Hoe beperk je zakelijke verspilling?

Thuis of op kantoor

Thuis zul je het niet zo snel doen, de kachel aan en het raam open. Je weet dat je dit terug gaat zien in de energierekening. Als het te warm is, zet je de verwarming wat lager. Het raam doe je alleen open als de kachel in de betreffende ruimte uit staat. Op kantoor zijn mensen doorgaans een stuk makkelijker. Hoe kun je als directeur of manager zakelijke verspilling tegengaan?

Energieverspilling beperken

Hoe vaak zie je niet dat de verwarming staat te loeien en de medewerkers de ramen open zetten omdat het te warm is. Of de verlichting in alle vergaderruimtes staat aan terwijl er niemand aanwezig is. Ook alle apparatuur die dag en nacht aan of standby staat zorgen voor de nodige energieverspilling. Verspilling kost geld en daarnaast belast je het milieu door energie te verspillen. Als ondernemer of manager is het een van je taken om verspilling te voorkomen en hier actief op te sturen. Het is meestal geen kwade opzet van het personeel. Het heeft meer te maken met gemakzucht.

Voorkom de files in de spits

Een bekende vorm van zakelijke verspilling is tijdverspilling. Tijd is nou eenmaal geld en geld verspillen is niet goed voor de onderneming. Waarom moet de meeting bij de klant om 9:00 u gepland worden? Om deze tijd afspreken betekent dat je moet aansluiten in de file. Over een rit die zonder file misschien een uur duurt, doe je nu twee keer zo lang. Het is slimmer om je personeel te sturen om afspraken buiten de deur tussen 10:30 u en 14:30 u te plannen. Dan kunnen ze eerst de e-mails afhandelen en na de files de weg op en kunnen ze voor de avondspits weer terug om op kantoor de meeting meteen uit te werken.

Inefficiëntie tegengaan

Tevens een bekende vorm van verspilling is inefficient werken. Je kunt hierbij denken aan een slecht voorbereide vergadering zonder agenda en met te veel mensen, het uitprinten van e-mails of het feit dat iedereen de koffie uit die ene langzame automaat moet halen. Veel kun je gemakkelijk voorkomen. Zorg ervoor dat het personeel niet gaat vergaderen om het vergaderen. Het helpt om als directeur of manager het goede voorbeeld te geven. Om nodeloos printen te voorkomen, is het belangrijk om de mensen duidelijk te maken dat het niet zinvol is om alles uit te printen. Een die luxe koffiemachine met 20 verschillende opties? Die vervang je door een industriële variant die in no time 2 volle potten echte koffie zet! Zakelijke verspilling tegengaan begint bij de directie en het management.

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.