zonnepanelen monteur vacatures en freelance opdrachten

Aan de slag als zonnepanelen monteur.

In Nederland werd in juni 2022 meer 25% van alle benodigde energie geleverd door zonnepanelen. Aan de slag als ZZP’er zonnepanelen monteur. Kijk op de speciale vacaturepagina voor monteurs van sustainablejobs.nl voor meer informatie.

In dit artikel ga ik je laten zien welke kansen er nu zijn op de ZZP markt voor zonnepanelen monteurs. Eerst informeer ik je over de groei verwachtingen. Welke organisaties kunnen je informeren over de huidige markt en de prognoses voor de komende jaren. Daarna leg ik uit wat er komt kijken bij het vak zonnepaneel monteur als ZZP’er. De opleidingen, certificaten en specialisaties.

De markt voor zonnepanelen monteurs is zonnig.

Met de explosieve groei van zonnepaneel systemen en het tekort aan monteurs ligt er een mooie kans voor ZZP monteurs. Zelfs de NOS maakte er een artikel over. Door de huidige markt omstandigheden, met grote vraag en weinig aanbod, is je grootste probleem als ZZP’er opgelost. Er is een overschot aan opdrachtgevers. Je opdrachtenportefeuille is dus eenvoudig te vullen en vol te houden.

 

Daarmee is het als ZZP monteur belangrijk je te onderscheiden van de concurrenten. Dit doe je natuurlijk door kwaliteit te leveren. Hierdoor verzeker je jouw toekomst door je naam nu te vestigen. Lever je nu topkwaliteit dan weten de klanten je in de toekomst ook te vinden. Door het grote aanbod van werk heb je nu dus de kans om in jezelf te investeren met opleidingen en top materialen. Een perfecte uitgangspositie als startende ZZP’er.

Aan de slag als zonnepanelen monteur op een groeimarkt.

Iedereen weet dat Nederland ergens tussen 2030 en 2050 voor 100% moet draaien op hernieuwbare energie. In 2022 is het grootste aandeel van alle hernieuwbare energie zonne-energie. Dat is logisch omdat alle andere vormen van hernieuwbare energie ingewikkelder zijn om te realiseren. Dat zie je terug in de groei van het aantal opgestelde zonnepanelen.

 

In 2021 is de hoeveelheid opgewekte zonne-energie met 26% gestegen ten opzichte van 2020. Al die zonne-energie wordt opgewekt door zonnepanelen in parken of op daken. Zonneparken zijn locaties waar grondgebonden zonne-energie systemen staan opgesteld. Op daken worden door jou als monteur de panelen gemonteerd en aangesloten. Soms dien je daarvoor een specifieke veiligheidsopleiding te volgen als hoogte werker.

 

Op dit moment zijn er ruim anderhalf miljoen woningen met zonnepanelen op het dak. Op 1 januari 2022 telde Nederland zo’n 8 miljoen woningen. Kijk hier wat een potentieel. 1 op de 5 huizen is pas voorzien. Daarbij komen nog de commerciële gebouwen waarvan een gedeelte geschikt is voor zonnepanelen.

 

De groei van de markt zit ook in de montage van zonneparken. Deze markt is ook geschikt voor zonnepanelen monteurs die liever op de grond blijven staan. Het grootste zonnepark van Nederland is op dit moment Dorhout Mees in Biddinghuizen met 328.088 gemonteerde zonnepanelen. Om je een idee te geven van de groei van de afgelopen jaren staan hier de grootste parken vanaf 2017.

 

  • 2017: Sunport Delfzijl met 65 hectaren oppervlakte.

 

  • 2018: Scaldia in Zeeland met 38 hectaren oppervlakte maar een dubbel zo grote opbrengst. Bereikt door een verbetering in de techniek van het opwekken van zonne-energie.

 

  • 2020: Vlagtwedde in Groningen met 350.000 opgestelde zonnepanelen.

 

  • 2021: Vloeivelden Hollandia in Nieuw-Buinen Drenthe met 300.000 zonnepanelen maar met zo’n 20% meer opbrengst dan Vlagtwedde.

 

  • 2022: Dorhout Mees in Biddinghuizen met 328.088 opgestelde zonnepanelen.

 

Een forse groei in de afgelopen 5 jaar. Zowel het aantal opgestelde zonnepanelen als de opbrengst daarvan groeien explosief. Door een verbeterde techniek blijft het gebruikte oppervlak gelijk of wordt kleiner. De markt voor zonnepaneel monteurs is volop in beweging.

Organisaties die zicht hebben op de zonnepanelen markt.

Strevon is een organisatie die zich bezighoudt met de gehele techniek markt. Ze leiden mensen op en scholen mensen om tot monteur of installateur. Ze richten zich op de energietransitie markt. Hun focus is mensgericht waardoor ze juist een goed beeld van de markt hebben. Ze zijn ervan overtuigt dat bij elke monteur een specifiek gekozen markt past. 

 

Solarfields heeft sinds de oprichting in 2014 meer dan 450.000 zonnepanelen op de grond gemonteerd. Via hun website bieden ze een kennisbank aan voor de meest uiteenlopende vragen. Een mooie extra optie waarmee je bij Solarfields terecht kunt is het starten van je eigen energie coöperatie. Omdat je nu als ZZP’er zonnepaneel monteur flinke omzet kunt behalen is dat wellicht een uitdagende extra onderscheidende activiteit voor je toekomst.

 

De website Zelf energie produceren geeft je toegang tot een bulk aan informatie. Ze zijn gericht op de zonnepaneel consument en op de zonnepaneel monteur. Als je tot die laatste doelgroep behoort kun je je aanmelden als installateur. De website geeft een goed overzicht van wie je concurrenten zijn en waar die zich bevinden in Nederland. 587 installateurs gingen je voor. Ga snel aan de slag als zonnepanelen monteur.

