Compliance Software

Voldoen aan richtlijnen en wetgeving dankzij compliance management software

Beter voldoen aan normen, richtlijnen en wetgeving is belangrijk voor je onderneming en dat kan met compliance management software. Ook moet je natuurlijk veilig en betrouwbaar te werk kunnen gaan. Met andere woorden moet je als organisatie compliant zijn. Toch is dat voor veel organisaties makkelijker gezegd dan gedaan, bijvoorbeeld door de steeds veranderende regelgeving. Hoe je hier meer grip op kunt krijgen, vertellen we je in de onderstaande blog.

Compliance Software: wat is het?

In het werkveld hoor je vast weleens het begrip ‘compliance’ of ‘compliant’ voorbijkomen. Maar, wat zeggen deze begrippen eigenlijk? Wanneer je van dit begrip hoort, wordt ermee bedoeld dat je als organisatie voldoet aan de huidige normen, richtlijnen en wetgeving. Ook wanneer je in het bezit moet zijn van een vergunning kan er sprake zijn van compliance, of wanneer je op een vertrouwelijke manier moet omgaan met gegevens. Dit wordt ook wel aangeduid als compliance management.

In verschillende sectoren is het van groot belang dat de huidige wet- en regelgeving wordt nageleefd, bijvoorbeeld in de industriële of zorgsector. Wanneer er geen sprake is van compliance, kan dat veel risico’s met zich meenemen. Denk maar aan het uitlekken van persoonsgegevens, het krijgen van een boete of het intrekken van een vergunning, of – in het ergste geval – persoonsongevallen of ongevallen waarbij patiënten of cliënten betrokken zijn.

Compliance management is voor meerdere partijen belangrijk

Voor veel sectoren is compliance management dus enorm belangrijk. Sterker nog, het kan zelfs worden gezien als een eis. Wanneer je niet voldoet aan compliance management kan dat heel wat gevolgen met zich meebrengen, zoals hierboven al werd benoemd. Maar compliance management is niet alleen maar belangrijk voor de organisatie zelf. Je moet namelijk ook compliance zijn richting jouw klanten. Je moet namelijk op een betrouwbare manier het werk uitvoeren richting de klant. Bovendien moet je als organisatie te vertrouwen zijn richting de buitenwereld. Wanneer hiermee wordt gesjoemeld, kan dat niet alleen gevolgen hebben op jouw imago, maar ook op bijvoorbeeld de gegevens van jouw klant.

Investeer in compliance management software

Compliance management software is voor veel bedrijven onmisbaar. Je moet je als organisatie continu aan de regels houden, anders kan dat zo zijn gevolgen hebben. Maar om de telkens veranderende wet- en regelgeving in de gaten te moeten houden of om ervoor te zorgen dat jouw onderneming hieraan voldoet, kost je een boel werk en tijd.

Gelukkig bestaat er zoiets als een compliance management software. Met dit soort software breng je risico’s en maatregelen helder in kaart, en laat je zien dat je in control bent. Zo heb je binnen dit soort software vaak een compliance overzicht waarbij je binnen een oogopslag kunt zien wat de laatste updates, procedures en processen zijn rondom de wet- en regelgeving en hoe jij daar als organisatie op in kan spelen. Ook vind je in dit overzicht belangrijke documenten. Dat betekent dat je dus alles op een plek hebt als het aankomt op compliance management. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, het scheelt je ook een boel papierwerk.

Ga aan de slag met een audit management systeem

Controleer jij regelmatig of jouw onderneming nog wel voldoet aan de wet- en regelgeving. Check jij weleens waar je de veiligheid van de organisatie kan verbeteren? Zo niet, dan is het belangrijk om eens een audit management systeem te overwegen: een belangrijk onderdeel binnen de compliance management.

Dankzij dit systeem kun je verschillende audits uitvoeren om te ontdekken of jouw organisatie kan voldoen aan een officiële audit. Bovendien krijg je dankzij dit systeem meer grip op kwaliteit en veiligheid, aangezien je aan de hand van audits kunt ontdekken waar verbeterpunten liggen en hoe je deze het beste kunt aanpakken. Je kunt dit bijvoorbeeld meten met vragenlijsten die onder de medewerkers worden toegestuurd. Uit deze vragenlijst kan vervolgens interessante data rollen waar de organisatie op in kan spelen. Een handige en laagdrempelige manier om de compliance in de organisatie te meten, te verbeteren en te behouden.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.