Zonnepanelen monteur aan het werk in de energietransitie

Aan de slag als monteur in de energietransitie

Sustainablejobs.nl helpt je met actuele vacatures voor monteur waardoor jij snel aan de slag kunt in de energietransitie.

Werken als monteur in de energietransitie.

Je staat op het punt een opwindende ontdekking te doen. De komende jaren zijn er honderdduizenden vakmensen nodig om de energietransitie waar te maken. Jij als monteur kunt er daar een van zijn. Een vacature monteur is snel gevonden via Google. We hebben dat gedaan en komen tot een opwindende conclusie: je hebt wereldwijde kansen!

Bij sustainablejobs.nl hebben we er een subdomein voor gemaakt. Speciaal voor vacatures monteur. Als het aan Google ligt kun je kiezen uit veel meer aanbieders. Hoe komt het dat de wereld aan je voeten ligt? Letterlijk over de hele wereld zijn monteurs nodig die onze energievoorziening gaan vernieuwen.

 

De uitdaging van de monteurs van de toekomst.

De grootste uitdaging van de energietransitie is het creëren van het wereldwijde netwerk. In de toekomst gaat de wereld slim gebruik maken van op aarde aanwezige energie. Denk aan zonne, wind- en waterkracht energie uit zee en rivier. Aard- en luchtwarmte en andere nog uit te vinden energiebronnen. Monteurs gaan die energie beschikbaar maken voor consumenten wereldwijd.

Dat gaat als volgt. Bijvoorbeeld zonne-energie. Zodra de zon begint te schijnen is er voldoende energie voor de afnemers. Zodra de zon ondergaat is er geen energie meer beschikbaar. Overdag moet dus het overschot worden opgeslagen in bijvoorbeeld waterstof. Alleen al in dit eenvoudige energieconcept zijn verschillende monteurs als expert nodig. De zonnepanelen specialist, de transformator, waterstof en installatiespecialist voor consument of industrie.

Een inspirerend voorbeeld hiervan is de behoefte aan werknemers bij een aantal grote bedrijven in het hoge noorden van Zweden. Het gaat hier om de werving van 100.000 werknemers in de komende 15 jaar. Daarvan is het leeuwendeel personeel met een technische achtergrond. Dit project is op dit moment gaande. De eerste avonturiers zijn al vertrokken richting het noorden.

Een ander avontuurlijk voorbeeld is de windenergie industrie. Op de Noordzee is dit voorjaar een gigantisch project gestart. Onze overheid heeft met Duitsland, België en Denemarken afgesproken alle potentiële windenergie op de Noordzee te gaan exploiteren. In een kamerbrief van 16 september 2022 zegt Rob Jetten:

 

Windenergie op zee zal naar verwachting de grootste bron van nationale energieproductie worden. Dit betekent dat windenergie op zee vitaal is voor onze voorzienings- en leveringszekerheid. 

 

Windenergie staat niet op zichzelf. Het wordt een aanjager voor bijvoorbeeld de productie van groene waterstof waarmee opgewekte energie verplaatsbaar wordt. De energie eilanden waar de windmolens staan worden ook multifunctioneel. Ze moeten dienen als zonne-energie velden en productielocaties voor zee voedsel. Al die industrieën moeten gebouwd gaan worden door… monteurs.

Vacature monteur gevonden. 

Aan de slag als monteur in de energietransitie is dus heel goed mogelijk. Alle vacatures zijn natuurlijk op sustainablejobs.nl te vinden. Maar wat nu als je een mooie vacature hebt gevonden en specifieke skills mist? Dat is geen probleem. Alle mogelijkheden tot training en scholing zijn te integreren in het starten als monteur in de energietransitie. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rij gezet.

1. Onze Joost

Een organisatie die je regelmatig op onze website kunt aantreffen. Ze bieden vacatures aan voor monteurs in de energietransitie. Maar wat ze ook aanbieden zijn effectieve leerwerktrajecten in de energietransitie. Als monteur aan de slag in een omscholingstraject is misschien nog niet zo gek. Er is veel mogelijk.

2. Strevon

Deze organisatie heeft omscholing als specialisatie. Je kunt ze zien als detacheringsbureau. Dat wil zeggen dat je eerst in dienst bent van Strevon. Je omscholing is gratis tijdens het leerwerktraject. Ze bieden je een garantie op een vaste baan als monteur in de energietransitie. Hun aanbod van om- of bijscholing is zeer uitgebreid: zonnepanelen monteur, zonwering monteur, installatie monteur, elektromonteur.

3. Kiwa

Opleiding en trainingsorganisatie gespecialiseerd in de techniek. Maar ze doen meer dan dat. Iedereen kent Kiwa wel als keurmerk voor technische producten. Ze testen, certificeren en inspecteren technische installaties en onderdelen. Een heel interessante opleider dus voor monteurs die volgens de laatste inzichten geschoold willen zijn. Hun trainingen richten zich op vitale onderdelen van industrie en zorg. Monteurs die werkzaam willen zijn in het beveiligen van energie installaties of monteurs die werkzaam willen zijn in het functioneren van medische apparatuur kunnen bij Kiwa terecht. Voor monteurs die direct willen starten met een training hebben we hun agenda hier voor je neergezet.

