Hoe kies je voor groene stroom?

Groene stroom

Het klimaat begint een steeds belangrijker onderwerp te worden in de samenleving: maar hoe kies je voor groene stroom? Het is de bedoeling dat in 2050 bijna alleen nog maar duurzame energie wordt gebruikt. Als consument kun je daar nu al mee beginnen door het kiezen van duurzame energie.

Wat is groene stroom?

Dat is stroom dat wordt opgewekt door middel van duurzame (onuitputtelijke) energiebronnen. Dit in tegenstelling tot grijze energie wat wordt opgewekt door middel van verbranding. Door deze verbranding komt er Co2 vrij wat schadelijk is voor het milieu. Daarnaast raken grijze energiebronnen op den duur op. De stroom zelf is precies hetzelfde, maar de manier waarop de stroom wordt opgewekt is verschillend.

Groene energiebronnen

Tegenwoordig kan groene energie door een hoop verschillende middelen worden opgewekt. De meeste groene stroom wordt opgewekt door windmolens of zonnepanelen. Daarnaast wordt er ook veel groene energie opgewekt door waterturbines. Dit zijn echter nog maar een paar van de vele mogelijkheden voor het opwekken van duurzame stroom.

Hoe voor groene stroom kiezen?

Voor groen kiezen wordt door steeds meer mensen gedaan. Iedereen begint meer en meer de ernst van de situatie met betrekking tot het klimaat in te zien. Hier de belangrijkste tips op een rij:

  • Kies voor een groene energieleverancier. – Er zin genoeg groene energieleveranciers te vinden. Op de website van de consumentenbond kun je zien welke het beste scoren.
  • Kijk naar de herkomst van de stroom. – Veel groene stroom komt van centrales uit het buitenland die al bestonden. Als je kiest voor deze stroom zorg je er dus niet voor dat er meer groene stroom wordt opgewekt. Als je wilt dat er meer duurzame energie wordt opgewekt door jouw keuze voor groene stroom kun je het beste kiezen voor een leverancier die veel investeert in groene energiebronnen.
  • Maak zelf groene stroom. – Je kunt ook zelf groene stroom opwekken. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak te leggen.
  • Aandelen. – Je kunt ook aandelen kopen in een wind- of zonnepark.
  • Gebruik minder stroom. – Zo weinig mogelijk stroom gebruiken blijft het beste voor het milieu. Zorg er dus voor dat je blijft besparen ook al gebruik je groene stroom.

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.