duurzame lunch

Hoe zorg je voor een duurzame lunch?

Steeds meer mensen proberen een steentje bij te dragen aan het tegengaan van de klimaatveranderingen en vragen zich af: hoe zorg je voor een duurzame lunch? Niet veel mensen weten dat de voedingsindustrie een groot aandeel heeft in de uitstoot van broeikasgassen: wel 20- tot 35% van de totale uitstoot komt door productie van voedingsmiddelen. Duurzaam eten is dus erg belangrijk voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Eet plantaardig

De milieudruk (de mate waarin iets slecht is voor het milieu) van dierlijke producten is een stuk hoger dan de milieudruk van plantaardige producten. Ook zuivel heeft een hoge milieudruk. Zuivelproducten en dierlijke producten zijn bij elkaar verantwoordelijk voor ongeveer 50% van de broeikasgasuitstoot van voeding. Het is dus belangrijk om zoveel mogelijk plantaardige producten te eten. Neem dus tijdens de lunch een maaltijdsalade in plaats van een frikandelbroodje. Dat is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jezelf.

Toch vlees eten?

Mocht je toch niet zonder vleeswaren kunnen tijdens de lunch, kun je het beste kiezen voor kip(filet). Kippen zetten namelijk hun voer heel efficiënt om in eieren en vlees. Rundvlees is het meest milieubelastend en varkensvlees zit ertussenin. Ook eieren zijn een redelijk goede milieukeuze. Kies wel voor biologische eieren.

Zuivel en brood

Ook zuivel is erg milieubelastend. Voor een kilo kaas is 9 liter melk nodig. De productie hiervan kost erg veel energie. Er zijn veel processen die doorlopen moeten worden welke bijna allemaal veel energie kosten. De milieubelasting van kaas kun je vergelijken met de milieubelasting van rundvlees. Melk is wel iets beter. Qua boter kun je het beste kiezen voor plantaardige margarine.
Wit brood wordt veel bewerkt en is dus ook milieubelastend. Volkoren/bruin brood zijn beter voor het milieu.

Snacks

Over snacks kun je heel kort zijn. Ze zijn gewoon niet goed voor het milieu. Frituren kost energie en olie. Daarnaast komt er in de meeste snacks ook vlees voor (ook al is dat een stuk minder dan mensen denken). Toch zijn er ook een aantal uitzonderingen. Zo bestaan er biologische snacks. Die zijn een stuk beter voor het milieu.
Wat echter het beste werkt is je eetgedrag aanpassen. Eet wat meer plantaardig en laat vlees, zuivel en snacks wat vaker staan. Dit zorgt voor een duurzame lunch.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!