Coördinator Duurzaamheid | Duurzame Beroepen 

Lees hier alles over het beroep van een Coördinator Duurzaamheid!

Wat doet een Coördinator Duurzaamheid?

Je hebt als Coördinator Duurzaamheid een ondersteunende functie binnen jouw bedrijf. De taken van jouw collega’s leiden allemaal tot afval en uitstoot. Jij gaat als Coördinator Duurzaamheid afval verminderen en uitstoot beperken door te helpen met het vormgeven en uitdragen van het duurzaamheidsdoelstellingen. Dit kan je binnen verschillende organisaties doen. De vacatures die op dit moment beschikbaar zijn hebben echter vrijwel allemaal te maken met zorg, de gebouwde omgeving of beide. Als Coördinator Duurzaamheid bij zorginstelling Aveleijn ben je bijvoorbeeld onderdeel van het vastgoed team.

Samen met de managers van jouw organisatie zorg je ervoor dat medewerkers en cliënten zich meer bewust worden van hun impact op het milieu. Vervolgens moedig je ze aan daadwerkelijk hun steentje bij te dragen. Daarnaast bedenk je samen met je collega’s duurzame oplossingen voor de projecten waar jouw organisatie zich mee bezighoudt. Je bekijkt de projecten door een groene bril, zo stimuleer jij jouw collega’s bijvoorbeeld om de renovatie van een oud gebouw klimaatneutraal te maken.

Aan wat voor projecten werkt een Coördinator Duurzaamheid?

De projecten waar jij je als Coördinator Duurzaamheid mee bezighoudt hebben vaak te maken met circulariteit, koolstofemissies, afval, (afval)water, voeding en het gebruik van hernieuwbare energie. Je word aangestuurd door je Duurzaamheidsmanager en analyseert de huidige gang van zaken. Vervolgens onderzoek en coördineer je mogelijke duurzaamheidsmaatregelen. De analyses doe je door eerst relevante data te verzamelen en de geboekte resultaten zichtbaar te maken. Vervolgens bedenk je samen met de Duurzaamheidsmanager initiatieven om deze resultaten te verbeteren en zorgen jullie samen dat deze initiatieven worden uitgevoerd. Denk hierbij concreet aan het opzetten van een grootschalig afvalscheidingsplan voor het bedrijf of op kleinere schaal het vegetarisch maken van het menu in de kantine. Je taken komen vaak min of meer overeen met die van een Duurzaamheidsmanager en soms worden de termen zelfs door elkaar gebruikt. Als Coördinator Duurzaamheid leid je echter geen medewerkers en heb je vaak wat minder verantwoordelijkheden.

Vijf werkgevers met vacatures in deze hoek

  1. Van Wijnen: Nederlands bouwconcern actief in projectontwikkeling, woningbouw, renovatie en transformatie, gebiedsontwikkeling en vastgoedbeheer.
  2. ProcessMinded: Hét bureau voor procesbeheersing en systems engineering in de bouw.
  3. Rendon Onderhoudsgroep: Bouwkundige onderhouds- en renovatiespecialist met een brede dienstverlening op het gebied van duurzame renovatie en herbestemming, dagelijks onderhoud, gevelrenovatie, betonrenovatie en schilderwerk.
  4. Aveleijn: Al meer dan 50 jaar biedt Aveleijn ondersteuning aan kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking of een lage sociale redzaamheid.
  5. Raphaëlstichting: Aanbieder van zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. Zij is daarnaast actief in de psychiatrie en verpleeghuiszorg.

Jouw verantwoordelijkheden als Coördinator Duurzaamheid

Je bent als Coördinator Duurzaamheid medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen en behalen van duurzaamheidsdoelstellingen. Je faciliteert de organisatie hierin door contact met externe partijen te initiëren en te onderhouden. Denk hierbij aan contact dat te maken heeft met de duurzaamheidsinitiatieven of contact met overheden. Jij rapporteert de voortgang van de duurzaamheidsdoelstellingen aan de Duurzaamheidsmanager omdat hij uiteindelijk de hoofdverantwoordelijke is.

De verantwoordelijkheden die je daarnaast hebt hangen af van de precieze baan. Wanneer je in de bouwsector aan de slag gaat ben je bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het controleren van duurzaamheids- en milieunormen. Denk hierbij aan de ISO14001 standaard en de CO2-Prestatieladder, twee instrumenten om milieu eisen en wensen mee te waarborgen.

Op wat voor contractbasis werkt een Coördinator Duurzaamheid?

Als Coördinator Duurzaamheid begin je meestal met een jaarcontract, waarna je mogelijk in vaste dienst treed bij het bedrijf. Op het moment zijn er geen vacatures te vinden voor dit beroep via detacheerders of uitzendbureaus. Waarschijnlijk heeft dit ermee te maken dat een Coördinator Duurzaamheid een verbindende rol heeft binnen een bedrijf. Je kan deze rol beter uitvoeren als je onderdeel bent van het bedrijf en goede banden hebt met je collega’s. Het voordeel van een vast contract is daarnaast dat het meer zekerheid met zich meebrengt dan een uitzendcontract.

Het (bruto) salaris of het uurtarief van een Coördinator Duurzaamheid

Wat je precies gaat verdienen als Coördinator duurzaamheid heeft te maken met het soort bedrijf en de grootte van het bedrijf waarbij je werkt. Wanneer je bij een zorginstelling aan de slag gaat zal je bijvoorbeeld beginnen met een salaris van zo’n €2350,- per maand conform het CAO gehandicaptenzorg. Uiteindelijk kan dit bedrag uitgroeien tot zo’n €3500,- per maand.

Wanneer je als Coördinator Duurzaamheid aan de slag gaat bij een bouwbedrijf ligt je startsalaris vaak al wat hoger, maar het verschil in salaris kan ook meer verschillen dan bij een zorginstelling. Je zal met een salaris van ongeveer €2700,- beginnen. Naar mate je meer ervaring krijgt kan dit salaris maximaal oplopen tot zo’n €4000,- per maand.

Hoe kan je Coördinator Duurzaamheid worden?

Omdat duurzaamheid steeds belangrijker wordt groeit de rol van een Coördinator Duurzaamheid mee. Je bent in veel opzichten een pionier, dus heb je vanzelfsprekend een ondernemende persoonlijkheid. Ook vind je het leuk anderen te motiveren en te inspireren bewustere keuzes te maken. Je werkt vaak in teamverband dus beschikt ook over goede communicatieve vaardigheden. Daarnaast ben je praktisch ingesteld, zo kan je beleid opstellen en kan je dit beleid vervolgens omzetten in concrete uitvoeringsplannen en vervolgprocessen.

Verder heb je ten minste een relevante HBO-opleiding afgerond en beschik je afhankelijk van de precieze functies over bepaalde kennis van het werkveld. Zo ben je als Coördinator Duurzaamheid in de bouwsector op de hoogte van verschillende certificeringen zoals de bovengenoemde ISO14001 en de CO2 prestatieladder, maar ook de FSC en PEFC CoC’s (Chain of Custody).

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Plaats Freemium Facature

Sustainablejobs.nl is een Duurzame Vacaturebank met een focus op bedrijven, instellingen, gemeentes en overheden in Nederland (en hopelijk snel daarbuiten). Ter kennismaking is het mogelijk om een freemium vacature te plaatsen in ons netwerk!