Duurzame relatiegeschenken

Duurzaam relatiegeschenken inkopen doe je zo!

We geven 7 tips om duurzaam relatiegeschenken in te kopen en we geven je ook nog eens 7 tips voor originele en duurzame webshops.

Circulair ingekochte en duurzame cadeaus als relatiegeschenk zijn de standaard anno 2022 maar moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.  Op onze website zijn leuke bedrijven te vinden waar je goed terecht kunt voor relatiegeschenken. Kijk ook eens of er een leuke vacature voor je bij zit.

 

Wat is circulair relatiegeschenken inkopen?

Circulair inkopen is een onderdeel van een circulaire economie. Een economie waarin producten hun waarde behouden en grondstoffen herbruikbaar zijn in een gesloten kringloop. Bij het inkopen kun je op drie manieren bijdragen. 

Het versmallen van de grondstoffen inkoop door minder of gebruikte materialen in te kopen. Verlengen van de levensduur van producten door onderhoud of hergebruik. 

Of het sluiten van de grondstoffen stroom door materialen opnieuw te gebruiken zonder ze weg te gooien. 

Voor de inkoop van relatiegeschenken lijkt versmallen de meest duurzame bijdrage. 

Ben je verantwoordelijk voor de inkoop van duurzame relatiegeschenken en wil je bijdragen aan de circulaire economie? Verdiep je verder in het inkoopproces van duurzame producten via het platform Ik wil circulair inkopen 

Een andere manier om circulair inkopen te integreren in je bedrijfsvoering is een samenwerking te zoeken met specialisten.

 Sustainalize is een partij die zich heeft gespecialiseerd in het verduurzamen van bedrijven. “Sluit je aan bij de nieuwe generatie” lees je op hun website. Daar bedoelen ze mee dat ze helpen je bedrijf klaar te maken voor de circulaire economie en het duurzaamheidsvraagstuk helpen op te lossen. 

Ze gaan je niet helpen kiezen welke relatiegeschenken je het beste kunt inkopen. Maar als je een integrale aanpak ambieert en regelgeving, innovaties, duurzame financiering en circulaire inkoop wilt implementeren dan zijn ze jouw partij. De referentielijst van de klanten met wie ze werken laat een serieuze en betrouwbare dienstverlener zien die wereldwijd opereert. Lees hier hun verhaal.

7 tips om circulair en duurzaam in te kopen.

  1. Bepaal of je producten uit de groene (biologisch afbreekbare) kringloop wilt inkopen of uit de blauwe (zo lang mogelijk recirculeerbare) kringloop wilt inkopen.
  2. Probeer zoveel mogelijk invloed uit te oefenen op de productieketen. De meeste invloed heb je wanneer de leverancier ook producent is. 
  3. Alleen fysieke producten zijn geschikt voor circulaire inkoop.
  4. Kies een product dat voor de hand ligt als circulair product.
  5. Kies een product wat mensen motiveert tot duurzaam gedrag. Make them feel good.
  6. Communiceer naar zowel de ontvanger als je eigen medewerkers. Waarom duurzame producten en wat is er circulair aan?
  7. Verdiep je in de mogelijkheden door de 7 tips voor webshops hieronder te lezen.

 

7 webshops die uitblinken in duurzame relatiegeschenken en cadeaus. Je kunt zelfs op onze website kijken of er bij een van de webshops een vacature beschikbaar is.

 

Webshop voor duurzame relatiegeschenken 1: Verdraaid goed product

 

Bij Verdraaid goed product draait het om een verrassende verzameling producten van Nederlandse en Vlaamse makers. Alle producten op deze webshop dragen bij aan een circulaire samenleving. De ondernemers maken allemaal werk van de circulaire economie. Je kunt kiezen uit 6 categorieën waarvan de categorie leren een erg origineel product verkoopt: de E-waste Arcade.

Met de E-waste Arcade koop of huur je een circulair gebouwde afvalscheiding machine. 

Kies het model: de Funky Phone en beloon jouw personeel, klanten of bezoekers voor het recyclen van hun oude mobiele telefoons. Iedereen die een oude mobiele telefoon inwerpt kan games spelen op deze oldschool spelcomputer kast. Door mobiele telefoons te laten recyclen help je waardevolle grondstoffen terug de kringloop in te brengen en deze mobieltjes leveren je bovendien ook nog wat op!

De webshop richt zich ook op zakelijke klanten met diensten als grootverpakkingen, cadeauverpakkingen en betalen op rekening. De meest circulaire zakelijke oplossing komt tot uiting door de mogelijkheid om je eigen reststromen (afval) te verwerken tot nieuwe producten. Het assortiment is samengesteld op basis van 6 circulaire product principes. Afvalpreventie, hergebruik van producten, producten van gerecycled materiaal, preventie of bewustwording, herbestemming en nieuwe producten die bewust zijn ontworpen met de circulaire economie en duurzaam gebruik als basis. Kortom een verdraaid mooi initiatief waar je ook nog wat kunt leren over de circulaire economie.