4. Energietransitie door installateurs

De belangenorganisatie die iedereen helpt die werkzaam wil zijn als monteur in de energietransitie. Ze functioneren als platform waar ze jou als monteur/ installateur samenbrengen met de markt. Het platform laat zien waar in Nederland projecten voor energietransitie gestart zijn of nog gaan beginnen. Je kunt zien waar je als monteur nodig bent waarmee je kunt voorbereiden op een mooie toekomst. Gebruik daarbij deze geweldige tool die inzicht geeft in de kansen in de toekomst.

Marktanalysetool installatiekansen.nl 

Deze GIS-applicatie is een marktanalyse tool dat inzicht geeft in het gebruik van diverse warmtetechnieken in heel Nederland, tot op wijk- en buurtniveau. Uitgewerkt vanuit de regionale energie strategieën (RES) met de focus tot aan 2030. Je kunt bijvoorbeeld zien waar er in jouw woongebied zonnepanelen zijn geplaatst en waar warmtenetten zijn aangelegd of gaan worden. 

Wil je aan de slag als monteur in de energietransitie dan is deze tool heel erg handig. Je kunt gewoon zien waar het werk zich bevindt tot aan 2030 en zelfs verder, beloofd de website. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Maar toch. Het geeft best een aardige kijk op je toekomstkansen als monteur.

Als monteur kiezen voor duurzaam werk.

Door te kiezen voor een vacature monteur in de energietransitie kies je voor zekerheid. In deze onzekere tijden kan het zijn dat je dat prettig vind. Een van de weinige banen die een zekere groei toekomst hebben is monteur. Naast bijvoorbeeld zorg en onderwijs. Monteurs gaan de energietransitie mogelijk maken in de toekomst. 

Denk alleen al aan het actuele tekort aan elektriciteitscapaciteit van ons huidige energie netwerk. De aanpassingen die gedaan moeten worden om aan de grote toename van vraag naar elektriciteit te voldoen is gigantisch. Denk aan de hoeveelheid brandstof auto’s die moeten worden omgewisseld voor elektrische auto’s.

Ben je meer van het avontuurlijke type dan zijn er ook nog wat mooie extra’s voor monteurs in de energietransitie. Als avonturier kun je meerdere kanten op. Bijvoorbeeld naar het buitenland zoals we hierboven omschreven. Een baan in het hoge noorden van Zweden of in een Europese windenergie haven. Je kunt er ook voor avontuur dicht bij huis kiezen.

Bijvoorbeeld met deze vacatures voor zonne-paneel monteur bij Lens of Make Solar. Voordat je dit vak kunt gaan uitoefenen ga je een training volgen om veilig op hoogte te kunnen werken. Een zogenaamde training veilig werken op hoogte die je leert hoe je veilig op een dak kunt werken. Eenmaal geslaagd ga je met specialistische veiligheidsmaterialen de Nederlandse daken op om montagewerkzaamheden uit te voeren.

Aan de slag als monteur in de energietransitie als zonnepaneel monteur.

We lichten hier de zonnepaneel monteur eruit omdat deze monteurs mij aan het hart gaan. Zelf was ik docent/ trainer werken op hoogte. Werken op hoogte heeft iets extra’s, avontuurlijks en samen met je collega ben je verantwoordelijk voor elkaars veiligheid. Dat brengt een mooie werksfeer mee.

Wat kun je verdienen als monteur in de energietransitie?

De zonnepaneel monteur verdient tussen de € 2300 en de € 3200 bruto per maand. Als monteur leg je de ondergrond aan waar je later de zonnepanelen op monteert. Vooraf bekijk je de locatie die wordt aangewezen door je collega, de zonnepaneel installateur. Je berekend zelf hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. En je moet het mogelijke vermogen kunnen berekenen. Je werkt dus samen met de zonnepaneel installateur.

De zonnepaneel installateur verdient tussen de € 2500 en de € 3500 bruto per maand. De installateur is dus ook op het dak te vinden. Daarnaast zorgt hij of zij ervoor dat de meterkast in het huis op orde komt voor de nieuwe installatie. Het plaatsen van de omvormer tussen de zonnepanelen en de meterkast is ook het werk van de installateur.

De installateur heeft duidelijk meer verantwoordelijkheden. De monteur kiest er vaak voor om door te groeien naar installateur. Overigens is het ook heel goed mogelijk om als ZZP’er aan de slag te gaan. Let erop dat je dan wel een paar zaken op orde hebt. De veiligheid op het gebied van hoogtewerk. Je moet je werken op hoogte certificering up to date houden met training en hercertificering. Je hoogtewerk materialen moeten up to date zijn en elk jaar gekeurd worden. En je moet natuurlijk zorgen dat je technische vakkennis op orde is. Je verdient als ZZP’er zonnepanelen installateur ongeveer € 40 per uur. 

Sustainablejobs.nl heeft nu actuele vacatures voor monteurs.

Ga je oriënteren op een carrière als monteur in de energietransitie en direct aan de slag. Of als volwaardig opgeleide monteur of via een leerwerktraject. Veel werkgevers zijn blij met jouw enthousiasme voor dit mooie vak van de toekomst. Een artikel over een bedrijf waar je nu met de juiste skills al terecht zou kunnen is bijvoorbeeld Lens. Help Nederland bij de energietransitie en klim het dak op. 

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.