Handige tips om duurzaam te ondernemen in de horeca

Duurzaam ondernemen, iedereen heeft er een mening over en iedere ondernemer doet het op zijn eigen manier. Tegenwoordig is het geen trend meer. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat 80% van de respondenten iets doet aan duurzaamheid. Voor horeca ondernemers geldt, hoe duurzamer jouw business, des te groener de klanten. En laat dit nu juist een doelgroep waar steeds meer mensen zich bij aansluiten. Deze doelgroep is booming en dus een gemiste kans om niet op aan te sluiten. Maar duurzaam ondernemen in de horeca, hoe doe je dat? We geven je een aantal handige tips waar je direct mee aan de slag kunt! Tips over hoe je kosten kunt besparen, welke stappen je kunt ondernemen, maar ook hoe je bijvoorbeeld het gedrag van je medewerkers en gaste kunt veranderen.

Duurzaam servies

Wist je dat je zelfs op je servies kunt verduurzamen? Er zijn diverse merken die heel goede oplossingen hebben om klei- en glazuur afval te kunnen hergebruiken. Ga daarom op zoek naar duurzaam horeca servies waarmee je jouw tafels prachtig kunt dekken. Kijk dan wel naar servies wat ook handig in gebruik is voor jouw personeel. Is het servies vaatwasser bestendig? En kun je het stapelen? Niet stapelbaar servies neemt een hoop ruimte in beslag en wanneer het servies niet vaatwasser bestendig is zul je alles met de hand moeten afwassen. Ook is het fijn als het servies niet al te zwaar is. 

Afval scheiden

Duurzaam ondernemen in de horeca kan al heel gemakkelijk. Doe je bijvoorbeeld aan afval scheiden? Er zijn bedrijven die bijvoorbeeld op koffiedrab oesterzwammen kunnen kweken waar uiteindelijk vegaburgers of bitterballen van gemaakt worden. Deze bedrijven komen de drab gewoon bij je ophalen, zodat je hier ook geen omkijken naar hebt. Ook is het verstandig om voedselresten te scheiden, want daar wordt bijvoorbeeld weer biodiesel van gemaakt. 

Weg met food waste!

Ieder jaar wordt er in Nederland tussen de 1,7 en 2,5 miljoen ton aan eten verspild. Niemand vindt het leuk om eten te verspillen, maar in elk bedrijf en eigenlijk ook in elk huishouden gebeurt het toch. Ontzettend zonde natuurlijk! Zijn er producten die tegen de tenminste houdbaar tot datum aanzitten? Maak dan een speciaal dagmenu waarin je deze producten kunt verwerken. Hebben de gasten heerlijk gegeten, maar was het oog groter dan de maag? Biedt hen dan de mogelijkheid aan om een Foodie Bag mee naar huis te nemen. Ook zijn er bedrijven als To Good To Go, waarbij de consument voor een gereduceerd tarief maaltijden bij jou kunnen kopen. 

Succes met verduurzamen in jouw horecagelegenheid

Er zijn natuurlijk nog veel meer kansen die jij als horeca ondernemer kunt pakken om jouw restaurant of eetcafé te verduurzamen. Vervang bijvoorbeeld de oude halogeen lampen voor LED lampen en plaats perlatoren in de openbare toiletten om al snel 10 liter water per minuut te besparen. Heb jij nog tips om te verduurzamen in de horeca? Laat het ons weten! 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.