Duurzaam Den Haag: Samen Werken aan een Klimaatneutrale Toekomst

Door heel Nederland zijn er organisaties te vinden die zich inzetten voor een betere toekomst. In de rubriek een lokale speler: Duurzaam Den Haag. We deden een interview met deze organisatie. Waarin ze vertellen over de rol die ze spelen in de klimaat bestendige toekomst.

Kan je kort uitleggen wat Duurzaam Den Haag doet?

Duurzaam Den Haag is de buitenboordmotor van de gemeente voor bewonersparticipatie om duurzaam te doen op het gebied van energie, groen, voedsel, circulariteit en mobiliteit. Wij activeren, informeren en ondersteunen bewoners en bewonersinitiatieven en bieden handelingsperspectief om duurzame stappen te zetten. Of het nu om grote of kleine stappen gaat, iedereen kan naar vermogen een bijdrage leveren. Duurzaam Den Haag streeft naar het vergroten van onze impact om zo het gemeentelijke streven van “klimaatneutraal in 2030” dichterbij te brengen.

Welke rol speelt Duurzaam Den Haag binnen de verduurzaming van Den Haag?

Wij bestaan als onafhankelijke stichting inmiddels 11 jaar en zijn een belangrijke partner voor de gemeente Den Haag. Bij de vele projecten die we doen, ligt de nadruk op uitvoering en het vergroten van eigenaarschap bij bewoners. In die 11 jaar heeft Duurzaam Den Haag zich ontwikkeld tot spin in het web van de Haagse duurzaamheidsbeweging en hebben we een community opgebouwd van inmiddels zo’n 20.000 inwoners en partijen.

Waarom worden buurtbewoners zoveel betrokken bij jullie werkzaamheden en activiteiten?

Voor het realiseren van de Haagse klimaatambities is iedereen nodig: bewoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties, woningcorporaties, en beleidsmakers, investeerders en financiers. Mensen moeten het doen. Overheden, instituties en financiers hebben massa en middelen, maar als zij de samenleving mogelijkheden en ruimte geven om de klus te klaren, kan het snel gaan. De schaalgrootte van een buurt of wijk is bij uitstek geschikt om bewoners in beweging te krijgen voor de energietransitie en klimaatadaptatie; klein genoeg om je als bewoner betrokken of eigenaar te voelen, maar ook voldoende groot om verschil te maken.

In jullie jaarverslag over 2023 wordt gesproken over 3200 energiebesparende maatregelen. Wat voor maatregelen zijn dat?

Bij energiebesparing maken we onderscheid tussen kleine en grote maatregelen. Denk bij kleinere maatregelen bijvoorbeeld aan het installeren van radiatorfolie, tochtstrips, ledlampen en het gebruik van een douchetimer. Daarnaast vallen energiecoachgesprekken om woningen te verduurzamen en energiearmoede tegen te gaan onder de kleinere maatregelen. Grote maatregelen om te verduurzamen zijn bijvoorbeeld het installeren van vloer-, gevel-, dakisolatie en HR++ glas. Ook energie opwekken via zonnepanelen of warmtebronnen, zoals een warmtepomp, vallen onder grote maatregelen.

Is Den Haag een voorloper op het gebied van duurzaamheid als je kijkt naar de andere grote steden in de top 10 van Nederland?

Den Haag is de eerste stad in Nederland die het label ‘klimaatneutrale en slimme stad’ heeft gekregen van de Europese Commissie, en op sommige gebieden is Den Haag koploper, zoals met bewonersinitiatieven op het gebied van energietransitie en met deelauto’s. Op andere thema’s zijn andere steden misschien weer koploper, maar het is geen competitie voor steden, het is een opgave voor ons allemaal waarvoor we moeten samenwerken en kennis delen.

Wat kan Den Haag beter doen op het vlak van verduurzaming en energietransitie?

Er is nog een enorme slag te maken om alle inwoners van Den Haag mee te nemen in de energietransitie en verduurzaming. Er wordt nu door de gemeente stevig ingezet op isoleren en energiebesparing van de E-, F- en G-label woningen in de stad. En daarnaast op het ontwikkelen van een publiek warmtebedrijf voor uitbreiding van het stadsverwarmingsnetwerk. Duurzaam Den Haag staat voor een rechtvaardige energietransitie, waaraan iedereen kan meedoen en de vruchten van kan plukken. Daarom besteden wij extra aandacht aan wijken waar relatief veel (energie)armoede voorkomt.

Waar kunnen mensen meer te weten komen over de mogelijkheden van Duurzaam Den Haag?

Op onze website www.duurzaamdenhaag.nl staat veel informatie, ons contactcentrum is voor alle inwoners bereikbaar (per telefoon, mail en social media), en we houden spreekuren in diverse wijken waar bewoners in persoon bij ons terecht kunnen.

Wat maakt Duurzaam Den Haag een goede/leuke werkgever om voor te werken?

We zijn een relatief kleine organisatie met een hecht en zelfsturend team van professionals met passie voor duurzaamheid. Ons kantoor staat in Moerwijk, we kennen Den Haag goed en zijn aanwezig bij de vele acties in de stad, waar we vaak de handen uit de mouwen steken. Daarbij werken we goed samen met diverse bewoners en bewonersgroepen, maar ook ondernemers, maatschappelijke partijen en non-profit instellingen. Werken bij Duurzaam Den Haag is heel gevarieerd, wat een werkweek erg leuk en dynamisch maakt!

Overzicht geschiedenis Duurzaam Den Haag

Zie hieronder een beknopt overzicht van de geschiedenis van Duurzaam Den Haag: