Albert Heijn ananas Sustainablejobs.nl

Albert Heijn ontkroont de ananas

Albert Heijn ontkroont de ananas in het belang van duurzaamheid door kroonloze ananassen in haar schappen te introduceren. In een streven naar 45% minder CO2-uitstoot verwijdert de supermarktgigant de kroon van de ananassen. 

Dit maakt Albert Heijn de eerste Nederlandse supermarkt die ananassen op deze milieuvriendelijke wijze aanbiedt. De kroonloze ananassen verminderen de CO2-uitstoot door meer ananassen in een zeecontainer te laten passen. De kronen worden in het land van herkomst herplant om nieuwe ananasplanten te laten groeien.

Sinds vorige week liggen de kroonloze ananassen in de schappen van Albert Heijn. Hiermee zet de supermarkt een stap in haar duurzaamheidsdoelstellingen. Het verwijderen van de kroon zorgt ervoor dat er bijna 5.000 ananassen meer in één zeecontainer passen. Dat resulteert in 28 minder containers per jaar. 

Bovendien wordt 20% van de verwijderde kronen opnieuw geplant, terwijl de overige 80% wordt omgezet in compost voor de plantage. Dit leidt tot een besparing van 30% op de CO2-uitstoot, wat neerkomt op ruim 130.000 kg CO2 per jaar.

Anita Scholte op Reimer, directeur Duurzaamheid & Kwaliteit bij Albert Heijn, wijst op het belang van het initiatief:

“Ons nieuwste initiatief is de kroonloze ananas. Ze zien er anders uit, maar ze bieden duidelijke voordelen bij het verminderen van afval, verpakking en transport. Het mooie is dat we niets weggooien en dat het afval lokaal wordt gebruikt als grondstof.”

Groene stroom en led verlichting

De introductie van kroonloze ananassen is een van de manieren waarop Albert Heijn haar missie in 2023 heeft versterkt. Binnen de groente- en fruitketen is de supermarktketen ook met het invliegen van onbewerkte groente en fruit gestopt. Dat resulteert in een besparing van ruim 24 miljoen kg CO2. 

Twee derde van de Nederlandse groente- en fruittelers waarmee Albert Heijn samenwerkt is overgestapt op groene stroom. Kassen-telers gebruiken ledverlichting in hun kassen. Met al deze maatregelen is de inzet van duurzame praktijken verder versterkt. Met deze initiatieven blijft Albert Heijn toewerken naar haar doelstellingen voor verminderde CO2-uitstoot en een duurzame voedselketen.

Albert Heijn kroonloze-ananas Sustainablejobs.nl
Albert Heijn kroonloze-ananas


Ahold Delhaize lanceert klimaathubs voor CO2-reductie

De Europese retail uithangborden van Ahold Delhaize hebben open-source klimaathubs geïntroduceerd als onderdeel van een groter initiatief om leveranciers te ondersteunen bij het verminderen van CO2-uitstoot. 

Deze online platforms bieden leveranciers inzicht in de emissiegegevens. Ze voorzien hen van middelen om het proces van het aanpakken en rapporteren te vergemakkelijken. Het initiatief maakt deel uit van het scope 3-decarbonisatie traject. Dit is gericht op het verminderen van koolstofemissies in de gehele waardeketen.

Duizenden leveranciers en honderdduizenden producten

De klimaathubs fungeren als open-source platforms ter ondersteuning van leveranciers bij het starten van hun decarbonisatie-traject. Ze bevatten instructievideo’s en links naar externe bronnen zoals het Greenhouse Gas Protocol en Science Based Target initiative (SBTi).

Jan Ernst de Groot, CLO & CSO Ahold Delhaize, benadrukt het belang van de hubs in het complexe systeem van duizenden leveranciers wereldwijd die honderdduizenden producten leveren. De klimaathubs moedigen leveranciers aan om de uitstoot van hun producten te volgen en te verminderen.

