Een duurzame telefoon, kan dat?

Tegenwoordig zijn we steeds meer bezig om goed te zijn voor het milieu. De meeste huishoudens scheiden hun afval, er wordt steeds vaker geïnvesteerd in duurzame (LED) verlichting, maar kun je ook duurzamer met een telefoon omgaan? Het antwoord is ja. Met een refurbished telefoon geef je een bestaande smartphone een tweede leven, waardoor er geen nieuwe telefoon geproduceerd hoeft te worden. Maar een refurbished telefoon, wat is dat eigenlijk? In dit artikel leggen we het je allemaal uit. 

Wat is een duurzame telefoon ofwel een refurbished smartphone?

Vanuit het Engels vertaald betekent refurbished letterlijk ‘gereviseerd’. Refurbished houdt in dat een telefoon wordt gecontroleerd, gerenoveerd en schoongemaakt. Vervolgens wordt de telefoon als refurbished smartphone aangeboden aan de consument. Wanneer je een refurbished iPhone koopt bijvoorbeeld, heeft deze iPhone al een eigenaar gehad voordat jij deze telefoon aanschaft. Het toestel is vervolgens gecontroleerd op meer dan 20 punten en onderdelen zijn vervangen waar nodig. Daarna is het toestel helemaal schoongemaakt, waardoor deze bijna niet meer van een nieuwe iPhone te onderscheiden is. Er zijn in refurbished producten verschillende gradaties om het zo te noemen. Zo kun je kiezen uit een ‘zo goed als nieuw’ variant, waarbij je geen krassen zult zien op het toestel. Ook heb je een iets goedkope variant en dat komt omdat het toestel dan valt onder de gebruikte variant, waardoor je hier en daar een krasje op het toestel kunt tegenkomen.

Is een refurbished toestel dan wel betrouwbaar?

Jazeker, een refurbished toestel is gewoon betrouwbaar. Juist omdat deze eerst volledig gecontroleerd wordt en onderdelen worden vervangen waar nodig voordat deze aan de consument wordt aangeboden. Daarbij is het zo, dat je refurbished producten alleen bij speciale aanbieders van refurbished producten kan kopen. Hierdoor krijg je 24 maanden garantie op het toestel, dus mocht er dan toch iets mis zijn met het toestel, kun je contact opnemen met de aanbieder om te kijken naar een oplossing. Dit in tegenstelling tot een tweedehands toestel. Deze koop je vaak van een particulier iemand, waarbij je dus geen garantie hebt. Natuurlijk is het wel raadzaam om de aanbieder even onder de loep te nemen om te kijken hoe betrouwbaar deze partij is. Dit kun je onder andere doen door de klantreviews te bekijken, te kijken of de partij daadwerkelijk werkt met een garantietermijn, hoe lang de levertijd is en of ze een ‘niet goed, geld terug’ service hebben. 

Wat is het voordeel van duurzame refurbished telefoon tegenover een nieuwe telefoon dan?

Er zijn een aantal belangrijke voordelen op te noemen wat de voordelen zijn van refurbished telefoons tegenover nieuwe smartphones. Een daarvan is de prijs. Refurbished telefoons zijn een stuk goedkoper dan nieuwe telefoons en het prijsverschil kan tot wel honderden euro’s oplopen. Het tweede voordeel is dat een refurbished smartphone een stuk duurzamer en beter voor het milieu is dan een nieuwe telefoon. Dat komt omdat er bij de productie van nieuwe telefoons een hoop giftige stoffen vrijkomen die onwijs slecht zijn voor het milieu. Hoe groter de vraag naar duurzame telefoons, hoe minder nieuwe telefoons er geproduceerd hoeven te worden, hoe beter dit is voor het milieu.  Gratis artikel plaatsen

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.