesbureau voor alle zaken die te maken hebben met ruimte en milieu.
  4. Aveco de Bondt: Verbindende onderneming die werkt voor ontwikkelende en bouwende bedrijven en organisaties.
  5. Iv-Groep: Wereldwijd opererend multidisciplinair ingenieursbureau.

Jouw verantwoordelijkheden als Adviseur Ruimtelijke Ordening

Je hebt als adviseur ruimtelijke ordening veel verschillende verantwoordelijkheden. Je zorgt bijvoorbeeld voor het verkrijgen van publiek recht op de ruimte waarop plannen moeten worden uitgevoerd. Je begeleid en coördineert daarnaast bezwaar- en beroepsprocedures met interne experts en stakeholders, en adviseert projectleiding over het vakgebied en risico’s. Ook voer je de regie over planologische en publiekrechtelijke processen wat betreft budget, beleid en planning.

Op wat voor contractbasis werkt een Adviseur Ruimtelijke Ordening?

De contractvorm komt in de meeste vacatures overeen. De meeste adviesbureaus en gemeenten zijn op zoek naar vaste werknemers. Wat opvalt is dat vaak eerst een jaarcontract wordt aangeboden, maar dat de werkgevers deze graag omzetten naar vaste contracten wanneer ze tevreden zijn. Het is daarnaast ook mogelijk om via uitzendbureaus aan de slag te gaan. Vaak krijg je in dit geval een contract voor bepaalde tijd, of word je voor een bepaalde klus aangenomen.

Het (bruto) salaris of het uurtarief van een Adviseur Ruimtelijke Ordening

Wat betreft het salaris zit je als adviseur ruimtelijke ordening goed. Je salaris hangt af van je werkervaring en de vooropleiding die je hebt afgerond. Als junior medewerker begin je met een salaris van zo’n €2500 tot €3000,- per maand. Je salaris kan oplopen tot €6000,- wanneer je veel ervaring hebt, maar meestal zal je uiteindelijke salaris tussen de €4500,- en €5000,- liggen.

Hoe kan je Adviseur Ruimtelijke Ordening worden?

Ben je resultaatgericht, analytisch en nieuwsgierig? Dan past deze baan bij jou. Het is daarnaast belangrijk dat je communicatief sterk en samenwerkingsgericht bent. Tijdens je werk moet je immers tegengestelde belangen inventariseren, en vaak bij elkaar brengen.

Er zijn ook een aantal interesses die je als adviseur ruimtelijke ordening moet hebben. Je bent bijvoorbeeld op de hoogte van beleidsvernieuwingen en ontwikkelingen binnen de nieuwe omgevingswet. Ook vind je het leuk om te schrijven, je zal namelijk planregels schijven om omgevings- en bestemmingsplannen toe te lichten.

Qua opleidingen wordt van je verwacht dat je een relevante HBO- of WO-opleiding hebt afgerond. Denk hierbij aan ruimtelijke ordening, -ontwikkeling, omgevingsrecht of planologie.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Plaats Freemium Facature

Sustainablejobs.nl is een Duurzame Vacaturebank met een focus op bedrijven, instellingen, gemeentes en overheden in Nederland (en hopelijk snel daarbuiten). Ter kennismaking is het mogelijk om een freemium vacature te plaatsen in ons netwerk!