[vc_row row_height_percent=”0″ back_color=”color-997403″ overlay_alpha=”50″ gutter_size=”3″ column_width_percent=”75″ border_style=”inherit” shift_y=”0″ z_index=”0″][vc_column column_width_percent=”100″ gutter_size=”3″ back_color=”color-prif” overlay_alpha=”50″ shift_x=”0″ shift_y=”0″ shift_y_down=”0″ z_index=”0″ medium_width=”0″ mobile_width=”0″ width=”1/1″][vc_single_image media=”89492″ media_width_percent=”100″ lbox_title=”yes”][vc_column_text border_color=”color-gyho”]

Wat doet een E-Mobility Consultant?

De E-mobility markt groeit hard, al helemaal in Nederland. Op het moment staat een kwart van de Europese laadpalen in Nederland en in het meest positieve scenario rijden er in 2035 zo’n 4 miljoen elektrische auto’s op onze wegen. Mensen die voor elektrisch vervoer kiezen hebben daar verschillende redenen voor. Sommigen letten vooral op de centen, anderen op het milieu en weer anderen kiezen voor E-mobility vanuit technische interesse.

Jij bent als E-Mobility Consultant dé deskundige op het gebied van E-Mobility. Aangezien jij zo veel kennis hebt over E-Mobility kan iedereen bij jou terecht met zijn vragen. Of het nou gaat om IT, automotive, elektriciteit, infrastructuur of beleid, jij weet het allemaal. Uiteindelijk draag jij bij aan de transitie naar duurzamere mobiliteit door het leveren van advies.

 

Aan wat voor projecten werkt een E-Mobility Consultant?

Als E-Mobility Consultant help je klanten en bedrijven door jouw gedachtegoed met hen te delen. Je verschaft inzichten over elektrisch vervoer en bijbehorende zaken als laadpalen. In sommige gevallen kan je als E-Mobility Consultant door bedrijven worden betrokken bij potentiële groeimarkten zoals logistiek en snelladen. Je kan ook worden gevraagd invulling te geven aan zakelijke en publieke aanbestedingen of commerciële trajecten. In dat geval werk je bijvoorbeeld mee aan het schrijven van proposals of het uitvoeren van berekeningen.

Maarten Hachman is E-Mobility Consultant en heeft een vergelijkingswebsite waar automobilisten worden geholpen bij het kiezen van een laadpaal. Laadpalen kunnen verschillen op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid, of ze geschikt zijn voor 1 of 10 auto’s, of ze publiek, privé of zakelijk zijn, hoe groot de stroomaansluitingen zijn en nog veel meer. In Nederland zijn er daarnaast een stuk of 40 aanbieders met verschillende tariefmodellen. Het geld wordt bijvoorbeeld per km, op volume of op tijd in rekening gebracht. Wat het voordeligst is hangt af van de situatie, maar de verschillen kunnen zo groot zijn dat het verschil tussen de duurste en goedkoopste paal een factor 10 kan bedragen. Net als het kiezen van zonnepanelen is het kiezen van een paal dus maatwerk, op zijn site geeft Maarten hierover advies.

 

Vijf werkgevers met vacatures in deze hoek

  1. EQUANS: Met innovatieve technische, digitale en duurzame oplossingen helpt EQUANS opdrachtgevers binnen de utiliteit, industrie en overheden.
  2. EV Consult: Helpt met het bepalen van strategieën voor Elektrisch Vervoer (EV) in een snel veranderende EV-wereld.
  3. Royal HaskoningDHV: Internationaal, niet-beursgenoteerd advies- en ingenieursbureau.
  4. McKinsey & Company: Van oorsprong Amerikaans organisatieadviesbureau, dat zich richt op de strategische vraagstukken van organisaties.
  5. EY: Internationaal opererend dienstverlenend bedrijf actief op het gebied van accountancy, belastingadvies en bedrijfsadvies.

 

Jouw verantwoordelijkheden als E-Mobility Consultant

Je bent als E-Mobility Consultant verantwoordelijk voor het werven van zowel publieke als private opdrachtgevers. Vervolgens zorg je ervoor dat de adviestrajecten van begin tot eind succesvol worden begeleid. Afhankelijk van het bedrijf dat je adviseert komen hier extra verantwoordelijkheden bij. Wanneer je bijvoorbeeld een logistieke dienstverlener adviseert bij het realiseren van een laadinfrastructuur ben je mogelijk verantwoordelijk voor het aanbesteden van leveranciers van laadoplossingen.

Daarnaast bedenk je nieuwe manieren om jouw bedrijf/het bedrijf waarbij je werkt verder te ontwikkelen. Je bedenkt bijvoorbeeld concepten van een nieuw soort laadvoorziening, of nieuwe financieringsmogelijkheden. Ook ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van analyses. Denk hierbij niet alleen aan marktanalyses, maar ook aan analyses van bijvoorbeeld last mile delivery of nieuwe ontwikkelingen als de DC Snellader.

 

Op wat voor contractbasis werkt een E-Mobility Consultant?

Als E-Mobility consultant zijn er veel mogelijkheden wat betreft je contract. Wanneer je bij een bedrijf gaat werken begin je vaak met een jaarcontract. Dit jaarcontract kan vervolgens worden omgezet in een vast contract in het geval dat zowel werknemer als werkgever tevreden zijn.

Momenteel zijn er geen vacatures beschikbaar via detacheerders. Aangezien E-Mobility echter razendsnel groeit komen detacheringsvacatures in de toekomst mogelijk wel beschikbaar. Het is daarnaast ook mogelijk om voor je zelf te werken, in dat geval komt er geen contract aan te pas.

 

Het (bruto) salaris of het uurtarief van een E-Mobility Consultant

Wanneer je een contract krijgt aangeboden bij een bedrijf en als junior E-Mobility Consultant aan de slag gaat zal je salaris tussen de €2700,- en €3300,- per maand liggen. Uiteindelijk kan dit bedrag oplopen tot ongeveer €4250 – €5000,- per maand wanneer je senior E-Mobility Consultant bent.

Wanneer je als freelance consultant aan de slag gaat werk je vaak met een uurtarief. Het tarief van de meeste freelance E-Mobility Consultants ligt ongeveer tussen de €70 en €90 per uur.

 

Hoe kan je E-Mobility Consultant worden?

Je bent als E-Mobility Consultant een echte all-rounder. Je beschikt zowel over technische kennis als over sociale skills. Als consultant ben je communicatief sterk en ben je niet bang om in gesprek te gaan met klanten. Je netwerk is groot en je kan mensen overtuigen, je zal immers klanten moeten werven. Jouw netwerk komt ook van pas wanneer je ondersteuning nodig hebt bij bepaalde opdrachten. Ook ben je analytisch sterk en beschik je over het vermogen om conceptueel te denken. Dit wil zeggen dat je snel verbanden ziet en creatief bent bij het vinden van oplossingen.

Daarnaast ben je bekend met de E-Mobility markt, je beschikt bijvoorbeeld over kennis van protocollen als ISO15118, OCPP, OSCP en OCPI. Vaak wordt er om relevante werkervaring gevraagd bij adviesbureaus of bedrijven in vergelijkbare sectoren. Tot slot heb je een relevante HBO- of WO-opleiding afgerond, denk bijvoorbeeld aan Economie of Technische Bedrijfskunde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]