3 voorbeelden van duurzame gebouwen in Nederland.

Triodos kantoor duurzame gebouwen sustainablejobs.nl

3 voorbeelden van duurzame gebouwen en milieuvriendelijke architectuur zijn:

 • Triodos Kantoorgebouw – Zeist
 • De Ceuvel – Amsterdam
 • Buiksloterham – Amsterdam

In dit blogartikel beschrijven we drie opmerkelijke voorbeelden van duurzame gebouwen in Nederland. Dit soort gebouwen bevorderen de milieuvriendelijke ontwikkeling in de bouwindustrie.

3 voorbeelden van duurzame gebouwen

Het Triodos Bank kantoorgebouw in Zeist is het vlaggenschip voorbeeld van duurzame architectuur in Nederland. Het is het eerste kantoorgebouw in Nederland dat de prestigieuze BREEAM ‘Outstanding’ certificering heeft behaald.

BREEAM is een internationaal erkende methode om de duurzaamheid van gebouwen te meten. Het Triodos-kantoorgebouw is ontworpen met het oog op energie-efficiƫntie en milieuvriendelijkheid.

Enkele opvallende kenmerken zijn:

 • Energie neutraliteit: Het gebouw is ontworpen om energieneutraal te zijn, wat betekent dat het evenveel energie produceert als het verbruikt. Zonnepanelen en warmtepompen spelen een cruciale rol in de energievoorziening.
 • Gezonde werkomgeving: Het interieur is ontworpen om de gezondheid en het welzijn van medewerkers te bevorderen. Er is veel natuurlijke lichtinval en verschillende groene binnenruimtes.
 • Circulaire materialen: De bouwmaterialen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van hun duurzaamheid en kunnen in de toekomst worden hergebruikt.
Duurzame gebouwen De Ceuvel Sustainablejobs.n

Een ander interessant voorbeeld van duurzaamheid is ‘De Ceuvel’ in Amsterdam. Een voormalige scheepswerf die is omgetoverd tot een duurzame broedplaats voor creatieve bedrijven en kunstenaars.

Wat dit project opmerkelijk maakt:

De innovatieve benadering van hergebruik en milieuvriendelijke praktijken:

 • Woonboten als Kantoren: Oude woonboten zijn omgebouwd tot kantoorruimtes, waarbij zowel de boten als de omliggende grond zijn beplant met groen om het gebied te verduurzamen.
 • Fytoremediatie: De Ceuvel maakt gebruik van fytoremediatie. Een proces waarbij planten worden gebruikt om de bodem te zuiveren van verontreinigingen. Dit zorgt voor een schonere en gezondere omgeving.
 • Off-the-Grid: Veel van de structuren zijn off-the-grid en maken gebruik van zonne-energie en composttoiletten voor een minimale ecologische voetafdruk.

Voor een duurzaam woonproject moeten we naar Buiksloterham in Amsterdam kijken. Dit voormalige industriƫle gebied ondergaat een duurzame transformatie.

Circulaire woonwijk:

 • Circulaire bouw: In Buiksloterham worden gebouwen ontworpen om materialen te hergebruiken en de levenscyclus van producten te verlengen. Dit bevordert een duurzamere bouwsector.
 • Energie neutraal: De wijk streeft naar energieneutraliteit door zonne-energie, warmte-koudeopslag en energiezuinige ontwerpen.
 • Mobiliteit: Buiksloterham legt de nadruk op duurzame mobiliteit met fietsvriendelijke straten en deeltijd voertuigen om autogebruik te verminderen.

Deze voorbeelden laten zien hoe Nederland zich inzet voor duurzame ontwikkeling, zowel in commerciƫle als residentiƫle gebieden. Deze projecten benadrukken het belang van het verminderen van de ecologische voetafdruk en het creƫren van een gezondere en duurzamere leefomgeving voor huidige en toekomstige generaties.

Waar staan de meeste duurzame gebouwen?

Toonaangevende landen op het gebied van duurzame gebouwen naast Nederland zijn: Zweden, Denemarken, Duitsland en Canada. Deze landen hebben actieve beleidsmaatregelen om duurzaam bouwen te bevorderen.

Gebouwen die internationaal worden genoemd als iconen van duurzaam ontwerp en constructie zijn onder andere:

 • The Edge (De Kroon) – Amsterdam, Nederland: 
 • Vaak genoemd als een van de meest duurzame kantoorgebouwen ter wereld. Het is ontworpen om extreem energie-efficiĆ«nt te zijn en maakt gebruik van geavanceerde technologieĆ«n, zoals intelligente LED-verlichting en zonnepanelen.
 • One Angel Square – Manchester, Verenigd Koninkrijk: 
 • Dit is het hoofdkantoor van de Co-operative Group en staat bekend om zijn geavanceerde energie-efficiĆ«nte ontwerp, waaronder dubbele gevels en biomassa-verwarming.
 • Bosco Verticale – Milaan, ItaliĆ«: 
 • Opvallend voorbeeld van verticale bebossing in stedelijke omgevingen, wat helpt om lucht te zuiveren en de stedelijke hitte-eiland effecten te verminderen.
 • The Bullitt Center – Seattle, Verenigde Staten: 
 • Een van de eerste “Living Buildings” ter wereld, wat betekent dat het meer energie produceert dan het verbruikt en zeer strikte duurzaamheidsnormen heeft.
 • The Crystal – Londen, Verenigd Koninkrijk:
 • Een duurzaamheidscentrum dat zelfvoorzienend is wat betreft energie en dienst doet als tentoonstellingsruimte voor duurzame technologieĆ«n.

Nederland is op de goede weg om een leider te worden in duurzame architectuur en stedenbouw, met inspirerende voorbeelden zoals het Triodos-kantoorgebouw, De Ceuvel en Buiksloterham die als model kunnen dienen voor wereldwijde duurzaamheidsinspanningen.

Duurzame vacatures

Op ons platform vind je regelmatig vacatures in de duurzame bouwindustrie of energietransitie. We hebben er paginaā€™s voor ingericht zoals: vacatures energietransitie of kijk eens naar deze vacature bij bouw en infrabedrijf Boskalis als Duurzaamheidscoƶrdinator Boskalis in Papendrecht.

Blijf onze blog artikelen volgen met steeds weer verrassende en nieuwe informatie over duurzame carriĆØres en vacatures. Bezoek ons ook op LinkedIn om nieuwe vacature publicaties te zien of wordt lid van onze LinkedIn groep.

Michel Kleinjan | content manager Sustainablejobs.nl

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl.Ā 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.