Hoe een kortere werkdag bijdraagt aan een duurzame wereld

Hoe een kortere werkdag bijdraagt aan een duurzame wereld

In een wereld waarin we constant streven naar meer efficiëntie en een betere werk-privébalans, is de traditionele 8-urige werkdag steeds vaker onderwerp van discussie. Een interessant alternatief dat de aandacht trekt, is de 6-urige werkdag. In dit blogartikel zullen we kijken naar de voordelen en resultaten van een recente proef met een kortere werkweek.

De traditionele 8-urige werkdag is ontstaan tijdens de Industriële Revolutie, waarin arbeiders langere uren werkten om aan de eisen van fabrieken en productielijnen te voldoen. Sindsdien hebben er echter belangrijke veranderingen plaatsgevonden op het gebied van technologie en de behoeften van mensen en onze omgeving. Dit heeft geleid tot een groeiend bewustzijn van de impact van lange werkdagen op de productiviteit en welzijn.

Waarom draagt een kortere werkdag bij aan een duurzame wereld?

Meer welzijn en gezondheid

Een kortere werkdag geeft werknemers de mogelijkheid om voldoende rust en ontspanning te krijgen, wat essentieel is voor de fysieke en mentale gezondheid. Een kortere werkdag moedigt werknemers aan om een gezonde balans te vinden tussen werk en privé. Dit leidt tot meer tijd voor activiteiten buiten het werk, zoals het onderhouden van een duurzame levensstijl die vaak meer tijd kost maar ook meer voldoening oplevert dan het kostbare consumeren. Neem bijvoorbeeld het koken met verse ingrediënten, het doen van ecologische boodschappen en quality time met familie en vrienden.

Vermindering van co2 uitstoot

Je kent het wel. Als je druk bent pak je eerder de auto dan de fiets of ga je eerder eten laten bezorgen. Dit is slechts een voorbeeld maar dit onderzoek geeft aan dat een kortere werkweek de CO2-uitstoot zou kunnen halveren. Kortere werkdagen betekent dat organisaties hun faciliteiten minder lang hoeven te verlichten, verwarmen of koelen. Daarnaast zijn er minder reisbewegingen. Dit leidt tot een aanzienlijke energiebesparing en vermindert de ecologische impact van het bedrijfsleven.

Herstellen van de biodiversiteit

In onze moderne wereld worden we dagelijks geconfronteerd met verontrustende feiten over de ecologische staat van de planeet. Hoewel we weten dat het herstellen van de biodiversiteit van vitaal belang is, voelen we steeds minder verbondenheid met de natuur. Inheemse gemeenschappen benaderen de Aarde echter nog steeds met heiligheid en begrijpen dat alle levende wezens met elkaar verbonden zijn. Zij zorgen voor de natuur omdat het zorgen voor henzelf betekent. Om de kloof tussen onszelf en de Aarde te overbruggen, moeten we ons lichaam herwaarderen en een innerlijke transformatie ondergaan. De kortere werkdag draagt bij aan deze innerlijke transformatie doordat er meer tijd beschikbaar is voor verbinding met onze omgeving en onszelf.

Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Vorig jaar hebben 61 Britse bedrijven uit diverse sectoren, met bijna 3000 werknemers gedurende zes maanden geëxperimenteerd met het inkorten van de werkweek. In plaats van een fulltime werkweek van 5 dagen werd een werkweek van 4 dagen gehanteerd. Onder toezicht van wetenschappers van de Universiteit van Cambridge werden gegevens verzameld en gesprekken gevoerd met de deelnemers. Volgens Jack Kellam van de denktank Autonomy, een van de initiatiefnemers van het project, ervaren mensen in het Verenigd Koninkrijk een aanzienlijke hoeveelheid stress en gezondheidsproblemen als gevolg van overbelasting en een gebrek aan vrije tijd.

De resultaten van het experiment zijn bemoedigend: 39% van de werknemers ervoer een verlaging van de stressniveaus en de burnoutratio daalde met 71%. Deelnemers meldden verbeteringen in hun slaappatroon, fysieke en mentale gezondheid, evenals in de kwaliteit van hun relaties en financiële situatie. Bovendien kon 60% van de werknemers werk beter combineren met de zorg voor kinderen of familie, terwijl 62% een rijker sociaal leven kon leiden naast het werk. Opvallend genoeg bleef de omzet van werkgevers tijdens de proefperiode min of meer stabiel (gemiddeld +1,4%) en daalde het aantal personeelsleden dat ontslag nam met 57%.

Een proef met de 6-urige werkdag verder uitgelicht

Het Nederlandse vertaalbureau Fairlingo heeft een test gedaan met de 6 urige werkdag. Uit dit onderzoek is gebleken dat het niet voor iedereen haalbaar was om dezelfde hoeveelheid werk te verrichten tijdens een werkdag van 6 uur. ”Daarom hebben we besloten dit niet in te voeren. Onlangs hebben we een test gedaan met de 7 urige werkdag.

Tijdens de evaluatie van de proef bleek dat het voor alle medewerkers was geslaagd”, vertelt Sam van Gentevoort. De uitkomst was dat de 6 urige werkdag wellicht ook haalbaar zou kunnen zijn, bij het efficiënter toepassen van timemanagement. Dit zou waarschijnlijk deels ten koste gaan van sociale interactie en ‘lummeltijd’ waar ook behoefte aan is. Zoals in dit bericht wordt genoemd levert het voorkomen van ‘lummeltijd’ de belangrijkste tijdwinst op.

Interessant zijn ook de reacties op het bericht dat men ook op het werk enigszins ´lummeltijd´ wil hebben. De belangrijkste vraag is in hoeverre je dit als team wil verminderen. De beste ideeën ontstaan regelmatig in een staat van ontspanning en er kan ook extra stress ontstaan door voor 15.00 klaar te willen zijn met het werk. ”Om deze redenen hebben we er gezamenlijk voor gekozen om de 7 urige werkdag aan te houden”.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.