Vrijwilligersvergoeding

Is het betalen van een vrijwilligersvergoeding verplicht?

Wat moet je weten over de vrijwilligersvergoeding? Vrijwilligerswerk is één van de steunpilaren van duurzaamheid en energietransitie. Dankzij vrijwilligers worden er jaarlijks veel acties georganiseerd die bijdragen aan een duurzame toekomst. Zo kan je als bedrijf acties organiseren zoals bijvoorbeeld een beach cleanup. Voordat je met vrijwilligers aan de slag gaat, hieronder een aantal tips en spelregels. Vragen over het inzetten van vrijwilligers? Stuur dan even een e-mail naar [email protected].

Wanneer is er sprake van vrijwilligerswerk?

Via ons platform is het mogelijk om vacatures te plaatsen vrijwilligers.

Vrijwilligerswerk is werk dat u onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.

Is er een vrijwilligersovereenkomst nodig? 

Wij krijgen regelmatig de vraag of een vrijwilligersovereenkomst nodig is wanneer een vrijwilliger onbetaald en onverplicht voor anderen of voor de samenleving doet.

U bent dat als organisatie niet verplicht. Uiteraard is dit wel mogelijk en rechtsgeldig wanneer u samen met de vrijwilliger hierin afspraken maakt.

Is het betalen van een vrijwilligersvergoeding verplicht?

Daarnaast krijgen wij ook vaak de vraag gesteld of u als organisatie een vrijwilligersvergoeding moet betalen.

U mag als organisatie de vrijwilliger geen loon betalen, maar wel een vergoeding. Deze is niet verplicht. Aan deze vergoeding zit wel een maximale hoogte verbonden. De hoogte van deze belastingvrije vrijwilligersvergoeding kunt u hier vinden.

Is een eventuele onkostenvergoeding mogelijk binnen vrijwilligerswerk? 

Maakt u als vrijwilliger kosten bijvoorbeeld voor het reizen of een opleiding of heeft u speciale kleding nodig en deze zelf betaald? Dan kunt u deze onkosten vergoed krijgen bij uw organisatie.

Bekijk hier alle vrijwilligersvacatures en duurzame vacatures van Sustainablejobs.nl.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!