L'Oréal sustainable

L’Oréal achtste keer op rij ‘A’ score duurzaamheid

L’Oréal Groupe, het cosmetica bedrijf uit Frankrijk, is voor het achtste opeenvolgende jaar erkend met de hoogste ‘A’-score op het gebied van klimaatverandering, bosbeheer en duurzaam waterbeheer. De erkenning komt van de wereldwijde milieu non-profitorganisatie Carbon Disclosure Project.

L’Oréal Groupe transformeert volgens de nieuwste klimaatwetenschap

Op 6 februari 2024 is aangekondigd dat L’Oréal Groupe opnieuw is opgenomen in de prestigieuze A-lijst van CDP, waarmee het bedrijf behoort tot de top 10 bedrijven die in 2023 een drievoudige ‘A’ hebben behaald. Dit gebeurde te midden van een indrukwekkend aantal van meer dan 21,000 beoordeelde bedrijven. L’Oréal Groupe is ook het enige bedrijf dat gedurende acht opeenvolgende jaren een ‘A’-beoordeling heeft ontvangen voor alle drie de door CDP beoordeelde milieuthema’s; klimaatverandering, bosbeheer en duurzaam waterbeheer.

Nicolas Hieronimus, CEO van L’Oréal Groupe, uitte zijn trots over de consistente erkenning en benadrukte het belang van voortdurende inspanningen om het bedrijf te transformeren volgens de nieuwste klimaatwetenschap. De duurzame transformatie en ambitieuze doelen voor 2030 maken deel uit van het L’Oréal for the Future duurzaamheidsprogramma, gericht op het aanpakken van klimaatverandering, duurzaam waterbeheer, biodiversiteit en behoud van natuurlijke hulpbronnen.

Carbon Disclosure Project

De milieu non-profitorganisatie CDP (Carbon Disclosure Project) beheert ’s werelds grootste milieu-onthullings- en beoordelingssysteem voor bedrijven, steden, staten en regio’s. Opgericht in 2000, werkt CDP samen met meer dan 740 financiële instellingen met een totaal vermogen van meer dan $136 miljard. 

CDP motiveert bedrijven om hun milieueffecten openbaar te maken, zoals hun uitstoot van broeikasgassen, waterverbruik en impact op bossen. Het jaarlijkse beoordelingsproces is een erkende gouden standaard voor bedrijfsmatige milieutransparantie en streeft ernaar investerings- en inkoopbeslissingen te leiden naar een koolstofvrije, duurzame en veerkrachtige economie.

L'Oréal A list 2023 CDP sustainablejobs.nl

Krtitische noot CDP


Hoewel het Carbon Disclosure Project over het algemeen word gezien als een belangrijk instrument voor het bevorderen van milieutransparantie en duurzaamheid, zijn er ook kritische tegenargumenten:

Greenwashing beschuldigingen 

Er zijn zorgen geuit dat sommige bedrijven mogelijk proberen hun imago op te poetsen zonder werkelijk substantiële veranderingen door te voeren. Ze zouden zich kunnen concentreren op het behalen van hoge scores op milieu-lijsten zonder daadwerkelijk significante stappen te zetten naar duurzaamheid.

De beoordelingsmethodologieën van organisaties zoals CDP kunnen als subjectief worden beschouwd. Bedrijven die goed presteren op bepaalde criteria, zoals koolstofemissiereductie, kunnen tekortschieten op andere belangrijke duurzaamheidsaspecten, wat kan leiden tot een vertekend beeld van hun algehele impact.

Kritiek is ook geuit over het feit dat sommige bedrijven zich mogelijk richten op het rapporteren van hun milieu-inspanningen in plaats van daadwerkelijk maatregelen te nemen om de impact op het milieu te verminderen. Dit fenomeen staat bekend als ‘box-ticking’, waarbij bedrijven voldoen aan minimale vereisten zonder substantiële inspanningen te leveren.

Er is discussie over de daadwerkelijke impact van deze initiatieven op het gedrag van bedrijven en hun bijdrage aan mondiale milieuproblemen. Sommige critici beweren dat deze lijsten niet voldoende druk uitoefenen op bedrijven om concrete en effectieve maatregelen te nemen.

Het vergelijken van bedrijven in verschillende sectoren kan moeilijk zijn vanwege de uiteenlopende aard van hun activiteiten. Een uniforme meetlat kan onvoldoende rekening houden met specifieke uitdagingen en duurzaamheidsdoelen van verschillende industrieën.

Sustainable nieuws brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable nieuws is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières.

Gerelateerd artikel: Wat zijn de meest duurzame bedrijven ter wereld?

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.