Duurzaamheidsmanager | Duurzame Beroepen 

Lees hier alles over het beroep van een Duurzaamheidsmanager!

Wat doet een Duurzaamheidsmanager?

Als duurzaamheidsmanager ben jij dé duurzaamheidsexpert binnen jouw organisatie. Je ontwikkelt de duurzaamheidsstrategie en zorgt ervoor dat deze in lijn is met het bedrijf waar je werkt. Je houdt vanuit jouw positie ook toezicht op de uitvoer van de duurzaamheidsstrategie. Dit doe je mogelijk door KPI (Kritieke Prestatie Indicatoren) gegevens te verzamelen en te evalueren. Daarnaast houd je in de gaten hoe jouw bedrijf ervoor staat wat betreft circulariteit, koolstofemissies, afval, (afval)water en het gebruik van hernieuwbare energie. Je geeft vaak leiding aan collega’s, bijvoorbeeld duurzaamheidscoördinatoren, die je hierbij helpen.

Je beoordeelt en begeleid daarnaast duurzame initiatieven van het bedrijf. Wanneer de directie bepaalt dat het bedrijf in 2050 volledig CO2-neutraal moet zijn zal jij nauw betrokken zijn bij deze overgang. Je draagt dus bij aan de het behalen van wereldwijde klimaatdoelstellingen door duurzaamheid binnen jouw bedrijf een prioriteit te maken.

Aan wat voor projecten werkt een Duurzaamheidsmanager?

Je eerste taak als Duurzaamheidsmanager is de ontwikkeling van een plan om de duurzaamheid binnen jouw bedrijf te verhogen. Aan de hand van dit plan voer je de rest van de taken uit en geef je leiding aan collega’s die je hierbij helpen. Concreet ondersteun je deze collega’s bij het beperken van CO2-uitstoot, het gebruik van hernieuwbare bronnen en het verminderen en duurzaam beheren van afval.

Je brengt daarnaast samenwerkingen tot stand met externe partijen om de duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Ook zorg je ervoor dat er regelmatig verslagen over de voortgang en prestaties op het gebied van duurzaamheid worden uitgebracht en geëvalueerd.

Vijf werkgevers met vacatures in deze hoek

  • Tech Data: Internationaal distributiebedrijf gespecialiseerd in IT-producten en -diensten
  • Jurczik DeBlauw: Kantoor voor executive search, interim management en executive development.
  • Modulaire Group: Specialist in modulaire diensten en infrastructuur.
  • FÉST: Nederlands interieurmeubelmerk.
  • Cargill: Amerikaans agro-industrieel concern

Jouw verantwoordelijkheden als Duurzaamheidsmanager

Als duurzaamheidsmanager krijg je de verantwoordelijkheid om de organisatie op het gebied van duurzaamheid te leiden. Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen een plan van aanpak om de duurzaamheidsdoelstellingen op lange termijn te behalen. Dit gaat verder het opstellen en (laten) handhaven van deze regels. Je zorgt ervoor dat de medewerkers écht gemotiveerd zijn om het bedrijf te verduurzamen. Je houdt ze bijvoorbeeld op de hoogte van recente ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid door trainingen en workshops te organiseren.

Daarnaast ben je verantwoordelijk voor de prestaties van jouw bedrijf op het gebied van duurzaamheid. Je inventariseert de huidige duurzaamheidsgegevens en maakt een nauwkeurig overzicht van de meetwaarden. Door middel van jouw duurzaamheidsstrategie moeten deze waarden er steeds beter uit gaan zien, en wordt het bedrijf steeds duurzamer.

Op wat voor contractbasis werkt een Duurzaamheidsmanager?

Op dit moment zijn Duurzaamheidsmanagers gewild omdat duurzaamheid een belangrijker punt wordt binnen steeds meer bedrijven. Toch zijn er vrijwel alleen vacatures te vinden voor Duurzaamheidsmanagers in vaste dienst. Dit heeft ermee te maken dat je als Duurzaamheidsmanager het bedrijf van binnen en buiten moet kennen en veel verantwoordelijkheid draagt binnen het bedrijf. Vaak begin je wel met een jaarcontract, maar als je goed werk levert zullen werkgevers je maar al te graag willen houden. Het voordeel van een vast contract is dat het meer zekerheid met zich meebrengt dan een uitzendcontract.

Het (bruto) salaris of het uurtarief van een Duurzaamheidsmanager

Het salaris van een Duurzaamheidsmanager is erg afhankelijk van het bedrijf waarbij hij werkt. Je krijgt over het algemeen meer betaald bij een groter bedrijf dan bij een kleiner bedrijf. Het speelt ook een rol hoeveel verantwoordelijkheden je hebt en hoe veel mensen je leid binnen je functie. Daarnaast verdien je meestal meer bij een commercieel bedrijf dan bij een non-profitorganisatie.

Wanneer je bij een kleinere non-profitorganisatie aan de slag gaat zal je inkomen in ieder geval rond de €3000,- per maand liggen. Wanneer je bij een commercieel bedrijf aan de slag gaat zal het sneller richting de €4000,- per maand gaan, en wanneer je meer verantwoordelijkheden krijgt kan het oplopen tot zo’n €6500,- per maand.

Hoe wordt je een Duurzaamheidsmanager?

Een goede Duurzaamheidsmanager heeft affiniteit met duurzaamheid en beschikt over kennis van bijvoorbeeld de SDG’s (Sustainable Development Goals van de UN). Wat karakter betreft ben je een natuurlijke leider. Je benadert je werk op een pragmatische manier en je bent vaardig op het gebied van programmabeheer. Daarnaast heb je een groot netwerk en ken je alle relevante mensen, instanties, organisaties en certificaten binnen de duurzaamheid. Je kan dus goed met mensen omgaan, en inspireert de collega’s om je heen. Door dit te doen maak je van jouw duurzaamheidsstrategie een succes.

Tot slot zijn er een paar eisen waaraan je moet voldoen. In vrijwel alle vacatures wordt om relevante werkervaring gevraagd. Ook moet je een relevante HBO- of WO-opleiding afgerond. Je bent daarnaast verbaal en schriftelijk sterk en spreekt vloeiend Nederlands en Engels.

Aan de slag in de duurzaamheid?

Wil jij aan het werk in de duurzaamheid? Bekijk dan het complete overzicht van alle duurzame vacatures. Vragen over een vacature, freelance opdracht of stage? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Plaats Freemium Facature

Sustainablejobs.nl is een Duurzame Vacaturebank met een focus op bedrijven, instellingen, gemeentes en overheden in Nederland (en hopelijk snel daarbuiten). Ter kennismaking is het mogelijk om een freemium vacature te plaatsen in ons netwerk!