Duurzame huisvesting sustainablejobs.nl

Wat is duurzame huisvesting? Wat betekent dit voor bedrijven?

Duurzame huisvesting is uiteraard een must voor bedrijven die zich richten op duurzaamheid. Maar wist je dat vanaf 1 januari van dit jaar alle nieuwe gebouwen in Nederland bijna energieneutrale gebouwen moeten zijn? Ook voor bestaande bouw gaan er in 2023 duurzaamheidsregels gelden. Dus wees voorbereid en neem alvast de belangrijkste regels door in deze blog van sustainablejobs.nlLees ook direct wat voor positieve invloed duurzame huisvesting heeft op uw rente

 

Duurzame nieuwbouw

Vanaf januari van dit jaar moeten nieuwe gebouwen zoals gezegd voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Het gaat hierbij om drie eisen:

1. Maximale energiebehoefte

Hierbij gaat het om de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te koelen. Dit mag voor een gebouw maximaal 50 kWh/m2/jaar zijn. Dit kan behaald worden door goede isolatie, optimale luchtdichtheid en de juiste oriëntatie van het gebouw.

2. Maximaal primair fossiel energiegebruik

Dus: hoeveel energie is nodig voor dit gebouw? Dit hangt samen met verwarming en koeling, maar ook warm water en verlichting. Van deze waarde mag je de energie die het gebouw zelf opwekt, aftrekken. Zonnepanelen helpen je dus om onder het maximum primair fossiel energiegebruik van 25 kWh/m2/jaar te blijven.

3. Minimaal aandeel hernieuwbare energie

Als laatste moeten nieuwe gebouwen voor minstens 50 procent gebruikmaken van hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, biomassa of windenergie. Een nieuw gebouw wordt dus ontworpen met een lagere energiebehoefte. Bekijk de website van de RVO voor meer informatie over de wetten en regels voor duurzaam bouwen. [https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/gebouwen/wetten-en-regels]

 

Duurzaamheid in bestaande bouw

Ook voor bestaande bouw bestaan regels voor duurzame huisvesting. In januari 2023 moeten bestaande kantoorgebouwen energielabel C of beter hebben. Lukt dat niet? Dan mag het gebouw niet meer gebruikt worden als kantoor.

Vaak kunnen kleine investeringen, zoals het plaatsen van ledverlichting of het isoleren van het dak al zorgen voor een sprong omhoog in het energielabel. Dat is dus makkelijk scoren. Maar honderd procent duurzaam kun je zo’n oud pand niet of nu nog niet maken. Het zal nooit een CO2-neutraal gebouw worden. Maar natuurlijk is er wel vaak veel te verbeteren aan dit soort panden. Eigenaren van oudere panden hebben vaak te maken met hoge energierekeningen en veel onderhoudslasten. Door zo’n pand te verduurzamen, kun je die kosten soms fors omlaag brengen. Investeren in duurzaamheid levert dan jaar na jaar voordeel op.

 

Slimme innovaties voor duurzame huisvesting

En wat kun je dan specifiek doen om aan de eisen voor duurzame huisvesting te voldoen? Een paar voorbeelden:

  • Kies voor viervoudig glas. Dit zorgt voor een lagere warmte- en koudebehoefte en zorgt voor een forse daling van de energiebehoeften.
  • Gebruik een warmtepomp met zeer hoog rendement.
  • Kies voor ledverlichting. Deze lampen verbruiken veel minder elektriciteit dan bijvoorbeeld tl-balken.
  • Regel je verlichting slim in met bijvoorbeeld een intelligent lichtsturingssysteem. Zo is het licht alleen aan waar en wanneer dat nodig is.
  • En regel je verwarming slim in. Koel, verwarm en ventileer alleen daar waar mensen aan het werk zijn.

Bekijk meer slimme innovaties voor duurzame huisvesting in de infographic van de RVO.

 

Gedrag gebruikers van invloed op energie verbruik

Niet alleen de staat van een gebouw, de energiemaatregelen en slimme innovaties zijn van invloed op het energieverbruik van een gebouw. Ook het gedrag van gebruikers beïnvloedt hoeveel energie er in een gebouw verbruikt wordt. Gebruikers zetten bijvoorbeeld de ramen open in een ruimte waar ook de verwarming of airco aan staat. Of ze gebruiken de lift om slechts één verdieping omhoog en omlaag te gaan, terwijl ze ook de trap kunnen gebruiken. Als gebruikers beter stilstaan bij hun eigen energieverbruik, kan dit in bestaande gebouwen al een energiebesparing van 27% opleveren. Ook op het gebied van ICT is er winst te behalen door bijvoorbeeld beeldschermen en computers centraal uit te zetten.

Duurzaam bouwen is de investering waard

Duurzame maatregelen en slimme innovaties kosten tijd en geld, maar dat geld verdien je ook weer terug. Bijvoorbeeld door een lager energieverbruik, een langere gebruiksduur van het gebouw, minder kosten aan onderhoud, betere prestaties van de mensen die in het gebouw werken en minder bouwafval tijdens verbouwingen. Daarnaast neemt de tevredenheid én productiviteit van medewerkers ook fors toe als zij in een prettig pand werken. Niet alleen een verplichting dus om te gaan voor duurzame huisvesting, maar ook een slimme keuze als je gaat voor een goede werkomgeving voor je personeel.

Meer informatie over duurzame huisvesting is te vinden op de website van Platform Duurzame Huisvesting

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl.