sustainablejobs.nl duurzame startup

7 duurzame startups die je niet wilt missen.

7 duurzame startups die je niet wilt missen.

Duurzame startups waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Deze innovatieve bedrijven kunnen het verschil in de toekomst maken.

Wat je moet weten.

In Nederland werken meer dan 135.000 professionals bij een duurzame startup. Met een jaarlijkse groei van 7,6% vertegenwoordigen de duurzame startups een toename van 64.500 nieuwe banen sinds 2018. Uit onderzoek van Techleap blijkt dat Nederlandse startups tot 2030 minimaal 116.000 nieuwe banen creëren.

 

Duurzame startups genereren 10% van het totale aantal startup-banen. Opkomende sterren zoals EVBox en VanMoof zijn voorbeelden van startups die bijdragen aan deze groeiende trend. Technische functies zijn de moeilijkst vervulbare functies. Deze vacatures staan gemiddeld 69 dagen online.

1 op de 10 startup medewerkers werkt bij een ‘impact’ startup.

Duurzame startup banen in Nederland: 2022 vs 2021

  • 2021 Totaal aantal nieuwe banen bij startups van eigen bodem: 120.600 waarvan 9.400= 7% bij duurzame startups.
  • 2022 Totaal aantal nieuwe banen bij startups van eigen bodem: 121.300 waarvan 13.900= 10% bij duurzame startups.

40% van de duurzame banen wordt gecreëerd door energie startups.

Energie is de grootste duurzaamheidssector met 6.000 banen. Fastned en Ebusco zijn voorbeelden van succesverhalen van eigen bodem. Sinds 2019 hebben energiegerelateerde duurzame startups 2.800 banen toegevoegd aan de Nederlandse startup community.

7 duurzame startups die je niet wilt missen.

  1. GSES System GSES staat voor Global Sustainable Enterprise System. In eerdere blog artikelen hebben we bijvoorbeeld B-corporations aangehaald. Deze bedrijven moeten voldoen aan een groot scala aan eisen. Pas als ze op een diversiteit van factoren duurzaam voldoende scoren mogen ze het merk B-corp voeren.

 

Wereldwijd zijn er misschien wel een paar duizend keurmerken die invloed uitoefenen op de bedrijfsvoering van bedrijven die duurzaam ondernemen. Omdat de impact van duurzaamheid steeds groter wordt is het steeds belangrijker dat je als bedrijf controle hebt over de veranderprocessen om duurzaam te worden.

Alle labels, keurmerken, overheidsrichtlijnen en andere partijen die invloed hebben op je bedrijf wil je goed controleren en beheersen. Schade is zo opgelopen en door de grote diversiteit van processen verlies je zomaar een factor uit het oog.

Global Sustainable Enterprise System is er om al die factoren met elkaar te koppelen en tot 1 uitlegbaar systeem te maken. Zodat je overzicht hebt en duidelijk ziet hoe de ene maatregel om bijvoorbeeld uitstoot of afval te reduceren invloed heeft op een ander duurzaamheidsdoel zoals bijvoorbeeld je hoogte van je energie verbruik. Als je minder uitstoot of afval produceert maar daardoor meer energie consumeert schiet je je doel voorbij. GSES is gevestigd in Rotterdam en gestart in 2017

 

 

  1. Alexandra Barker is een modemerk uit Amsterdam en gestart in 2022. Alle kleding wordt op bestelling gemaakt. Met de hand en lokaal geproduceerd. De duurzame overtuiging komt in een aantal facetten naar voren bij deze mode startup.

 

Stoffen die ze gebruiken bestaan uit natuurlijke materialen. Als er stoffen beschikbaar zijn uit bijvoorbeeld Italiaanse overproductie worden die ook ingezet. Indien stoffen synthetisch zijn dienen ze wel gerecycled te zijn voordat ze gebruikt worden als nieuwe stof.

Biologisch is een productiewijze die ze meenemen in hun maakproces. Natuurlijke vezels die ze gebruiken zijn van biologische oorsprong. Alexandra Barker produceert dus ook zelf stof. Bijvoorbeeld ongeverfd Panama-linnen. Het gehele productieproces van de vlasteelt tot het uiteindelijke weefproces gebeurt in Europa.

De productie van de kleding neemt een paar weken in beslag en gebeurt uitsluitend op bestelling. Zo wordt overproductie voorkomen. De kleermakers zijn allemaal vaklui en werken goed beschermt in een eerlijke coöperatie. Oog voor de arbeiders maakt deel uit van het duurzaamheidsconcept. Ook over de verpakkingen is goed nagedacht en aan duurzaamheid voorwaarden voldaan.

 

Hier maak je kennis met een modemerk wat duurzaamheid in werkelijk alles heeft doorgevoerd. Omdat het om mode gaat delen we hier nog even de Instagram account. Kijk maar!

 

  1. Data for Good is een platform uit Rotterdam dat sinds 2020 wereldwijde duurzaamheid gegevens omzet in gemakkelijk te begrijpen online dashboards om onze voortgang naar een betere toekomst te volgen, voor iedereen door iedereen. Een klant van Data for Good is bijvoorbeeld Global Sustainable Enterprise System. De eerste startup die we noemden.

