Bijdragen aan Verduurzaming in de procesindustrie.

Bijdragen aan verduurzaming in de Procesindustrie

De industrie wordt gezien als een van de grootste vervuilers. Wil je bijdragen aan verduurzaming, dan liggen er veel kansen voor jou in de procesindustrie. Heb je daarnaast affiniteit met techniek, en wil je graag je steentje bijdragen? Dan doe je er goed aan in de procesindustrie te gaan werken.

Duurzame ontwikkelingen 

In de procesindustrie worden de goederen gemaakt die we allemaal gebruiken in het dagelijks leven. Je hebt bedrijven die grondstoffen of onderdelen leveren en bedrijven die daadwerkelijk de producten vervaardigen. 

Tijdens deze productieprocessen zijn er veel factoren die niet goed zijn voor het milieu. 

  • In de keten wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen, chemische stoffen, water en brandstoffen. 
  • Tijdens het proces is veel energie nodig, die in veel gevallen niet groen wordt verkregen. 
  • In de meeste processen blijven afvalstoffen over. Zo worden veel broeikasgassen uitgestoten in de industrie, vooral CO2. Bovendien komen er vaak schadelijke stoffen vrij in het proces, zoals zwaveldioxide, stikstof, fijnstof en vluchtige organische stoffen. 
  • Tot slot blijft er ook vaak fysiek afval over, zoals chemisch afval, verpakkingsmaterialen en restproducten.

De industrie is volop aan het verduurzamen. Niet alleen aangedreven door wet- en regelgeving, maar ook het maatschappelijk belang is een belangrijke drijfveer. In de industrie wordt daarom steeds gekeken hoe processen duurzamer kunnen en de milieu-impact verkleind kan worden. 

Impact onder de loep

In de zoektocht naar verduurzaming van de industrie, letten bedrijven steeds meer op details. Bij de productie van kleding bijvoorbeeld, wordt niet alleen gekeken naar waar de textiel vandaan komt en of het textiel wel verantwoord is gemaakt. Maar ook tijdens het proces zijn details steeds belangrijker. Welke verf wordt gebruikt? Zijn het plantaardige pigmenten? En als er lijmen nodig zijn, zijn die wel afbreekbaar? 

Fabrikanten houden hun productieproces en de gebruikte materialen tegen het licht en stellen zich de vragen: In hoeverre is dit gebruikte materiaal bio-based, biologisch afbreekbaar of composteerbaar? En hoe groot is de footprint die het proces om tot dit materiaal te komen achterlaat? Uiteindelijk willen we natuurlijk allemaal productieprocessen die geen impact hebben op toekomstige generaties.

Technische ontwikkelingen 

Naast de trend dat bedrijven streven naar een duurzamere productie, staan ook de technische ontwikkelingen niet stil. Steeds meer processen worden verder geautomatiseerd. Daar waar vroeger veel handwerk nodig was in de productie-industrie, heeft industriële automatisering ervoor gezorgd dat veel processen geautomatiseerd zijn.

Automatisering

Deze automatisering werd in het begin niet omarmt. Het zou ten koste gaan van de werkgelegenheid. Fabrieksarbeiders voerden de hele dag repetitieve handelingen uit. Gedreven door de elektrificatie, werden machines ontwikkeld die steeds meer werk uit handen konden nemen. 

Het proces van automatisering stopte niet bij de ontwikkeling van machines en tools om de productie makkelijker te maken en de repetitieve taken over te nemen. In de processen die we nu kennen, zijn de machines complexer en worden ze aangestuurd door PLC’s. Deze PLC’s, een soort computers voor machines, waren eerder verbonden met kabels. Dit wordt steeds meer vervangen voor interactieve verbindingen. Daardoor is het mogelijk om de PLC’s op elkaar aan te sluiten en verschillende deelprocessen (of machines) op elkaar af te stemmen.

