drie tips coor een duurzame vacaturetekst

Drie tips voor een duurzame vacaturetekst.

Vallen het aantal sollicitaties op jouw vacature tegen? Heb je er al over nagedacht dat dat misschien te maken kan hebben met de kwaliteit van de vacaturetekst? Mocht je dat nog niet hebben overwogen, dan is dit artikel interessant om te lezen. Er zijn namelijk een aantal punten waarop een vacaturetekst goed kan scoren, of juist sollicitanten mis kan lopen. Drie tips voor een duurzame vacaturetekst.

Bekijk alle openstaande duurzame vacatures die te vinden zijn op dit platform.

Wat hoort niet in een vacaturetekst?

Doe je één of meerdere van onderstaande punten in jouw vacaturetekst? Haal die vacature dan onmiddellijk offline, pas het aan, en zet de vacature weer online. Je zal zien dat de resultaten snel zullen verbeteren.

Onduidelijke titel

Een vacaturetitel moet niet alleen duidelijk zijn, maar ook de doelgroep aanspreken. Noem een administratief medewerker vacature bijvoorbeeld niet ”iemand met een passie voor cijfers gezocht”.  Niet verstandig vanwege twee redenen.

  1. Het zegt helemaal niets over de vacature.
  2. Niemand zoekt erop.

Een vacaturetitel moet direct duidelijk maken om wat voor vacature het gaat. Is het een sales vacature? Noem het dan geen accountmanager maar noem het gewoon sales medewerker. Hetzelfde geldt voor het voorbeeld hierboven. Noem het niemand ”met met een passie voor cijfers gezocht”, maar (parttime) administratief medewerker.

Daarbij komt ook nog kijken dat je rekening moet houden met het potentiële zoekverkeer. Er wordt bijvoorbeeld heel veel gezocht op ”sales vacatures” of ”(parttime) administratief medewerker vacatures”. Hierdoor is de kans dat jouw vacature voorbij komt in de resultaten veel groter dan bij een vage tekst die niet duidelijk maakt om wat voor vacature het gaat.

Oplossing: Zorg voor een (zo kort mogelijk) en duidelijke vacaturetitel.

Te lange tekst

We zien het vaak voorkomen dat een HR manager of iemand anders in het bedrijf de taak krijgt om de vacaturetekst te schrijven. De HR manager verzamelt informatie bij iemand die op de betreffende afdeling werkt. En schrijft op basis daarvan een vacaturetekst. Helemaal prima. Het enige punt hiermee is dat er nog wel eens teveel informatie kan worden gegeven in een vacature. Zeker wanneer mensen van een afdeling die geen vacatureteksten schrijven, mogen zeggen wat erin komt te staan.

Het idee hier achter is dat meer informatie een beter beeld geeft van de vacature, en dus een grotere kans op de beste kandidaat. Het nadeel daarvan is echter dat het snel onduidelijk wordt voor een potentiële sollicitant.

Oplossing: Gebruik zoveel als mogelijk opsommingen (maximaal 7 per opsomming). En schrap informatie. Ook al is het de juiste informatie. Maak keuzes tussen wat wel en niet te noemen. Zodat de vacature behapbaar blijft om te lezen voor een potentiële kandidaat.

Geen duidelijke structuur

Hierboven hebben we het al even gehad over het gebruik van opsommingen. Opsommingen helpen om een vacaturetekst meer structuur te geven. En juist de structuur ontbreekt vaak bij vacatureteksten. Een goede structuur geeft direct antwoord op de belangrijkste vragen van een sollicitant. Namelijk:

  1. Wat is dit voor vacature?
  2. Waar is dit bedrijf of waar wordt er gewerkt?
  3. Wat is het salaris?
  4. Voldoe ik aan de vereisten?

Het is lastig om te zeggen hoe snel sollicitanten kijken naar bijvoorbeeld opleidingsmogelijkheden of andere belangrijke facetten. Die per vacature enorm kunnen verschillen. Per vacature is het belangrijk om af te wegen wat de vacature interessant maakt.

Oplossing: Kies voor een structuur die er ongeveer zo uitziet: Inleidende tekst waarin samenvatting van de vacature wordt gegeven. Opsomming van de werkzaamheden. Informatie over de arbeidsvoorwaarden. Afsluitende tekst waarin belangrijke informatie over het bedrijf wordt gegeven, en de directe contactgegevens van de contactpersoon.

 

Extra tips voor bedrijven in de duurzaamheid

Bedrijven in de duurzaamheid dienen extra informatie te verschaffen over de impact. Het maakt niet uit of dit voornamelijk duurzame impact, maatschappelijke impact of positieve klimaat impact is. Zorg ervoor dat iemand binnen jouw organisatie heel goed kan verwoorden wat precies de impact van het bedrijf is. En hoe de sollicitant in zijn of haar rol hierin een bijdrage kan leveren. Na de drie tips voor een duurzame vacaturetekst en deze aanvulling moet het beter gaan. Succes.

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!