Een duurzame werkplek

Een duurzame werkplek maakt je productiever.

Je hebt het vast wel eens gemerkt: als je in een donkere, drukke en kale ruimte aan het werk bent, dan lukt alles net iets minder goed. Je bent minder creatief, voelt je onrustig en bent daardoor minder productief. Als je daarentegen op een prettige, duurzaam ontworpen werkplek werkt, verlaagt dit je stressniveau en heeft het een positieve invloed op je gezondheid. En ook bij alle thuiswerkplekken van tegenwoordig is het goed mogelijk om ze te vergroenen. Een duurzame werkplek maakt je productiever. Ons platform heeft vaak remote vacatures voor duurzame banen. Dan kun je zelf je werkplek optimaal inrichten.

Biophilic design

Een manier om een werkplek duurzaam en groen in te richten, is aan de hand van biophilic design. Dit is een manier van interieurontwerp waarbij het contact met de natuur centraal staat. Uit onderzoek blijkt dat als een interieur is ontworpen aan de hand van biophilic design dit de stress verlaagt. Ook heeft zo’n ruimte een positieve invloed op de gezondheid van de gebruikers van de ruimte. Want wist je dat als je zelfs maar 40 seconden naar een beeld van de natuur kijkt, je al rustiger wordt? Je hersenen komen tot rust, waardoor je minder gestrest bent en beter kennis opneemt en verwerkt.

Natuurlijke elementen

Hoe zo’n biophilic kantoor er dan uitziet? Met natuurlijke elementen als natuurlijk licht, planten, levende muren, natuurlijke texturen en materialen en uitzicht op de natuur. In het interieur moet je de natuur kunnen zien. Kies bijvoorbeeld voor een raam met uitzicht op een tuin of gebruik potplanten, binnentuinen, groene muren en groene daken. Maar je kunt ook bijvoorbeeld slim gebruikmaken van licht en schaduw om de lichtomstandigheden van de natuur na te bootsen. Ook kun je een natuurlijke omgeving nabootsen door veranderingen in luchtvochtigheid, luchtstroom over de huid en de temperatuur van lucht en oppervlakken te bewerkstelligen.

Planten in je kantoor

Een belangrijk onderdeel van een duurzame werkplek zijn zoals gezegd planten. Planten zorgen voor een hogere luchtvochtigheid, dragen bij aan een positievere gemoedstoestand. En wist je dat het gebruik van planten zelfs leidt tot meer tevredenheid onder medewerkers over het eigen functioneren en tot minder ziekteverzuim? Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Environmental Research. Natuurlijk zijn er kosten verbonden aan de aanschaf van planten, maar de kosten voor het kopen en het onderhoud van planten kunnen over het algemeen al binnen één jaar worden terugverdiend. Vooral omdat er een lager ziekteverzuim is en medewerkers beter functioneren. Na dit eerste jaar gaat de investering in planten zelfs geld opleveren. Ook omdat planten een goedkoop alternatief zijn om de luchtvochtigheid in werkruimten te verhogen of ruimten te koelen op warme dagen. Hier kan gebruik van gemaakt worden bij klimaatbeheersing voor verdere energiebesparing.

De voordelen van planten op de werkvloer

We zetten graag een paar voordelen van planten op een rij:

  • In een ruimte met planten vinden mensen het minder snel te warm of te koud.
  • Mensen vinden een werkplek met planten mooier om te zien.
  • Medewerkers zijn in een ruimte met planten positiever dan daarvoor.
  • Ook zijn mensen tevredener over hun eigen functioneren als ze tussen de planten zitten. En ze verwachten dat hun werkgever ook positief is over hun functioneren.
  • Zoals gezegd melden mensen die werken in een ruimte met planten zich minder vaak ziek. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om een daling van 36% naar 16%.
  • Ook de creativiteit van werknemers neemt toe. En dit werkt al vanaf één plant op kantoor. Wetenschappers denken dat dit komt door het rustgevende effect van planten. Als het rustig is in je hoofd kom je tot nieuwe ideeën. Planten kunnen dus indirect leiden tot innovatie en bedrijfsgroei.

Lees hier meer informatie over het onderzoek.

Planten en een betere akoestiek

Een andere reden om te kiezen voor planten in je kantoor is de akoestiek. De bladeren van planten dempen geluid. Zo heb je er minder last van als die ene collega weer lang zit te bellen. Een goede akoestiek is erg belangrijk om geconcentreerd en fijn te kunnen werken. Heeft een kantoorruimte veel harde oppervlakten zoals een betonnen of stenen vloer, dan zijn planten onmisbaar om galm en geluidsoverlast tegen te gaan.

Tevreden, creatieve en gezonde werknemers

Kortom: door het toepassen van verschillende biophilic design-elementen en vooral ook planten in het interieur hebben gebruikers veel voordelen, zoals minder stress, een verbeterde stemming en gezondheid. Een duurzame werkplek maakt je productiever., creatiever en je voelt je veiliger. Ze hebben dus een verbeterde kwaliteit van leven. En je bedrijf loopt ook beter als er tevreden, creatieve en gezonde werknemers werken.

 

Ben je op zoek naar planten voor op de werkvloer? Kijk dan eens bij de volgende aanbieders:

  • Plantsome heeft speciale kantoorpakketten.
  • Greencare verkoopt groene wanden. Handig als je wel planten wil, maar weinig plek hebt.
  • Plantje.nl verkoopt plantenboxen.

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.