Zorgeloos zonne-energie van zonpartner Lens.

Zorgeloos zonne-energie van zonpartner Lens door het leveren van zonnesystemen op daken door heel Nederland.

In dit artikel vragen wij aan Rinske Dijkstra van Lens hoe ze hun klanten ontzorgen. Natuurlijk wilden we ook weten hoe ze duurzaam met hun personeel omgaan. En vroegen we naar hun ambities voor de toekomst. Vacatures van Lens vind je op onze website.

We stellen je voor aan Lens.

In 2012 richtte Christiaan Brester Lens op. Zijn droom was een sociale, duurzame onderneming die zonnestroom mogelijk maakt op alle daken van Nederland. Een duurzame en sociaal betrokken onderneming was altijd zijn doel:

 

“Wij zijn specialist in het installeren van zonnepanelen op ieder type dak. Wij bieden een totaalpakket waarmee we een project financieren, ontwikkelen, monitoren en beheren.”

 

Om dat doel te bereiken zet Christiaan zijn belangrijkste troef in: het personeel. Bestaande uit meer dan zestig experts. HR medewerker Keenen van de Broek zegt hierover:

 

“Werken bij Lens betekent… samenwerken en -presteren. De Lens Academy biedt de mogelijkheid tot ontwikkelen op professioneel en persoonlijk vlak. Dat draagt bij aan het werkgeluk…”

Hoe blijft zonpartner Lens als bedrijf zelf duurzaam opereren?

Het is duidelijk dat Lens zorgeloze zonnesystemen levert aan zijn klanten. Wij zijn nu geïnteresseerd of Lens als bedrijf ook duurzaam is. Stel dat jij hier zou gaan werken, waar kun je dan trots op zijn? Rinske Dijkstra beantwoordt 4 vragen over hoe Lens zelf duurzaam onderneemt.

Welke bijdrage levert Lens aan de verduurzaming van onze samenleving?

 

Rinske: “Met Lens dragen we bij aan het versnellen van de energietransitie. We vinden daarnaast dat iedereen moet kunnen profiteren van de energietransitie, ongeacht sociale klasse.”

 

Energiearmoede komt steeds vaker voor. Een logisch gevolg van de huidige energieprijzen. Huishoudens met een laag inkomen zijn 10% tot 15% van hun inkomen kwijt aan energiekosten. Lens spant zich daarom in voor huurders met een kleine portemonnee. Met zonnepanelen profiteren zij dan ook van lagere woonlasten. 

Ook helpt Lens huurders bewust te maken van hun energieverbruik. Ze geven inzicht in hoe je meer kunt besparen op je energierekening en ze werken samen met energiecoaches.

 

Ook buiten de kantoormuren zet Lens zich in voor mens en milieu. Dit doen ze door:

 

  • Recycling van afgedankte zonnepanelen die ze doneren aan de Kaskantine.
  • Voorlichting te geven op basisscholen over duurzaamheid.
  • De organisatie van Jump4Joy: een dag vol activiteiten voor gezinnen die onder de armoedegrens leven.
  • Een werknemer bij Lens die duurzaamheids-burgemeester van Diemen is.

Op welke manier heeft Lens duurzaam werken doorgevoerd in de bedrijfsvoering?

 

Rinske: “We hebben als doel gesteld om medio 2023 CO2 neutraal te opereren. Om dit te bereiken hebben we de werkgroep ‘Lens CO2 neutraal’ aangesteld. Die heeft de CO2 uitstoot van Lens in kaart gebracht. We passen stap voor stap besparingsmaatregelen toe om vanaf medio 2023 CO2 neutraal te zijn.”

 

Lens stimuleert elektrisch rijden, fietsen of het gebruik van het openbaar vervoer naar kantoor. Bij Lens werken ze hybride om woon-werkverkeer te verkleinen en Lens laat zich adviseren over hun mobiliteitsbeleid.

Voor Lens is het circulair maken van de grondstoffenstroom een uitdaging. Lens past concrete maatregelen toe om dit te bereiken en de ‘footprint’ te verkleinen.

