duurzaam ontbijt

Een duurzaam ontbijt, hoe zorg je ervoor?

Steeds meer mensen kiezen er de laatste tijd voor een duurzaam ontbijt. Duurzaam eten zorgt ervoor dat grondstoffen worden gespaard en dat er minder natuur verloren gaat. Bovendien zorgt duurzaam eten ervoor dat je milieu-impact aanzienlijk wordt verlaagd. Ontzettend belangrijk dus! Wat betreft ontbijt kan heet soms moeilijk zijn om geïnspireerd te blijven en variatie in je ontbijt vast te houden. Daarom hebben we in dit artikel alles over een duurzaam ontbijt op een rijtje gezet.

Vermijd dierlijke producten

Het vermijden van dierlijke producten maakt je ontbijt direct een stuk duurzamer. Wanneer je duurzaam wilt ontbijten is het belangrijk om zuivel of eieren te laten staan. Let daarnaast goed op de herkomst van de producten die je gebruikt in je ontbijt. Waar komt het vandaan, waar is het van gemaakt? Het is goed om rekening te houden met seizoensgroenten en fruit en zo veel mogelijk lokaal te winkelen.
Ben jij erg gewend aan een ontbijt met vlees op brood en wil je hier het liefst niet van af? Kies dan voor een duurzame vleesvervangers! Tegenwoordigers zijn er tientallen merken die vleesvervangers op te markt brengen. Steeds meer broodbeleg is er nu in een vegetarische variant te verkrijgen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is in de supermarkt te vinden: van vegetarische leverworst tot aan filet americain. Heerlijk in de ochtend op je broodje, toast of cracker.

Ideeën voor een duurzaam ontbijt

Soms wil je gewoon meer variatie in je ontbijt. Hieronder hebben we enkele recepten voor duurzame ontbijtjes opgeschreven. We hopen dat je geïnspireerd raakt!
1. Kies voor havermout! Havermout kun je maken met verschillende soorten plantaardige melk, zoals amandelmelk, havermelk of rijstmelk. Wat je door je havermout doet bepaal je zelf. Dit kun je eindeloos variëren. Onze duurzame ontbijttip is havermout met cacaopoeder, banaan en pindakaas.
2. Ga voor ontbijtgranen! Veel mensen weten niet dat een groot deel van de ontbijtgranen die in de supermarkt liggen vegan zijn. Ontbijtgranen zijn er in allerlei soorten en maten en kun je op verschillende manieren eten. Ga bijvoorbeeld voor ontbijtgranen met plantaardige melk en vers fruit.
3. Maak pannenkoekjes! Pannenkoeken hoeven tegenwoordig allang geen dierlijke producten meer te bevatten. Door amandelmelk en bloem te mengen kun je zelf pannenkoekenbeslag in elkaar draaien. Ideaal voor in de ochtend want het is lekker, makkelijk en snel.

Dit waren onze tips voor je duurzame ontbijtje. We hopen dat je wat gehad hebt aan dit artikel en eet smakelijk!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!