Geen sollicitaties op een duurzame vacature ontvangen

Geen sollicitaties op een duurzame vacature ontvangen?

Op Sustainablejobs.nl krijgen we dagelijks vacature plaatsingen van HR Managers, ondernemers, managers, recruiters én leidinggevende die geen sollicitaties op een duurzame vacature ontvangen. Dat is niet heel gek in de huidige arbeidsmarkt, en sommige vacatures kunnen hele lange periodes geen sollicitanten ontvangen.

Waarom krijg je geen sollicitaties op je vacatures?

Het aantal duurzame vacatures is enorm aan het groeien. Steeds meer bedrijven proberen te investeren in verduurzaming, energietransitie en klimaatverbetering. Ook het aantal mensen dat zoekt naar duurzame vacatures neemt toe. Toch niet snel genoeg, want ook in de duurzaamheid is er een grote krapte op de arbeidsmarkt. Deze krapte zal niet snel minder worden in de komende jaren. Dus wees niet te hard voor jezelf, en accepteer dat het vinden van medewerkers lastig is.

Uiteraard is de krappe arbeidsmarkt niet alleen de reden van te weinig sollicitanten op jouw vacatures. Er zijn namelijk een hoop dingen die mensen fout doen in een vacature. Waardoor sollicitanten de vacature overslaan of zelfs helemaal niet bekijken. Dus heb je geen sollicitaties op een duurzame vacature ontvangen, lees dan hieronder de mogelijke oorzaken.

Hier zijn een aantal veel voorkomende oorzaken:

 • Onduidelijke titel.
 • Geen duidelijke structuur.
 • Teveel informatie en tekst in de vacature.
 • De verkeerde platformen gebruiken.
 • Kandidaten op kinderlijke manier aanspreken.
 • Geen informatie over contract, salaris of cao.

Wil je meer te weten komen over wat je kan doen om jouw vacaturetekst aan te passen? Lees dan ons artikel over de veelgemaakte fouten bij het schrijven van een vacaturetekst.

Dit is wat je kunt doen als je geen sollicitaties op een duurzame vacature hebt ontvangen.

De vraag is natuurlijk wat daaraan gedaan kan worden? Er zijn een aantal opties die ervoor kunnen zorgen dat een vacature meer respons krijgt. In de praktijk testen wij er dagelijks een hoop uit. Hopelijk leveren deze tips ook jouw organisatie wat extra sollicitanten op.

 1. Overweeg vacatures te plaatsen via de LinkedIn pagina.
 2. Herschrijf of verbeter de vacaturetekst.
 3. Spreid de vacature over meerdere duurzame vacaturebanken.
 4. Overweeg de inzet van Job Marketing.
 5. Overweeg er een freelance opdracht van te maken.
 6. Overweeg er studenten voor in te zetten.
 7. Vertaal de vacature in meerdere talen.
 8. Gebruik content marketing.

Hieronder zullen we iedere punt 1 voor 1 doornemen en toelichten. Met daarbij een uitleg hoe je er snel op in kan spelen, zonder daar teveel moeite voor te hoeven doen.

Overweeg vacatures te plaatsen via de LinkedIn pagina

LinkedIn is nog steeds een perfect platform om sollicitanten mee te vinden. Iedereen binnen een bedrijf die toegang heeft tot de bedrijfspagina kan vanuit zijn of haar account een gratis vacature plaatsen. Dit levert zeker conversies op en dus meer sollicitaties.

Herschrijf of verbeter de vacaturetekst

Speciaal hiervoor hebben wij een artikel geschreven met daarin de meest voorkomende fouten in een vacaturetekst. Het is het overwegen zeker waard om dit artikel te lezen. En de tips die wij daarin geven toe te passen op jouw eigen vacaturetekst én vacaturetitel.

Spreid de vacature over meerdere duurzame vacaturebanken

Heb je een duurzame vacature waar je geen reacties op krijgt? Plaats deze dan op een netwerk van duurzame vacaturebanken. Heb je hier zelf geen kennis van? Laat het ons dan doen! Voor een klein bedrag zorgen wij ervoor dat uw duurzame vacature niet alleen wordt gepubliceerd op Sustainablejobs.nl. Maar ook op een reeks andere vacaturebanken in de duurzaamheid.

Overweeg de inzet van Job Marketing

Ben je al bekend met Job Marketing? Job marketing is een manier om een vacature voor een vast bedrag te verspreiden over verschillende blogs, vacaturebanken, nieuwssites én platformen met als doel om meer sollicitaties te genereren.

Overweeg er een freelance opdracht van te maken

Steeds meer mensen die in de duurzaamheid willen werken, besluiten te gaan freelancen. Dit geldt niet alleen voor de duurzaamheid maar voor eigenlijk alle sectoren in Nederland. Het is daarom het overwegen waard om in plaats van een vaste medewerker met een vast dienstverband op zoek te gaan naar een freelancer die op uurbasis gaat werken.

Overweeg er studenten voor in te zetten

Is het niet te doen om mensen te vinden voor bijvoorbeeld een fulltime functie? Overweeg dan om er twee parttime functies van maken, of er zelfs studenten voor in te zetten. Daarbij is het inhuren van studenten een leuke aanvulling voor uw organisatie.

Vertaal de vacature in meerdere talen

Niet voor iedereen van toepassing. Maar we zien in de praktijk veel bedrijven die bijvoorbeeld logistiek medewerkers zoeken. En op de werkvloer Engels spreken, en toch de vacature in het Nederlands plaatsen op hun website en vacaturebanken. Een enorm gemiste kans want veel mensen in Nederland zoeken in hun eigen taal of in het Engels via het internet.

Gebruik content marketing

Zet actief contact marketing in om in Google domein autoriteit op te bouwen op het gebied van bijvoorbeeld een type vacature waar u moeilijk aan sollicitanten kunt komen. Bent u bijvoorbeeld een e-commerce bedrijf en is het lastig om e-commerce managers te vinden? Schrijf dan een aantal artikelen over het werken als e-commerce manager in de duurzaamheid en uw bedrijf. Zorg er wel voor dat u een agency heeft die ervoor zorgt dat deze content op een efficiënte wijze wordt gespreid over het internet. Zodat deze informatie terecht komt bij potentiële kandidaten.

Geen sollicitaties op een duurzame vacature ontvangen?

Ook bij dit stukje content marketing kan het team achter Sustainablejobs.nl jou helpen. Neem voor meer informatie even contact met ons op.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.