 

Het bedrijf is opgericht om een rol te spelen bij het behalen van de UN Sustainable Development Goals 2030. Door data te vertalen naar begrijpelijke dashboards willen ze de impact vergroten van de vergroening en verduurzaming van de wereld. Het gaat ze dus om het faciliteren van de veranderingen ten goede van een duurzame wereld.

Daarvoor hebben ze naast de dashboards verschillende hulpmiddelen gemaakt die veranderaars helpen hun doelen te behalen. Je kunt als organisatie of als individu een dashboard aanmaken om voor de wereld inzichtelijk te maken hoe jij of jullie het verschil maken. Dat alleen al helpt je impact te vergroten en een netwerk van vergroeners te bouwen.

Iets anders is de aanbestedingsoptie. Daarmee maak je inzichtelijk voor andere partijen wat de impact is van jouw toekomstige project. Via de aanbestedingsoptie kun je op een overtuigende manier partijen geïnteresseerd maken in jouw organisatie. Zo bouwen ze door middel het delen van hun data aan een wereldwijde veranderingscommunity te goede van de Sustainable Development Goals. Alle Data for Good.

 

  1. Escape 4Change is een educatieve entertainment organisatie. Wat zou je doen als je minder dan 60 minuten had om de wereld te veranderen? Door games aan te bieden zoals escape rooms en online spellen leer je anders te denken ten bate van een duurzamere wereld. Over 7 jaar in 2030 moeten we de Sustainable Development Goals behaalt hebben.

 

Dat vergt ‘out of the box’ inzichten en oplossingen. Dit bedrijf helpt ons anders te leren denken. Ze maken educatieve entertainment programma’s in spelvormen die alle thema’s van de 17 SDG’s van de UN vertegenwoordigen. Van discriminatie tot circulaire economie. Deze startup heeft ondertussen gewerkt op Europese evenementen, universiteiten, overheden, musea en theaters. Ze zijn gevestigt in Turijn, Italie en in 2018 gestart.

 

  1. Impact Campus in Parijs is een project in het hoger onderwijs met als doel om de vaardigheden van studenten ter verduurzaming van de wereld te verbeteren. In 2016 verklaarde 67% van de Franse jongeren dat ze bereid waren actie te ondernemen. Impact Campus is een startup dat met behulp van digitale technologieën deze jongeren wil helpen in actie te komen.

 

Ze willen wereldwijd een nieuwe generatie leiders opleiden die professionele vaardigheden kan inzetten om de Sustainable Development Goals te behalen. Impact campus zet digitale media in dat zelfs op de muren van de scholen wordt geprojecteerd en daarmee studenten beïnvloed met positieve inhoud en inspirerende initiatieven. Om echt impact te hebben op dit jonge publiek en het enthousiasme te laten groeien, gebruikt Impact Campus augmented en virtual reality als tools om informatie door te geven.

 

  1. Grubbly Farms is een Amerikaanse jongensdroom. 2 neven maken van de larven van de zwarte soldatenvlieg (Hermetia illucens) diervoeding. Het begon allemaal in de bijkeuken bij een van de jongens thuis. Uit verantwoordelijkheid voor het verduurzamen van onze wereld begonnen de 2 jonge neven te experimenteren met het kweken van larven.

 

In 2015 was hun startup een feit met de productie van kippenvoer in de vorm van larven. Veevoer met een fractie van de CO2 voetafdruk van conventioneel dierenvoer. Nu zijn ze nog steeds een startup in de Verenigde Staten en gevestigd in Norcross. De larven worden gevoed met groente en fruitafval en de productie voldoet ondertussen aan de strenge EU eisen voor het kweken van insecten.

 

  1. Sisterly is een Milanese startup uit 2022. In Italië zijn de vrouwen gek op handtassen. En die verhuurt Sisterly. Daarmee voorkomen ze de overproductie van dit veelgebruikte modeaccessoire. Ze vallen daarmee onder de zogenoemde deeleconomie. Het delen van producten met als doel een duurzame levensloop van het product. De handtas blijkt zich hier perfect voor te lenen.

 

Sisterly komt van sisters die elkaars garderobe lenen. Een leuke gadget op de website is de rekentool. Daarmee bereken je hoeveel duurzamer je bent als je een handtas van een bepaalde waarde huurt in plaats van koopt. Je vult de nieuwwaarde in van de tas die je wilt kopen. De rekentool laat zien hoeveel bomen er gekapt moeten worden om die aankoop te kunnen financieren en hoeveel kilometer autorijden het equivalent is van de waarde.

 

Een kort door de bocht greenwash middel om je enthousiast te krijgen. Maar wel leuk en als het werkt om minder handtassen in omloop te brengen is het prima toch?

Enthousiast geworden?

Loop je zelf over van de goede groene ideeën? Dan zou je natuurlijk ook een start-up kunnen beginnen. Je eigen start-up om de verduurzaming te versnellen of wellicht een van de SDG’s te helpen bereiken in 2030. In 7 jaar kan er heel veel gedaan worden. Of meld je op ons platform voor sustainablejobs. Daar kom je de leukste banen tegen. Ook bij start-ups.

 

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.