 

Volg deze 5 stappen als je aan de slag wilt als ZZP’er.

 

Stap 1.

Start je bedrijf door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Met alle gegevens die je daarna hebt zoals je bedrijfsnaam, KvK nummer en de rechtsvorm kun je naar de belastingdienst. Je krijgt dan je BTW nummer en je mag aan de slag.

 

Stap 2.

Zorg voor je uitrusting. Jij weet als geen ander wat je nodig hebt. Geld lenen hiervoor is niet verstandig en vaak ook niet mogelijk. Gebruik dus je netwerk, familie en je gezonde verstand. Naast je persoonlijke uitrusting en gereedschap moet je ook je vervoer regelen. Een eigen bestel auto of gebruik je netwerk en spreek per klus met collega’s af.

 

Stap 3.

Verzeker jezelf op een manier die bij je past. De minimale verzekering die verstandig is om af te sluiten is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Een mond vol. Het wil zeggen dat je verzekerd bent tegen schadeclaims ten gevolge van schade die jij veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Deze verzekering is overigens niet verplicht maar wel heel verstandig.

 

Stap 4.

Stel algemene voorwaarden op. Dit zijn de afspraken waaronder jij je werkzaamheden uitvoert. Je verstrekt ze aan je opdrachtgever voordat je een klus aanneemt. Het zijn de voorwaarden die gelden voor jouw werkzaamheden. Je opdrachtgever moet hiervan op de hoogte zijn en akkoord gaan voordat je start met een klus.

 

Stap 5.

Zorg ervoor dat je voldoet aan de wettelijke eisen van je eenmansonderneming. Je bent verplicht om een financiële en werkadministratie bij te houden. Daarnaast ben je verplicht belastingaangifte te doen. Dat zijn 2 wettelijke verplichtingen die voor iedere ondernemer gelden. Specifiek voor zonnepaneel monteur kan het zijn dat je opdrachtgever aanvullende eisen stelt. 

Aanvullende wettelijke eisen voor zonnepaneel monteurs.

Een VCA- certificaat kan verplicht worden gesteld door je opdrachtgever. Het staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Dit is een programma dat uw bedrijf helpt om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken.

 

Voor zonnepaneel monteurs die het dak opgaan kan een certificaat voor veilig werken op hoogte worden geëist. Een voorbeeld van zo’n certificaat is een IRATA Level 1 certificering.

In een eerdere blog kon je lezen dat ik sympathie heb voor hoogtewerk. In Steenbergen heb ik zelf deze opleiding genoten bij het bedrijf Height Safety Experts.

 

Informeer je dus goed voordat je jezelf aanbiedt voor klussen op een dak. Het kan zijn dat je bijvoorbeeld voldoende hebt aan een training veilig werken op hoogte. Dan ben je klaar binnen 1 dag op locatie en zijn de kosten relatief laag met € 325. Blijkt dat je meer nodig hebt dan een certificaat voor werken op een dak dan ga je verder. Bijvoorbeeld in de windturbine industrie. Daar moet je regelmatig de touwen in en hang je in je gordel te monteren. Dan volg je een IRATA training van 5 dagen en kost je dat  € 1250. 

Strategisch aan de slag als ZZP’er zonnepanelen monteur met de Regionale Energie Strategie.

Dit Nationale programma wat Zon op Daken heet helpt je strategische keuzes te maken als ZZP’er. Er staat in welke beleidskeuzes de overheid maakt per regio. Kiest men voor aardwarmte, zonnepanelen of iets anders. Welke mix maakt een gemeente op het gebied van duurzame energie opwekking? Deze informatie kan je helpen een robuust bedrijfsplan te maken.

 

In het overgrote deel van de RES- regio’s wordt zonne-energie als een gewenste en verstandige keuze gezien. De adviesrapporten per regio geven je precies de belangrijke informatie die je als ZZP’er wilt weten. Een voorbeeld hiervan zijn eventuele gedeelde belangen, komen de panelen op daken of juist in parken op de grond. Of wat is er in een regio maatschappelijk of politiek gewenst, aardwarmte of zonne-energie? Deze informatie kan je helpen de juiste keuzes te maken voor je bedrijf.

Een zonnige toekomst voor de ZZP’er zonnepanelen monteur.

Het afgelopen jaar is de zogenaamde ‘perfect storm’ opgestoken voor de ZZP’er zonnepanelen monteurs. Deze week publiceerde de NOS een artikel waarin zonne-energie brancheorganisatie Holland Solar de overheid oproept meer te doen voor de aanleg van zonneparken.

 

Door de mix van omstandigheden op de energiemarkt, het lage aanbod van zonnepanelen monteurs en de hoge druk om te verduurzamen treedt vertraging van aanleg van parken op. Je kunt dit als nadelig zien. Je kunt dit ook zien als een kans om je te vestigen als succesvolle ZZP’er. Juist de kracht van ZZP’ers die zich snel kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden maken je sterk en gewild voor opdrachtgevers. Ga nu aan de slag als zonnepanelen monteur.

 

Er is 1 ding zeker in de zonne-energie markt. Uitbreiding van de capaciteit is een groot deel van de oplossing voor een snelle energietransitie. Het relatief eenvoudige concept van het monteren van panelen en aansluiten op het net is nu misschien even een capaciteitsprobleem. Maar we kunnen nu eenmaal niet zonder. Dus pak die kans en ga voor een zonnige toekomst als ZZP’er zonnepaneel monteur.

 

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.