Emissiereductie en samenwerken met leveranciers

Ahold Delhaize heeft concrete doelstellingen vastgesteld voor de vermindering van CO2-uitstoot in scope 1, 2 en 3, in lijn met de VN-doelen voor beperking van de opwarming van de aarde. Het merendeel van de emissies komt voort uit producten en diensten van leveranciers. Ahold Delhaize betrekt leveranciers om emissiereductie doelen vast te stellen via SBTi, gericht op verbeteringen in veehouderij, grondstoffen inkoop, verwerking, transport, verpakking, ontbossing, vermindering van voedselverspilling en landbouwpraktijken.

Alle lokale klimaathubs zijn nu live

Wouter Kolk, CEO Ahold Delhaize Europa & Indonesië, benadrukt de lokale samenwerking tussen de merken en hoe ze van elkaars “best practices” kunnen leren. Sinds eind 2023 zijn alle lokale klimaathubs voor de Europese retailuithangborden live – waaronder Albert , Albert Heijn , Alfa Beta , Delhaize België , Etos , Gall & Gall , Maxi en Mega Image. Het doel is om deze klimaathubs continu te ontwikkelen en de ondersteuning van leveranciers te maximaliseren.


Voorbeelden van klimaathubs Ahold Delhaize Europa

Albert Heijn klimaathub Nederland: CO2-voetafdruk

In de lokale klimaathub van Albert Heijn staat de CO2-voetafdruk centraal. De hub biedt instructievideo’s, aanbevelingen en tips om organisaties te begeleiden bij het berekenen van hun voetafdruk. Albert Heijn moedigt het gebruik van het Greenhouse Gas Protocol aan en presenteert zeven stappen. 

Stap 1 tot 4 zijn essentieel voor berekeningen, terwijl stap 5 tot 7 nuttige vervolgstappen zijn voor het ontwikkelen van een klimaatstrategie. De stappen omvatten het bepalen van reikwijdte, het verzamelen van gegevens voor Scope 1-2- en Scope 3-emissies. Aan bod komen ook het berekenen van emissies, het ontwikkelen van een koolstofarme economie routekaart en het betrekken van leveranciers en medewerkers. Videotutorials en aanbevelingen ondersteunen bij het in kaart brengen van de CO2-voetafdruk.

Gall & Gall klimaathub: CO2-reductie en samenwerking

Gall & Gall verwelkomt bezoekers op hun klimaathub met een ambitieuze missie om een tastbare rol te spelen in de beweging naar een duurzame aarde. Als onderdeel van het Science Based Targets-initiatief streven ze naar een 45% reductie van CO2-uitstoot in hun toeleveringsketens tegen 2030. 

Leveranciers worden aangemoedigd om jaarlijks voortgangsrapporten in te dienen, met specifieke deadlines. De hub gidst leveranciers door het proces van carbon footprinting, klimaatdoelstellingen instellen en rapporteren, met drie kerngebieden. 

Carbon Footprinting, Climate Targetsetting en Climate Reporting. Leidende vragen helpen leveranciers bij het navigeren door de klimaathub en de berekening van emissies.

Holistische benadering van duurzaam ondernemen

In het streven naar duurzaamheid heeft Albert Heijn met de introductie van kroonloze ananassen en de klimaathubs een innovatieve koers ingezet. Deze milieuvriendelijke benadering, gericht op CO2-reductie, toont de toewijding van de supermarktgigant aan een groenere toekomst. 

Niet alleen verminderen van afval, verpakking en transport, maar ook het betrekken van leveranciers en het hergebruik van ananaskronen, weerspiegelt een holistische benadering. Samen met andere initiatieven, zoals de groene stroom en led verlichting binnen de groente- en fruitketen, blijft Albert Heijn werken aan haar doelstellingen voor verminderde CO2-uitstoot en een duurzame voedselketen.

Sustainable news brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable nieuws is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières.


Gerelateerd artikel: Duurzame Ontwikkeling en Klimaatactie zijn Onlosmakelijk

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.