11 tips waarmee je vandaag nog duurzamer kunt ondernemen

11 tips waarmee je vandaag nog duurzamer kunt ondernemen

11 tips waarmee je vandaag nog duurzamer kunt ondernemen en direct resultaat kunt boeken. Een aantal tips kun je direct uitvoeren en zelfs meteen mee aan de slag binnen je bedrijf.

1. Ga lokale samenwerkingen aan

Een duurzame onderneming begint bij de bron. Werk samen met lokale leveranciers en producenten om je transportkosten te verlagen en de CO2-voetafdruk van je toeleveringsketen te verminderen. Black & White Community in Breda is een voorbeeld van zo’n bedrijf. Neem zeker eens een kijkje op de website om meer te leren over deze werkwijze.

2. Upcycle en hergebruik

Denk niet alleen aan recyclen, maar ook aan upcyclen. Transformeer oude materialen en producten tot iets nieuws. Dit kan niet alleen kosten besparen, maar ook je bedrijf een unieke uitstraling geven.

3. Creëer een groene werkcultuur

Betrek je medewerkers bij duurzaamheid door groene initiatieven aan te moedigen, zoals fietsen naar het werk, het verminderen van papiergebruik en het organiseren van vrijwilligerswerk voor milieuprojecten.

4. Onderzoek duurzaamheidssubsidies

Verschillende overheden en organisaties bieden financiële steun aan bedrijven die duurzame praktijken implementeren. Onderzoek welke subsidies beschikbaar zijn en maak er gebruik van.

5. Verander je productverpakking

Heroverweeg je verpakkingsmaterialen en -methoden. Kies voor milieuvriendelijke opties, zoals biologisch afbreekbare verpakkingen of minimalistische ontwerpen die minder materiaal vereisen.

6. Meet je ecologische voetafdruk 

Voordat je verbeteringen kunt aanbrengen, moet je weten waar je staat. Gebruik hulpmiddelen en software om je ecologische voetafdruk te meten en stel doelen voor verbetering.

7. Bevorder groen transport

Moedig je werknemers aan om milieuvriendelijk transport te gebruiken, zoals carpoolen, openbaar vervoer of elektrische fietsen. Overweeg ook het aanbieden van parkeergelegenheid voor elektrische voertuigen.

8. Investeer in duurzaamheidstraining

Zorg ervoor dat je personeel goed is opgeleid in duurzame praktijken. Hierdoor kunnen ze effectief bijdragen aan je duurzaamheidsdoelen en ideeën aanleveren.

9. Verlicht je kantoorruimte slim

Gebruik daglicht en slimme verlichtingssystemen om energie te besparen. Dit draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar kan ook de productiviteit van medewerkers verhogen.

10. Deel je duurzaamheid geschiedenis

Laat je klanten zien hoe ver je bent gekomen op het gebied van duurzaamheid. Vertel je verhaal en deel je inspanningen via marketing en sociale media om klanten aan te trekken die waarde hechten aan duurzaamheid.

11. Organiseer duurzame teambuilding-activiteiten

Investeer in activiteiten die het bewustzijn van je team vergroten. Denk aan outdoor-avonturen zoals wandelingen, kamperen of strandopruimingen. Dit kan je team inspireren om zich persoonlijk betrokken te voelen bij duurzaamheid.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.