De duurzame winst van automatisering

Door deze technische ontwikkelingen, kan ook het proces steeds verder geoptimaliseerd worden. Machines worden op elkaar afgestemd. Machines die snel en efficiënt werken, een hele lage foutmarge hebben, nauwkeurig werken en daardoor afvalstromen verminderen. Hoe efficiënter het proces verloopt, hoe minder afvalstoffen er zijn. Ook tijdens het proces is veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid.

De rol van operators

In de procesindustrie zijn het de operators die de machines bedienen of controleren of de machines hun werk goed doen. Als operator heb je de verantwoording over het werk van één of meer machines. Je bedient de machines, bewaakt het werkt wat ze leveren, stuurt bij en lost eerstelijns storingen op.

De zorgen om afname van werkgelegenheid door automatisering? Die zijn niet helemaal terecht. Er is een groot tekort aan operators en andere professionals in de procestechniek. Enig verschil is wel, dat techniek een steeds belangrijkere rol speelt en processen complexer worden. Meer uitdaging dus!

Hoe jij je in de industrie kunt inzetten voor verduurzaming

Wil jij je inzetten voor verduurzaming, dan biedt de procestechniek jou veel kansen. Niet alleen is er een tekort aan (technisch) operators en zijn de baankansen groot. Ook als je hart hebt voor techniek en je wilt inzetten voor verduurzaming van het proces zijn er veel kansen bij mooie innovatieve bedrijven.

Waar je aan kunt denken?

  • Heb je kennis van elektrotechniek? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag met integreren van andere energievormen in het proces of het optimaliseren van de werking van motoren.
  • Weet jij alles van PLC’s en industriële automatisering? Dan kun jij je inzetten om de processen verder te automatiseren en programmeren, zodat processen efficiënter verlopen en er minder afvalstromen zijn.
  • Ook als je werkt als operator en geen specifieke technische kennis hebt, heb je wel vaak kijk op hoe processen anders kunnen. Jij kent het deelproces namelijk heel goed. Ook jouw adviezen kunnen waardevol zijn om duurzamer te produceren.

Bedrijven waar je kunt werken aan duurzaamheid

We kennen allemaal de kritiek op Tata Steel als grootste vervuiler van Nederland. Hoewel je misschien niet aan een dergelijk bedrijf zult denken als je je in wilt zetten voor duurzaamheid, valt bij de grote vervuilers wel de meeste winst te behalen.

Ook kun je denken aan bedrijven die grondstoffen of producten maken en continu zoeken naar mogelijkheden om duurzamer te produceren. Voorbeelden daarvan zijn Sabic, 3M en Starbucks.

Tot slot zou je kunnen zoeken naar een baan waarbij je producten maakt die duurzaam zijn en andere niet-duurzaam geproduceerde producten kunnen vervangen. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van zetmeel als grondstof, waar Novidon zich volledig op richt. Of een bedrijf als Wienerberger, die van A tot Z werken aan duurzame keramische bouw- en bestratingsmaterialen.  

Kortom, zoek jij een baan waarmee je verschil kunt maken in onze strijd om verduurzaming en wil je werken aan het verminderen van de footprint van de industrie? Maak dan de stap naar de procestechniek.

De stap maken naar de procestechniek

De stap om operator te worden is niet heel groot. Met enige technische affiniteit en de wil om te leren, kun je in de procestechniek instromen. Momenteel is er een flink tekort aan operators. Bedrijven helpen je graag de benodigde kennis op te doen. Maar ook als je elektromonteur of installateur bent of al een ander technisch beroep hebt, kun je altijd bij een bedrijf terecht die jouw kwaliteiten goed kan gebruiken.

Er zijn veel procestechniek vacatures, waaronder hele mooie vacatures bij bedrijven die nieuwe en meer duurzame productieprocessen opstarten en die innovatie en verduurzaming hoog in het vaandel hebben staan. Aan jou de keuze. Bij welk innovatief bedrijf wil jij aan de slag?

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl.