Sustainablejobs.nl duurzame vacatures Zuid-Nederland

Duurzame vacatures in Zuid-Nederland

Om duurzame vacatures te vinden gaan we op onderzoek in Zuid-Nederland. In dit blog artikel lees je over duurzame bedrijven in Zuid Nederland.

We belichten bedrijven die B-corp gecertificeerd zijn. Wat een duurzaam bedrijf is en wat een B-corp certificering is. Daarna lees je welke 7 B-corp bedrijven in Zuid-Nederland zijn gevestigd. Na Zuid-Nederland laat ik je zien waar in Europa de B-corp hotspots zijn. Onderaan dit blog artikel deel ik een verrassende duurzame vacature met je.

Duurzame vacatures zijn hot.

Zodra je zoekt naar een duurzame vacature op internet zijn er ongeveer 10 vacature websites die zich aanbieden. Pas daarna komen de gesponsorde resultaten. Het is dus een populair onderwerp. Wanneer is een bedrijf duurzaam te noemen. In een eerdere blog ging ik hier al eens kort op in.

Het liefst zou je werken bij een bedrijf wat 100% duurzaam is. Dat zou betekenen dat iedereen zou profiteren van wat het bedrijf doet. De doelstelling van het bedrijf moet zijn: absolute gelijke kansen en mogelijkheden voor iedereen om er producten of diensten af te nemen zonder dat het bedrijf afval produceert.

100% duurzaam betekent dat het bedrijf regeneratief is. Wat wil zeggen dat het productieproces geen afval produceert maar alleen waarde toevoegt aan de grondstoffen. En dat het bedrijf gericht is op samen profiteren in plaats van individueel consumeren.

Duurzame vacatures bij een utopisch bedrijf.

Het lijkt alsof ik hierboven een utopisch bedrijf omschrijf. Als ze daar nu eens een duurzame vacature hebben hoor ik je denken. Op ons platform vind je vacatures bij bedrijven die daar heel hard voor werken. Het zijn de zogenaamde B-corps.

De duurzame vacatures op ons platform zijn dus ook bij deze vooruitstrevende bedrijven te vinden. Maar wat kun je nu precies verwachten van B-corp gecertificeerde bedrijven? Ze beschrijven het als volgt op hun website:

“Gecertificeerde B Corporations zijn leiders in de wereldwijde beweging voor een inclusieve, rechtvaardige en regeneratieve economie.”

Een van de belangrijke doelstelling die B-corp wil behalen met de certificeringen is een nieuwe visie op bedrijfsvoering en economie. Ze willen dat een bedrijf voordelen oplevert voor alle belanghebbenden en niet alleen voordelen nastreven voor aandeelhouders. 

Dat maakt een groot verschil waardoor alle werknemers die bij een B-corp werken verantwoordelijk zijn voor het welzijn van iedereen die te maken krijgt met het bedrijf. Zowel klanten, leveranciers en aandeelhouders.

De certificering.

Daarbij dient een B-corp te voldoen aan zeer strenge voorwaarden op het gebied van milieu, circulariteit en grondstoffen gebruik. Sociale impact en omgang. Juridische transparantie en risiconormen. Voordat je als klein bedrijf met minder dan 50 werknemers het B-corp certificeringsproces bent doorlopen zijn er 3 tot 12 maanden verstreken.

Om de certificering te behouden dien je elke 3 jaar een hercertificering te ondergaan. Daarbij wordt gekeken naar de mate van vooruitgang op het gebied van duurzaamheid op alle vlakken. Stilstand is dus niet voldoende om je certificering te behouden. Je bent verplicht om continue verbeteringen aan te brengen. Daar zit nu precies het briljante aan de B-corp beweging. De verplichting om je als bedrijf continu in te spannen voor een beter duurzaam resultaat.

Continue verbetering is cruciaal voor de geloofwaardigheid van B-corp.

Geen bedrijf is 100% regeneratief en er bestaat geen bedrijf wat 100% duurzaam is of juridisch volledig transparant. Dat kan met de huidige omstandigheden ook niet. We kunnen niet opeens alles op orde hebben. Dat niet realistisch. Er zijn nu eenmaal belemmerende factoren als technische beperkingen, financiële wetmatigheden en sociale systemen. Dit soort factoren veranderen nu eenmaal langzaam.

De kracht moet dus komen van het veranderproces waaraan een bedrijf en de medewerkers zich verbinden. De verplichting tot duurzaam ondernemen, investeren en financieren. Daarom zou je voor B-corp kunnen kiezen en zoeken naar duurzame vacatures bij deze bedrijven. Natuurlijk is het ook mogelijk zelfstandig en zonder certificering dezelfde duurzaamheid na te streven.

De lijst met B-corp bedrijven in Zuid-Nederland.

Duurzame vacatures in Zuid-Nederland kun je vinden op ons platform. Er zijn meerdere manieren om jouw droom vacature te vinden. Je kunt specifiek zoeken naar bijvoorbeeld duurzame vacatures voor monteurs. Op dit moment zijn dat er bijvoorbeeld 4 verspreid door heel Nederland. Daarom hebben we nu de B-corp bedrijven uit Zuid-Nederland op een rij gezet. Mocht je via ons platform niet vinden wat je zoekt. Dan weet je in elk geval waar je moet zijn voor jouw droombaan in Zuid-Nederland.

1. De smaakspecialist 

Het gaat bij dit bedrijf om biologische teelt, pure ingrediënten en duurzame verpakkingen. De smaakspecialist is gespecialiseerd in het leveren van duurzame levensmiddelen aan supermarkten. 

Er werken zo’n 27 mensen bij het bedrijf. Natuurlijk zijn er business controllers en marketing medewerkers. Maar ook de voedingsdeskundige en de productieplanner ontbreken niet. Het is een zeer divers team dat zich hier aan je voorstelt. 

Het bedrijf heeft ook aandacht voor het maken van een positieve impact. Dat doen ze met deze drie projecten. Kidsproef: een educatief lesprogramma voor groep 7. Medewerkers van de smaakspecialist komen naar de school om een gastles over smaken te geven. Bio proeflokaal: een pop-up concept waarbij de smaakspecialist een proef en smaak event organiseert. Het event staat in het teken van bewustwording rondom verantwoorde en biologische voeding. 

Organic kitchen: een platform van de smaakspecialist over verantwoord voedsel. Het is een plek waar vele gezichten zijn te vinden. Vanuit het hele land wordt de website met honderden recepten, tips en ideeën over koken gevuld.

2. Eco concept group 

Dit bedrijf maakt en verkoopt duurzame relatiegeschenken. Hoe je die het beste kunt inkopen lees je hier in een eerdere blog op website. 

Duurzaamheid bereiken ze door goed doordacht maatwerk te leveren. Hierdoor leveren ze geschenken die ontvangers echt willen hebben en gebruiken. Ze maken hun producten van duurzame materialen. En de geschenken worden lokaal geproduceerd. 

Door in Nederland samen met hun klanten bomen te planten en bijen oases te creëren dragen ze bij aan onze leefbare wereld. Het team van Eco Concept group bestaat uit 4 medewerkers. De ‘group’ bestaat uit veel meer mensen en bedrijven. 

Meemakers noemen ze die. Het expliciet promoten van de lokale producenten is een deel van hun duurzame overtuiging. Hiermee willen ze het aantal duurzame producenten van mooie producten in Nederland laten groeien.

3. Elho 

Alles op het gebied van planten potten, bakken en accessoires. Maar dan wel duurzaam gemaakt. Ze maken die producten namelijk van 100% gerecycled plastic. De energie die ze daarvoor nodig hebben verkrijgen ze door hun eigen windmolen. Die staat in de achtertuin van het bedrijf waar ze ook nog eens 1.800.000 bijen houden. Alles om de natuur een handje te helpen.

Elho is een groot familiebedrijf wat al sinds 1964 bestaat. Er werken zo’n 200 medewerkers die gerecyclede producten maken en verkopen. Het siert dit bedrijf dat ondanks de grootte van het personeelsbestand, iedereen op hun website persoonlijk wordt voorgesteld. Een teken van inclusief personeelsbeleid. Het lijkt logisch, maar toch viel mij dit op. Ze zijn momenteel verantwoordelijk voor 8 duurzame vacatures in Zuid-Nederland.

4. Zelfstroom 

De website van dit bedrijf opent met een breeduit lachende zonnepanelen monteur. Dat is niet zo gek als je de kansen van deze monteurs leest in onze blog over deze beroepsgroep. Zelfstroom is dus een bedrijf dat zonne-energiesystemen levert. Ze willen als bedrijf bijdragen aan de energietransitie.

Het gehele traject van advies tot installatie en productie gebeurt in eigen beheer. Zowel particulieren als zakelijke klanten behoren tot de doelgroep. Ze bedienen die klanten met meer dan 200 medewerkers. Ze creëren als bedrijf veel duurzame vacatures in Zuid-Nederland. Je kunt zelfs rechtstreeks contact opnemen met recruiter Amber via Whatsapp voor een digitaal kopje koffie.

5. Ecovat 

Een bijzonder bedrijf waar techneuten zich thuis zullen voelen. Het gaat hier om energieopslag. Dit bedrijf wil een belangrijke schakel in de energietransitie zijn door flexibel energie op te slaan. Een slimme manier om het onregelmatige aanbod van duurzame energie als zonne- en windenergie te stabiliseren. 

In deze video zie je het eenvoudige idee van een vat water in de grond dat energie opslaat in de vorm van water. Dat is namelijk de kracht van echt slimme oplossingen. Eenvoudig maar met een enorme impact op de energietransitie. Zonder overtollige energie te bufferen hebben we niet voldoende energie als de zon onder gaat.

Het bedrijf telt op dit moment 17 werknemers inclusief oprichter Aris de Groot. Mensen die je tegenkomt variëren van verschillende engineers tot risicomanagers en een HR medewerker. Vacatures die je kunt verwachten zijn gericht op techneuten. Stageplaatsen kunnen interessant zijn voor techniekstudenten. 

6. Toffey 

In Tilburg is Toffey gevestigd. Zij noemen zichzelf merkbouwers en campagnemakers. Zonder in te gaan op hun werk wil ik je uitnodigen zelf te zien wat ze maken. Als B-corp doen ze hun certificering in elk geval eer aan. De campagnes en merken zijn allemaal gerelateerd aan mensenrechten, vrijheid en gelijke kansen. Het gaat bij Toffey over duurzaamheid, kunst en cultuur.

Op dit moment zijn er 12 Toffey’s werkzaam bij het bedrijf. Zo noemen ze zichzelf en het team wordt ondersteunt door onafhankelijke specialisten als ontwerpers, kunstenaars, animators, videomakers en fotografen. Ook een stagiair heeft een plek in hun team. Voor duurzame vacatures in Zuid Nederland op het gebied van een creatief vak zou ik snel contact opnemen met Toffey.

7. VP Capital 

De investeringsmaatschappij van de familie van Puijenbroek is een finance bedrijf met B-corp certificering. Daarbij hebben ze zelf hun visie op duurzame vooruitgang vastgelegd in het familie manifest. Vandaag zijn ze een investeringsmaatschappij met een 50-tal investeringen in voornamelijk België en Nederland en actief in 8 verschillende investeringsdomeinen.

Het team bestaat uit 10 personen. Daarnaast werkt de maatschappij samen met 2 partners die zich volledig inzetten voor duurzame onderwerpen en ontwikkeling. De 8 investeringsdomeinen zijn ontstaan uit interesse voor de domeinen of historisch gegroeid. De domeinen variëren van gezondheidszorg tot vastgoed en van agrifood tot textiel. Zie alle interesses van de familie van Puijenbroek.

Duurzame vacatures in Zuid-Nederland en Europa.

Natuurlijk zijn er veel meer duurzame vacatures in Zuid-Nederland te vinden naast die bij de B-corps. Blijf ons platform bezoeken zodat je de nieuwste vacatures niet mist. Om de B-corp beweging in perspectief te zetten wil ik je wijzen op de Europese hotspots:

  1. Parijs met 133 duurzame B-corp gecertificeerde bedrijven.
  2. Amsterdam met 63 B-corp bedrijven.
  3. Milaan heeft op dit moment 49 B-corps.

Voor iedereen die een duurzame vacature in Zuid-Nederland zoekt of ergens in Parijs of Milaan wil gaan werken. Er is een ruime keuze in duurzaam werk in heel Europa. Er zijn zelfs 1000 B-corps te vinden binnen de Europese grenzen en 5800 wereldwijd. 

De beloofde verrassende duurzame vacature in Zuid-Nederland.

Ik sluit af met met een vacature bij Elho. Het gaat om een Junior Mould Engineer. Wat dat is lees je hieronder in een de quote uit de vacaturetekst van Elho zelf:

Ben jij een expert op het gebied van spuitgietmatrijzen en weet jij veel van verschillende materialen? Wij zijn op zoek naar een enthousiaste technische collega (32-40 uur) die deze nieuwe positie van mould engineer binnen elho group gaat vormgeven. Deze functie is nog niet in beton gegoten waardoor er veel ruimte is voor eigen invulling.

Het team van Sustainablejobs.nl blijft zich inspannen om de meeste duurzame vacatures van Nederland voor jou te verzamelen. Ben je enthousiast geworden over werken voor duurzame bedrijven? Schrijf je dan in voor ons vacature alert voor de snelste weg naar een duurzame baan.

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!