 

Webshop 2: Hofweb

 

Een eerlijk en heerlijk relatiegeschenk direct van de boer. Dat is zowel circulair als duurzaam en ook nog eens biologisch. Bij Hofweb werken ze sinds 2004 aan een circulaire economie met duurzame en biologisch geproduceerde producten. Gestart in de Flevopolder en ondertussen werken ze samen met 50 boeren door heel Nederland. Ze bestrijken meer dan 70% van ons nationale grondgebied met hun leveringen. En die leveringen zijn ook nog eens vaak groen en flexibel. 

Lambertus en Peter die vanaf het begin in 2004 betrokken zijn bij Hofweb, verzorgen samen met hun 30 collega’s je bestellingen. Vanaf 2018 zijn ze gefocust op regionaal inkopen en leveren, zodat de aanvoerlijnen zo kort mogelijk zijn. Je hebt hier te maken met niet alleen gepassioneerde biologische boeren maar ook met serieuze ondernemers. 

In 2008 maakte ze een vernieuwende stap op het gebied van ICT en op het gebied van ondernemen. De coöperatie die het was, werd omgevormd tot een Commanditaire Vennootschap met de originele coöperatie van boeren als stille vennoot. In de jaren erna ontwikkelde ze zich en in 2017 wonnen ze een Award als beste biologische webshop. 

De webshop laat je kiezen uit 20 categorieën producten. Tevens kun je er voor kiezen om je relaties te verrassen met een cadeaubon van Hofweb in plaats van een kilootje kaas te laten bezorgen op de Zuidas. Maar wil je impact maken met je duurzame relatiegeschenk overweeg dan om de ultieme combinatie te laten bezorgen van een cadeaubon tussen de €10 en €50 vergezeld met een lekker flesje bubbels of een leuk kookboek.

 

Webshop 3: YouBeDo

 

Een andere coöperatie die het anders doet is YouBeDo. Een online boekenwinkel met “boeken die goed doen”. Het bijzondere verhaal van deze boekhandel wordt uitgebreid verteld op hun website. Wat ons het meest aanspreekt is de bedrijfsstructuur van een coöperatie waarbij het er op neerkomt dat iedereen een beetje eigenaar kan worden van de boeken winkel. Ze geloven dat eigendom op een nieuwe manier georganiseerd moet worden waardoor ze op een andere manier naar bedrijfsvoering, geld en winst kijken. 

Je kunt persoonlijk of zakelijk lid worden van de coöperatie, met meer of mindere mate van inspraak en meer of minder profijt van de opbrengsten. Verder is de YouBeDo online boekenwinkel een webshop met keuze uit 9 categorieën boeken, E-books en luisterboeken. Je kunt er terecht voor Nederlandstalige, Duits en Engelstalige uitvoeringen. We hebben hieronder een kleine selectie van duurzame onderwerpen gemaakt uit hun assortiment: 

 

De Bosatlas van de duurzaamheid brengt een complex en actueel fenomeen in kaart. 

 

Duurzaamheid is meer! In dit boek vind je informatie over de veranderende eisen van klanten die vragen om meer maatschappelijk verantwoorde producten. 

 

Geld en duurzaamheid. We moeten naar een monetair ecosysteem dat tegen een stootje kan en duurzaamheid bevordert. Dit boek is een rapport van de Club van Rome.

 

Een breed scala aan onderwerpen en diversiteit in hun titels. Naast duurzaamheid vind je er ook andere thema’s die je mag verwachten van een online boekwinkel.

 

Webshop voor duurzame relatiegeschenken 4: Ecomondo

 

De producten van Ecomondo? Daar kunnen we kort over zijn, ALLES! Relatiegeschenken die duurzaam zijn en circulair ingekocht kunnen worden. Ecomondo nodigt je uit om samen eerst goed na te denken en dan vooral goed te doen. 

Een webshop en daarbij ook nog eens een afhaal winkel in Rotterdam. Een brede en complete aanpak op een Rotterdamse stijl, aanpakken en aan de slag. Dat is de eerste indruk van de webshop van Ecomondo. Circulair inkopen nemen ze uiterst serieus. Een uitgebreide uitleg en mogelijkheid tot rechtstreeks contact over hoe je dat doet behoort tot de mogelijkheden. 

De zakelijke aanpak, die gericht is op bedrijven die serieus werk maken van de inkoop van duurzame producten, is uitgebreid en geeft vertrouwen met alle opties die ze bieden. Van verzekerde verzendingen tot de sprekende referenties, het is allemaal aanwezig. 

