Greenwashing law EU Sustainablejobs.nl

Greenwashing en misleidende productinformatie verboden in EU

Het Europees Parlement heeft gister een nieuwe richtlijn aangenomen die de productetikettering verbetert en het gebruik van misleidende milieu-claims verbiedt. 

Met 593 stemmen voor, 21 tegen en 14 onthoudingen heeft het Parlement groen licht gegeven voor de wet die tot doel heeft consumenten te beschermen tegen misleidende marketingpraktijken en hen te helpen betere aankoopkeuzes te maken.

De nieuwe regels, die deel uitmaken van de EU-lijst van verboden handelspraktijken, richten zich op marketing gewoonten zoals ‘greenwashing’.

Duidelijkere en betrouwbaardere reclame ipv Greenwashing

Belangrijk is dat de nieuwe regels tot doel hebben de productetikettering duidelijker en betrouwbaarder te maken. Het gebruik van algemene milieubeweringen zoals “milieuvriendelijk”, “natuurlijk”, “biologisch afbreekbaar”, “klimaatneutraal” of “eco” zonder bewijs mag niet meer.

In de toekomst zullen alleen duurzaamheidslabels gebaseerd op goedgekeurde certificeringsschema’s van overheidsinstanties in de EU zijn toegestaan. Beweringen dat een product een neutrale, verminderde of positieve impact op het milieu heeft door emissie compensatieprogramma’s is verboden.

Duurzaamheid in focus, Greenwashing verboden

Een ander doel van de wet is om producenten en consumenten meer te laten focussen op de duurzaamheid van goederen. In de toekomst moet garantie-informatie meer zichtbaar zijn. Een nieuw label legt meer nadruk op goederen met een verlengde garantieperiode.

De regels verbieden ook ongefundeerde duurzaamheidsclaims. Zoals beweren dat een wasmachine 5.000 wasbeurten meegaat als dit onder normale omstandigheden niet waar is. Consumenten aanmoedigen om producten eerder te vervangen dan noodzakelijk is verboden (vaak het geval bij printerinkt). Het presenteren van goederen als repareerbaar wanneer dit niet het geval is ook verboden.

Greenwashing Europees parlement Sustainablejobs.nl
Europees parlement

Quote

Rapporteur van het Parlement Biljana Borzan zei:

“Deze wet zal het dagelijks leven van alle Europeanen veranderen! We stappen af van de wegwerpcultuur, marketing wordt transparanter en de vroegtijdige vervanging van goederen wordt bestreden.”

“Mensen kunnen producten kiezen die duurzamer, herstelbaar en duurzamer zijn dankzij betrouwbare labels en advertenties. Bedrijven mogen mensen niet misleiden door te zeggen dat plastic flessen goed zijn omdat het bedrijf ergens bomen heeft geplant. Of beweren dat iets duurzaam is zonder uit te leggen waarom. Dit is een grote overwinning voor ons allemaal!”

Volgende stappen

De richtlijn moet definitieve goedkeuring van de Raad krijgen. Waarna deze in het Publicatieblad zal worden gepubliceerd en lidstaten 24 maanden hebben om deze in wetgeving om te zetten.

Achtergrond

De nieuwe richtlijn is bedoeld om samen te werken met de (Green Claims Directive) groene claims-richtlijn, die momenteel in het Parlement wordt besproken. De aankomende groene claims-richtlijn zal specifieker zijn en de voorwaarden voor het gebruik van milieubeweringen gedetailleerder uiteenzetten.

Sustainable news brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable news is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières.

Gerelateerd artikel: Positieve duurzame veranderingen voor klimaat en duurzaamheid

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.