Bij deze bedrijven kan je een milieuvriendelijke waterfles kopen

Hergebruik is hot! Vergeet de plastic bekertjes, vanaf 2023 drink je op kantoor lekker uit je eigen mok. Grote kans dat er nu al een milieuvriendelijke waterfles in je tas zit. Of heb je daarnet toch een plastic waterflesje weggegooid? Niets om je voor te schamen, elke verandering is moeilijk. Hoe het ook zij, dat herbruikbare waterflessen milieuvriendelijker zijn dan wegwerpplastic, dat hoeven we je allang niet meer te vertellen.

Dat het nu écht tijd wordt om er één te kopen, dat kunnen we je niet vaak genoeg zeggen. Maar welke koop je dan? Welke fles is duurzaam en wat past bij jouw smaak?

Kies je voor een Nederlands merk? In dat geval ben je extra goed bezig. Niet alleen scheelt dat een hoop in transport uitstoot, je steunt er ook een merk uit je eigen landje mee. In deze blog laat ik je kennismaken met drie ambitieuze Nederlandse merken. Zij delen alle drie dezelfde missie: weg met wegwerpplastic!

Duurzame/Milieuvriendelijke Waterfles Product #1: Dopper

Dopper, wie kent ze niet. ‘De borstkolf-fles’, aldus mijn buurvrouw. Niet iedereen heeft last van deze associatie, want ze zijn razend populair. Stap jij maar eens een trein in zonder een Dopper tegen te komen. On-mo-ge-lijk. Ook ik heb er twee in huis. En in de praktijk blijkt het borstkolf-gedeelte als beker te gebruiken, reuze handig!

De Dopper fles is van plastic. Huh? Is dat niet juist waar we zo op tegen zijn? Niet persé, het probleem ligt vooral in de wegwerpcultuur van plastic. Niet zozeer in het materiaal. Bovendien, door te kiezen voor plastic, kan de gehele productie in Nederland plaatsvinden. En dat kan dan weer CO2-neutraal.

Dopper is een B-corporation. Ofwel een bedrijf dat zich op alle vlakken inzet voor een betere wereld. Van productie tot transport, van arbeidsomstandigheden tot schoonmaakproducten. Alles moet duurzaam, sociaal en ethisch verantwoord zijn. Met recht een bedrijf om trots op te zijn. Ze zijn verreweg de grootste en bekendste met hun in Nederland geproduceerde flessen.

Duurzame/Milieuvriendelijke Waterfles Product #2: Retulp

Een tikkie onbekender, maar niet minder interessant merk is Retulp. De aantrekkelijke flessen van Retulp zijn er om gezien te worden. Herbruikbaar mag ook mooi zijn, ja toch? Slim van Retulp, want met een mooi product verleid je de consument sneller tot aankoop. En zijn ze eenmaal om, dan heb je ze binnen ook.

En dan slaan ze gelijk twee vliegen in één klap. Want Retulp doneert ook aan allerlei waterprojecten. Voor elke verkochte fles, schenken ze 1000 liter schoon drinkwater aan derdewereldlanden. Daar heb jij met je toffe fles dan maar mooi aan bijgedragen!

Je kunt kiezen uit flessen van RVS of suikerriet.  Jammer genoeg is de productie van de RVS-flessen in Nederland nog niet mogelijk. Daarvoor is uitgeweken naar China. Daar wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van gerecycled staal. En die suikerrietfles? Ja, dat heeft wat uitleg nodig. Meer informatie lees je verderop in dit artikel.

Duurzame/Milieuvriendelijke Waterfles Product #3: Be O Lifestyle

Dit merk verkoopt de fijne Be O Bottle. Ook al van suikerriet. Een modulaire fles waar je twee bekers van kunt maken. Lekker delen dus! Be Organic…Be O…Bio. Heb je ‘m? Maakt niet uit, duurde bij mij ook even. Ook Be O Lifestyle doet meer dan alleen wegwerpplastic de wereld uit krijgen. Voor elk verkocht product, planten ze een boom. Zo proberen ze hun impact nóg groter te maken.

‘Klimaat positieve producten gemaakt van planten’, zo staat er te lezen op de website. Be O Bottle claimt dat hun product onder aan de streep CO2 opneemt, in plaats van CO2 uitstoot. Met dank aan suikerriet. Dat klinkt bijna te mooi om te waar te zijn. Maar oordeel zelf! Onderaan dit blog lees je hun hele artikel. Maar even terug naar het suikerriet, want hoe zit dat nou precies?

Hoe maak je een fles van een plant?

Ja, dat is wel een uitleg waard! Suikerriet is populair onder flessenmakers, zo blijkt. Dat is niet voor niets. De plant wordt geteeld in onder andere Brazilië. En geoogst voor jawel, rietsuiker. Van het restproduct dat overblijft wordt via een fermentatieproces bio-ethanol gemaakt. Door het vocht uit de bio-ethanol te halen, blijven er korrels over. Die vervolgens worden verwerkt tot waterfles. Dit laatste proces gebeurt doorgaans in Nederland.

En waarom is suikerriet dan goed?

Omdat de plant snel groeit en veel CO2 opneemt. Je weet wel, die CO2 die we met zijn allen te veel uitstoten. De plant blijft na het oogsten leven en hoeft pas na een paar jaar vervangen te worden. Daar komt bij dat de plant niet in groten getale geteeld wordt voor de productie van flessen. Maar voor de productie van rietsuiker. De flessen worden van het restproduct gemaakt. Het restproduct heeft dus een functie, hoe tof is dat!

Zijn er dan helemaal geen nadelen?

Ja, toch wel. Suikerriet is een makkelijke plant, maar wel dorstig. Regenwater is dan vaak niet genoeg. Bovendien wordt het aan de andere kant van de wereld geteeld. In Brazilië dus. Het transport naar Nederland zorgt sowieso voor veel uitstoot. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden niet op alle plantages even goed. Wat overigens niet wil zeggen dat de genoemde merken suikerriet gebruiken van ‘slechte’ plantages.

Welke je ook kiest, met elk van deze flessen ben je goed bezig. Dopper, Retulp en Be O Lifestyle streven allemaal fanatiek hun missie na. Dat is bewonderenswaardig. De passie voor hun doel straalt ervan af. Natuurlijk moet er brood op de plank komen, maar alle drie zijn ze begonnen vanuit een ideaal. Een schone oceaan en een gezonde planeet zonder plastic vervuiling.

En alle drie doen ze nog veel meer. Ze steunen waterprojecten, zetten educatieve pakketten op of planten bomen. Heb jij nog geen milieuvriendelijke waterfles? Dan is deze blog echt je cue om er één aan te schaffen. Alle beetjes helpen. Ook die ene herbruikbare fles die jij gaat gebruiken. Say it louder for the people in the back: weg met wegwerp!

Meer over de klimaat positieve Be O Bottle lees je hier.

 

Over de Jelske Geelhoedt (de auteur):

Dit artikel is geschreven door Jelske Geelhoedt. Jelske is te volgen via de volgende kanalen:

  1. Haar persoonlijke blog: www.duurzameblogs.nl.
  2. Instagram @imperfectegroenemama
  3. LinkedIn: Jelske Geelhoedt.

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.