duurzaam diner

Hoe zorg je voor een duurzaam diner?

Duurzaam eten behaal je door geen voedsel te verspillen en diervriendelijk en gezond te eten. Bovendien help je met duurzaam voedsel te bereiden de grote impact te verminderen, die het op het milieu heeft. Maar hoe zorg je voor een duurzaam diner? Als iedereen bijdraagt in duurzaam eten, heeft dat positieve gevolgen voor de wereld, maar ook voor ieders gezondheid.

Hoe begin je met duurzaam eten?

Duurzaam eten begint allereerst bij de keuzes die je maakt, tijdens het boodschappen doen. Koop in plaats van vlees en zuivel, meer groenten, peulvruchten, granen en vis/vleesvervangers. Laat tussendoortjes zoals; chips, snacks en snoep voor wat het is en koop daarvoor in de plaats fruit en (ongezouten) noten voor. Door producten met het duurzaamheidskeurmerk te kopen, draag je al mee aan een duurzaam en beter leven. Kijk of visproducten een ASC- of MSC keurmerk op de verpakking dragen en haal Fair-trade producten in huis. Door al deze duurzame levensmiddelen te kopen van Fair-trade producten worden hardwerkende boeren rechtvaardig behandeld, voor een eerlijke prijs en lonen. Het is jammer en niet goed dat er zoveel voedsel weggegooid wordt, wat helemaal niet nodig is. Het verspillen van voedsel is zonde, leer slim inkopen te doen en van alle producten optimaal gebruik te maken. Restjes groenten kun je (diepvries) bewaren en er een soep, omelet of hartige taart van maken. Of je kunt het doneren aan de plaatselijke kinderboerderij. Heb je andere producten over en weet je niet zo goed wat je ermee aanmoet? Kijk of je er iemand anders blij mee kunt maken, of eet de volgende dag de restjes op. Leer je te verdiepen in de houdbewaardatum van producten en probeer resteten zoveel mogelijk in te blikken, vriezen of te drogen. Haal verse ingevroren producten een dag van te voren uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien.

Hoe kook ik de beste en lekkerste duurzame producten?

Anders dan veel mensen denken, is het bereiden van een duurzaam diner niet moeilijk. Het fijnste van duurzaam voedsel is dat het vooral vers, lokaal en vaak seizoensgebonden is. In veel kookprogramma’s kun je leren hoe je een duurzaam diner kunt leren bereiden en anders zijn er kookboeken die je stap voor stap de basis voor duurzaam koken kunnen uitleggen. Met een eigen kruidentuintje/balkon kun je je eigen moesgroenten en kruiden kweken. Je hebt zo altijd gezonde voeding in huis en bespaart nog geld ook. Van zelf gekweekte producten kun je je eigen sauzen, bouillons en brood maken. Beetje bij beetje leer je een nieuwe en vooral langere levensstijl kennen, wat voor de toekomst hard nodig is.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.