 

Webshop voor duurzame relatiegeschenken 5: Paper/ on the Rocks

 

Papier wat gemaakt wordt van steenafval en landbouwafval. Het kan blijkbaar anders. Ze maken een optimaal product voor alles wat met schrijven, tekenen of schetsen te maken heeft. Dat is volgens de website de missie. 

Toen Anne Pleun van Eijsden twaalf was wilde ze schrijver worden om mensen te inspireren. Nu helpt ze als CEO van Paper/ on the Rocks de dromers, schrijvers en tekenaars met duurzaam papier zodat de volgende generatie ook kan dromen van een mooie wereld. Niet alleen het best mogelijke product maken maar tegelijkertijd de industrie veranderen in een duurzame en circulair schone bedrijfstak. 

“Iets maken wat alles een beetje mooier maakt”, noemen ze dat zelf. 

Voor de zakelijke duurzame relatiegeschenken heeft Paper/ on the Rock een breed assortiment producten met de dienstverlening die je daarbij verwacht. Hieronder lichten we opmerkelijke producten uit die we tegenkwamen in hun webshop. 

 

Het Kinder Doe-Boek: bevat meer dan 20 opdrachten voor kinderen van 4-12 jaar om hun eigen persoonlijkheid te ontdekken.

Hardcover Pecore Luxe: dit steenpapieren notitieboek is voor iedereen die de wereld wil veranderen met een pennenstreek. Steenpapier is 100% boomvrij, watervast, scheurvast, natuurlijk wit, gif- en bleekvrij en superzacht. 

Rock Books notitieboeken voor de zakelijke markt: Rock Books zijn gemaakt van steenpapier. Dit duurzame boomvrije papier is gemaakt van upcycled steenafval en heeft een 67% kleinere ecologische voetafdruk dan traditioneel papier.

Mocht je meer willen weten over papier gemaakt van steenafval dan is er de uitnodiging op hun website rechtstreeks contact op te nemen met de oprichter Anne Pleun van Eijsden.

 

Webshop voor duurzame relatiegeschenken 6: Zo Zero

 

De productgroepen die je op deze webshop tegenkomt zijn onder andere, keuken, lichaamsverzorging, relatiegeschenken en pakketten. Dit bedrijf heeft een hele eenvoudige missie: Break free from plastic! Daarmee willen ze het gebruik van plastic wegwerpartikelen verminderen en anderen daarbij helpen. Zo is het begonnen. Ondertussen is het assortiment producten dat zich als relatiegeschenk laat kwalificeren heel erg uitgebreid. Niet alleen zero plastic maar ook duurzaam, biologisch, circulair en chemievrije producten staan in de webshop. 

Onderaan de webshop is het mogelijk te zoeken op producten die: plasticvrij, dierproefvrij of palmolie vrij zijn of vegan zijn. De bezorging is ook goed over nagedacht wat blijkt uit de vele duurzame en ecologische varianten die het bedrijf inzet. 

Wat de webshop leuk maakt om te bezoeken is de actieve blog pagina die je hier kunt lezen.

 

Webshop 7: Boeren & Buren

 

Last but not least nog een bedrijf wat we onder de aandacht willen brengen. Producten rechtstreeks van de boer: vlees, zuivel, bakkerij en zo meer. Als relatiegeschenk wellicht buiten de box. Maar juist daarom de rede om bij deze webshop een bestelling te plaatsen en af te laten halen door een duurzame relatie. 

Het zou kunnen dat het juist gewaardeerd wordt omdat je hiermee naast een lekker product ook nog eens een leuke ervaring weggeeft en je klant de boer zelf ontmoet. 

Het concept kwam in 2015 overgewaaid uit Frankrijk waar de eerste ‘buurderij’ zijn deuren opende. Momenteel telt het netwerk zo’n 1500 buurderijen door heel Europa. 

Het unique selling point is de korte keten, dus liever ophalen bij de boer dan de kaas te laten reizen. De producten die je hier vindt zijn ondergebracht in 9 categorieën. Neem zelf een kijkje in de webshop en oordeel of jouw relaties geschikt zijn voor een avontuur als relatiegeschenk. Duurzaam is het in elk geval! 

 

Geschenken zijn er in vele vormen. 

 

Worden het circulaire tassen of ge-upcyclede steenpapieren notebooks? Bij het bepalen van de keuze voor duurzame relatiegeschenken is het van belang om twee vragen te stellen. 

Past de soort duurzaamheid bij je bedrijf? De tweede vraag: hoe kan duurzaamheid bijdragen aan de gewenste positionering van je bedrijf? 

Aan jou de taak om het verhaal van het geschenk te vertellen. Met duidelijke communicatie zal de ontvanger het vanzelfsprekend een duurzaam relatiegeschenk vinden.

 

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.