De prijzen van zonnepanelen sustainablejobs.nl

De prijzen van zonnepanelen zijn in 2023 meer dan 50% gedaald

De prijzen van zonnepanelen dalen opmerkelijk snel. In Europa is een daling van 53% geregistreerd. Het Internationaal Energie Agentschap loopt alvast vooruit op de cijfers over 2023 en constateert grote verschuivingen wereldwijd.

In 2023 heeft de wereld onder leiding van China, Europa en de Verenigde Staten een indrukwekkende hoeveelheid zonne-energie toegevoegd. Dat heeft geleid tot een recordbrekende verschuiving naar hernieuwbare energie. In Europa is de inzet voor zonne-energie in een razend tempo opgeschaald, met een groei van 40 procent ten opzichte van 2022. 

De prijzen van zonnepanelen in Europa daalden 

Tussen december 2022 en november 2023 met maar liefst 40 tot 53 procent. Mede hierdoor is zonne-energie nu de meest kosteneffectieve vorm van elektriciteit. Dit heeft de wereldwijde hernieuwbare energiecapaciteit doen toenemen. Het Internationaal Energie Agentschap voorspelt dat meer dan 440 gigawatt aan hernieuwbare energie in 2023 zal worden toegevoegd. Dat is meer dan de gehele geïnstalleerde stroomcapaciteit van Duitsland en Spanje samen.

De kern van deze opmerkelijke verschuiving ligt in het feit dat schone energie nu vaak de meest betaalbare optie is, wat heeft bijgedragen aan de exponentiële groei. Beleidsmaatregelen die hernieuwbare energie ondersteunen, gecombineerd met zorgen over energieveiligheid, hebben landen gemotiveerd om deze duurzame bronnen te omarmen. 

de prijzen van zonnepanelen sustainablejobs.nl
Inzet zonne-energie in een razend tempo opgeschaald

Batterijtechnologie verandert de komende jaren veel

Het afgelopen jaar was niet alleen een triomf voor zonne-energie, maar ook voor batterijtechnologie. Met een groeiende trend van elektrische voertuigen wereldwijd, wordt verwacht dat één op de vijf verkochte auto’s dit jaar elektrisch zal zijn. In de Verenigde Staten alleen al is er ruim 43,4 miljard dollar uitgegeven aan de productie en recycling van batterijen. 

Hoewel de VS en Europa terrein winnen met respectievelijk 38 gigafactories aan batterijproductie eind november, blijft China voorop lopen. Ondanks enkele uitdagingen, zoals energieproblemen en veiligheidskwesties in fabrieken, blijft de batterijindustrie optimistisch over toekomstige groei, met dalende kosten van belangrijke batterijgrondstoffen.

Windenergie kende ook een recordjaar

Met bijna 80 miljoen huishoudens wereldwijd die tegen het einde van 2023 van stroom kunnen worden voorzien. China leidde in de groei van windenergie, terwijl Europa een daling van 6 procent in installaties op land zag. De Amerikaanse offshore-windenergie-industrie ondervond economische tegenwind. Verwacht wordt dat de mondiale windindustrie in 2024 zal herstellen en bijna 12 procent meer windenergie beschikbaar zal maken.

2023 heeft zich gevestigd als een keerpunt in de wereldwijde energie-industri. Zonne-energie is onbetwiste koploper. Er zijn uitdagingen voor windenergie en een bloeiende markt voor batterijtechnologie.

Sustainable news brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable nieuws is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières. Bron: Euronews green

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.