Wat doet een Beleidsmedewerker Duurzaamheid?

  Er bestaan veel verschillende soorten beleidsmedewerkers, en wat ze precies doen hangt af van hun precieze functie. In dit geval focussen we op beleidsmedewerkers binnen de duurzaamheid, denk hierbij aan beleidsmedewerkers energietransitie, duurzaamheid of duurzame leefomgeving.

  Je houd je als beleidsmedewerkers bezig met het opstellen en laten uitvoeren van een bepaald beleid. Aangezien er veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van duurzaamheid verandert veel beleid constant. Als beleidsmedewerker ben je op de hoogte van relevante ontwikkelingen en schrijf je plannen om nieuwe ideeën uitvoerbaar te maken. Je doet onderzoek en levert advies over het beleid, maar neemt over het algemeen niet zelf de besluiten. In het geval dat je zelf met ideeën komt die je op de agenda wil zetten zal je moeten lobbyen om dit voor elkaar te krijgen.

  Aan wat voor projecten werkt een Beleidsmedewerker?

  Wanneer je als beleidswerker binnen de duurzaamheid aan de slag gaat kan je met een breed scala aan projecten in aanraking komen. De projecten hebben vaak te maken met de warmtetransitie of de Regionale Energietransitie (RES). Je werkt bij deze projecten aan het definiëren van opgaven en ontwikkelen van beleid en uitvoeringsprogramma’s.

  Concreet zou je als Beleidsmedewerker Energietransitie Gebouwde Omgeving bijvoorbeeld kunnen werken aan het project Aardgasvrije Wijken, of een projectplan om een warmtenet te realiseren. Als Beleidsmedewerker Duurzame Leefomgeving werk je eerder aan projecten die te maken hebben met bijvoorbeeld infrastructuur. Denk hierbij aan het beleid omtrent geluidshinder door windturbines, of trillingshinder rondom het spoor.

  Vijf werkgevers met vacatures in deze hoek

  1. Sociaal-Economische Raad (SER): De belangrijkste adviesraad voor regering en parlement over sociaaleconomische vraagstukken.
  2. Unigarant: Het verzekeringsbedrijf van de ANWB.
  3. Rijksoverheid: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  4. Hogeschool Rotterdam: Leidt jongeren op tot professionals die tijdens en na hun studie bijdragen aan vraagstukken van de toekomst.
  5. Gemeente Son en Breugel: Een gemeente met ruim 17.000 inwoners in het Stedelijk Gebied Eindhoven.

  Jouw verantwoordelijkheden als Beleidsmedewerker

  Het beleidsontwikkelingsproces bestaat uit de initiatie, voorbereiding, ontwikkeling, implementatie en evaluatie van het beleid. Als beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de meeste van deze fasen, en soms zelfs allemaal. De eerste stap in het proces is de initiatie. Je kan als beleidsmedewerker zelf nieuw beleid initiëren, maar soms wordt dit ook door anderen gedaan. Na de initiatie begint de voorbereidingsfase, waarin onder andere de problemen worden geanalyseerd. Tijdens de ontwikkelingsfase overleg je met andere partijen (afhankelijk van waar je werkt) en schrijf je het beleid. Vervolgens breng je advies uit over de implementatie van het beleid en evalueer je op den duur wat er van de uitvoer van het beleid terecht is gekomen.

  Op wat voor contractbasis werkt een Beleidsmedewerker?

  Als beleidsmedewerker kan je in dienst treden bij een vaste werkgever, of via een detacheringsbureau aan de slag gaan. Beide opties hebben bepaalde voordelen.

  Wanneer je bij een vaste werkgever in dienst treed begin je vaak met een jaarcontract, met uitzicht op een vast contract. Wanneer je goed werk levert en met de instantie klikt is de kans groot dat je een vast contract krijgt, wat bepaalde zekerheden met zich meebrengt.

  Werken bij een detacheringsbureau heeft kenmerken die sommige mensen als voordelen, en anderen als nadelen zien. Als gedetacheerde krijg je vaak nieuwe opdrachten, moet je je vaak aan nieuwe omgevingen aanpassen en krijg je met meer verschillende collega’s te maken. Of dit bij jou past hangt af van je persoonlijkheid. Daarnaast krijg je als gedetacheerde soms wat meer betaald.

  Het (bruto) salaris of het uurtarief van een Beleidsmedewerker

  Je salaris is afhankelijk van verschillende factoren, zoals je opleiding en je ervaring. Als junior beleidsmedewerker verdien je ongeveer €3000,- per maand. Als medior beleidsmedewerker zal je salaris ongeveer €4600,- zijn, en als senior verdien je uiteindelijk  zo’n €5300,- per maand. Wanneer je bij een detacheringsbureau aan de slag gaat zal je salaris vergelijkbaar zijn, in sommige gevallen kan het misschien €200,- tot €300,- hoger uitvallen per maand.

  *Freelance beleidsmedewerkers zijn er weinig, dus over het uurtarief is geen nuttige informatie te geven.

  Hoe kan je Beleidsmedewerker worden?

  Als beleidsmedewerker moet je van goeden huize komen en over een aantal kwaliteiten en interesses beschikken. Je beschikt natuurlijk over kennis op het gebied van duurzaamheid en recente ontwikkelingen daarbinnen. Je bent bent erg goed in schrijven en analyseren, en vind beide ook leuk om te doen!

  Daarnaast krijg je in de ontwikkelingsfase met veel verschillende partijen te maken, je bent dan ook goed in samenwerken en communiceren. Tegelijkertijd heb je een overtuigende persoonlijkheid voor wanneer je moet lobbyen, en ben je pragmatisch ingesteld.

  Afhankelijk van de vacature moet je een relevante HBO- of WO-opleiding hebben afgerond. Ook wordt bij veel banen gevraagd om relevante werkervaring, vaak bij de overheid.

  Beleidsmedewerker Duurzaamheid Vacatures

  Wil je aan de slag gaan als beleidsmedewerker in de duurzaamheid? Bekijk dan alle vacatures op ons platform.

  Bekijk ook: