Positieve duurzame veranderingen sustainablejobs.nl

Positieve duurzame veranderingen voor klimaat en duurzaamheid.

Positieve duurzame veranderingen zijn nodig om te realiseren dat er goede dingen gebeuren. Dit artikel bekijkt de goede dingen die de wereld de laatste jaren heeft gedaan voor het klimaat. We focussen op vijf belangrijke gebieden die helpen om de wereld schoner te maken:

 • Bewustwording 
 • Visie en beleid
 • Bedrijven
 • Energievoorziening
 • Elektrificatie

The New Climate Institute bewijst met dit onderzoek naar positieve duurzame veranderingen dat er wel degelijk een verschuiving heeft plaatsgevonden. In de afgelopen jaren zijn we er zeker op vooruit gegaan! De Duitse non-profitorganisatie uit Keulen bewijst met dit data onderzoek dat er op 5 gebieden verandering heeft plaatsgevonden ten bate van duurzaamheid en het klimaat.

Bewustwording & burgeractie

 • Voorheen

Slechts delen van de samenleving waren echt op de hoogte en bezorgd over klimaatverandering.

 • Nu

De discussie over klimaatverandering is mainstream geworden en is een onderwerp van debat in alle lagen van de samenleving.

Vroeger wisten niet veel mensen veel over klimaatverandering. Nu praten veel mensen erover. Er zijn protesten en mensen komen samen om overheden en bedrijven te laten weten dat ze actie willen. Bijvoorbeeld, Greta Thunberg, een jong meisje, ging niet naar school en stond voor de regering om te zeggen dat ze meer moest doen voor het klimaat.

Visie, doelen & beleid

 • Voorheen

In het beleidsgesprek ging het over kleine stappen om minder uitstoot te hebben, en het maken van keuzes tussen verschillende sectoren en landen.

 • Nu

Breed erkend dat emissies door elk land in de economie tot nul moeten worden teruggebracht.

Eerst dachten we alleen aan kleine dingen om de uitstoot te verminderen. Nu willen veel landen alles doen om geen schadelijke stoffen meer uit te stoten. Het gaat niet alleen om een beetje minder, maar om helemaal stoppen. We zijn er nog niet, maar we zijn op de goede weg.

Investeerders & bedrijven

 • Voorheen

Klimaatverandering is een van de vele overwegingen van investeerders en bedrijven en nog steeds een ondergeschikt onderwerp.

 • Nu

Elke investeerder en elk bedrijf voelt nu de druk om op te treden tegen klimaatverandering.

Vroeger dachten bedrijven en investeerders niet zo veel aan het klimaat. Nu wel. Mensen willen dat bedrijven en investeerders beter nadenken over hoe ze werken. Daarom letten ze nu meer op het klimaat. Bijvoorbeeld, grote bedrijven zetten nu stappen om minder plastic te gebruiken, zodat er minder afval in de oceanen belandt.

Energievoorziening zonnepanelen sustainablejobs.nl
Energievoorziening met zonnepanelen in de woestijn.

Energievoorziening

 • Voorheen

Duurzame energie was niet goedkoop genoeg en werd niet veel gebruikt in de markten waar de vraag naar energie constant is.

 • Nu

Duurzame energie is nu goedkoper dan fossiele brandstoffen, en de manier waarop we energie opwekken verandert naar systemen die verspreid zijn en flexibel kunnen worden aangepast.

Vroeger was het moeilijk en duur om schone energie te maken. Maar nu is het makkelijker en zelfs goedkoper dan vieze energie. Steeds meer landen gebruiken nu zonne- en windenergie. Dat is goed voor het milieu.

Elektrificatie & industrie

 • Voorheen

Bedrijven en sectoren die veel energie gebruiken en moeilijk te verduurzamen zijn, deden alsof ze minder vervuilen door eerst de uitstoot in de energiesector te verminderen.

 • Nu

Elektrificatie in transport en gebouwen heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt, en alle sectoren werken nu aan strategieën voor nul CO2 uitstoot.

Eerst dachten we dat het moeilijk was om industrieën milieuvriendelijk te maken. Nu zien we dat het mogelijk is. Steeds meer bedrijven gebruiken elektriciteit in plaats van vervuilende stoffen. Dat is beter voor de lucht. Bijvoorbeeld, de auto-industrie is aan een onomkeerbare race begonnen om zich staande te houden met elektrische voertuigen voor de toekomstige generaties.

Positieve duurzame veranderingen in de afgelopen tien jaar.

We hebben veel goede dingen gedaan in de laatste tien jaar. Sommige veranderingen gebeuren snel, zoals elektrische auto’s. Maar de klimaatcrisis gaat nog sneller. Daarom moeten we harder rennen. Gelukkig laat dit onderzoek zien dat we snel kunnen bewegen. 

We moeten samenwerken en nieuwe ideeën bedenken. Er zijn nog moeilijke vragen, zoals hoe we kunnen groeien zonder de planeet pijn te doen. We moeten slim zijn en snel handelen. Ook al lijkt het soms moeilijk, er zijn altijd verrassingen in de toekomst. Laten we samen blijven werken voor een wereld die goed is voor iedereen. Wil jij jouw carrière een duurzame wending geven? Kijk eens op ons platform voor duurzame carrières sustainablejobs.nl 

Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.