Een voorbeeld hiervan is de keuze voor Bio Bound tegels als ballast voor de zonnepanelen. Deze circulaire tegels zijn op een duurzame manier geproduceerd. Ze worden aan het eind van hun levensduur gerecycled. Hiermee zorgt Lens voor een lagere milieubelasting, CO2 reductie en waardebehoud van grondstoffen. Het hergebruik van zonnepanelen wordt ook onderzocht.

 

Hoe implementeert Lens duurzaamheid in de groei ambities voor de toekomst?

 

Rinske: “We zijn altijd bezig met innovatieve oplossingen, kijken verder dan de vraag van vandaag en lopen vooruit op het gebied van totaaloplossingen. Zo houden we ons bezig met oplossingen voor netcongestie en opslagmogelijkheden om de versobering van de salderingsregeling op te vangen.”

 

Hiermee blijven zonnepanelen ook in de toekomst een aantrekkelijke optie, eveneens voor huurders in sociale huurwoningen die de zonnepanelen huren van hun woningcorporatie. 

 

Wat is het meest uitgesproken voorbeeld van duurzaamheid wat Lens in de toekomst wil bereiken?

 

Rinske: “Wij dromen van een CO2 neutrale wereld. Dit moet niet bij dromen blijven, dus de invloed die we zelf kunnen uitoefenen moet omgezet worden in acties. Een CO2 neutrale bedrijfsvoering in 2023 is daar een uitgesproken voorbeeld van.”

 

Voor klanten van Lens betekent dit dat ze partnerships aangaan voor geïntegreerde oplossingen voor hele gebouwen. Dit betekent dat ze energie neutrale panden gaan realiseren.

Zorgeloos zonne-energie van zonpartner Lens is ook voor bedrijven interessant. Lens wil helpen de energietransitie te versnellen door zich ook op bedrijfspanden te richten.

Logisch dat commerciële daken tot de verbeelding spreken als het gaat om verduurzamen van onze economie. Om die daken zinvol te gebruiken voor een snellere energietransitie richt Lens zich op alle commerciële daken van Nederland. Daar gebruiken ze 5 kwaliteiten voor om bedrijven hierin te ontzorgen.

 

  • Analyse en advies over haalbaarheid en mogelijkheden voor zonnepanelen op panden.

 

  • Bouwkundig advies, inkoop en bouwen van zonnepanelen systemen op daken.

 

  • Financiering middels dak-verhuur of lease en investeringen van klanten zelf.

 

 

  • Op het gebied van kwaliteit en veiligheid voldoet Lens aan strenge normen.

 

Duurzaam werken en zorgeloos zonne-energie van zonpartner Lens op alle daken.

 

Sustainablejobs.nl is een vacaturesite voor werkzoekers met een duurzame visie op de toekomst. Dus hoe zit het met de toekomst van zonne-energie? We hebben nagezocht of er toekomstmuziek zit in zonne-energie. En dat zit er. 

Volgens het CBS is de productie van zonne-energie in 2020 sterk toegenomen. De opgewekte elektriciteit met zonnepanelen bedroeg in 2020: 8 144 mln kWh, een toename van 53 procent ten opzichte van 2019! In 1 jaar tijd een verdubbeling van de hoeveelheid opgewekte kWh. Daar zijn heel wat zonnepanelen voor nodig.

Met de hoeveelheid ‘opgesteld vermogen zonne-energie’ (dit is het aantal zonnepanelen wat geschikt is voor het opwekken van zonne-energie) per inwoner staat Nederland nu wereldwijd op de tweede plaats. Alleen Australië heeft meer zon vermogen per inwoner. In Nederland was 9,6 procent van alle stroom afkomstig van zonnepanelen.

Bezoek de website Energieopwek.nl om op een leuke manier kennis te maken met de actuele stand van energie zaken in Nederland.

Wij nodigen je uit om de vacatures bij Lens eens goed te bekijken. Wellicht is er voor jou wel een zonnige toekomst voor je te vinden bij Lens.

 

Geschreven door Michel Kleinjan.

 

 

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.