In 3 stappen naar jouw duurzame baan!

In drie stappen naar een duurzame baan

Naar jouw duurzame baan in 3 stappen.

Steeds vaker voel je dat je werk niet matcht met jouw idealen. Of je merkt dat er meer in je zit dan je nu in je werk kwijt kunt. Je weet dat het tijd is voor verandering en dat je wilt kiezen voor een baan met meer duurzame of maatschappelijke impact. Maar de grote vraag is: wat wil je dan precies? Wat voor werk past er wél bij je en hoe krijg je die baan? Marieke Jacobs en Pleuni de Kind van BetekenisBaan nemen je mee in de drie stappen die jij kunt zetten om jouw betekenisvolle carrière vorm te geven.

Je kunt op verschillende manieren aan de slag gaan met jouw zoektocht naar betekenisvol werk. Een voor de hand liggende manier is om te gaan reageren op gepubliceerde vacatures. Maar is dat de meest effectieve aanpak?

Voor je het weet zit je eindeloos te scrollen op duurzame vacaturebanken, LinkedIn de gaten houden in de hoop een pareltje te vinden, of intern je oren open houden of er nieuwe vacatures komen. En vaak zul je denken: hm, op zich een leuke vacature, maar is dit nou helemaal wat ik wil?

Gelukkig zijn er een hoop mensen die via deze weg een passende plek vinden. Maar het kan een tijdrovend en vermoeiend proces zijn. Ook laat je je door deze manier van zoeken leiden door wat er daadwerkelijk online komt, terwijl er nog veel meer baankansen zijn die je hier niet ziet. En die misschien nog wel veel beter bij je passen…

De aanpak die wij adviseren is om éérst te bepalen wat jij het allerliefst wilt, zodat je daarna gericht actie kunt ondernemen. Als jij goed weet wat je wilt, kun je dit gemakkelijker vertellen aan anderen, jezelf beter verwoorden in netwerk- en sollicitatiegesprekken. En waarschijnlijk zie je ook ineens meer kansen, of zien anderen die voor je! Kortom, zo neem je het heft in eigen hand.

We nemen je mee in de 3 stappen die jij kunt zetten richting een impactvolle baan:

 

Bepaal welke impact jij wilt maken

“Ik wil iets met duurzaamheid” of “ik wil graag maatschappelijke impact maken” is wat we vaak horen van de professionals die we spreken. Dit is nog behoorlijk breed en daarmee is het lastig zoeken.

Wat is de impact die jij wilt maken? Wil jij je inzetten voor klimaatverandering? Of zorgen voor gelijke kansen voor iedereen? Of wil je bijdragen aan meer natuurbehoud? De kledingindustrie verduurzamen? Het gebruik van plastic helpen verminderen? Het kan allemaal! Door specifiek en concreet te worden over jouw visie op een betere wereld heb je een goed verhaal.

 

Bepaal welke rol jij wilt hebben

Je kunt nog zulk waardevol werk doen, maar als het werk niet aansluit bij wie jij bent, dan is het op lange termijn niet houdbaar. Daarnaast geldt dat als jij niet weet wat er in jou zit, dat je ook niet voor werk kunt kiezen dat echt goed bij jou past. Om de juiste keuzes te maken is het dus van belang om te weten waar je goed in bent en waar je voor staat.

Om te achterhalen wat er in je zit, helpt het om jouw waarden, talenten en passies te kennen. Tip: vraag je omgeving eens wat volgens hen jouw belangrijkste kwaliteiten zijn, wat jij echt belangrijk vindt in het leven en waar ze jou van zien stralen. Dit kan je mooie inzichten geven!

Door deze inzichten te combineren met de impact die jij wilt maken uit stap 1, kun je bepalen wat voor rol jij wilt hebben in je betekenisvolle loopbaan. Oftewel: je ontdekt wat jouw unieke bijdrage aan een leefbare toekomst kan zijn.

 

Onderneem gericht actie

Wanneer je helder hebt welke impact je wilt maken en welke rol je hierin wilt spelen, kun je richting de actiemodus. Vaak gebeurt het dat professionals de eerste twee stappen niet helder hebben doorlopen en daarmee acties ondernemen in een richting die niet bij hen past. Neem dus echt de tijd om jouw richting te bepalen.

Zorg er vervolgens voor dat iedereen in je omgeving weet wat je zoekt, drink koppen koffie met mensen die interessante betekenisbanen hebben, ga naar events die aansluiten bij jouw interesse, enzovoorts. Zo kom je stap voor stap dichter bij jouw duurzame baan.

Wil je samen concreet aan de slag om te ontdekken welke impactvolle baan bij jou past? Kom naar ons webinar ‘Maak werk van Waardevol Werk’ en zet de eerste stap richting jouw betekenisvolle loopbaan.

 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.