Royal HaskoningDHV wint Green Apple

Royal HaskoningDHV wint Internationale Green Apple

Royal HaskoningDHV wint de prestigieuze Internationale Green Apple Award voor het baanbrekende Northey Island Project in Essex, Groot-Brittannië. Het project, uitgevoerd in samenwerking met de National Trust, heeft de prijs ontvangen voor Environmental Best Practice, waarbij bedreigde habitats zijn verjongd en de biodiversiteit is bevorderd.

Ceremonie in the Houses of Parliament in Londen

Het Northey Island Project vond plaats op Northey Island in Essex, Groot-Brittannië. De bekroning met de International Green Apple Award vond plaats tijdens een ceremonie in de Houses of Parliament in Londen op 20 november. Het projectteam, samen met opdrachtgever National Trust, ontving trofeeën en certificaten als erkenning voor hun Environmental Best Practice.

Royal HaskoningDHV gebruikt innovatieve strategieën

Het doel van Royal HaskoningDHV was om kwetsbare kwelders ecosystemen op Northey Island te versterken tegen klimaatverandering en zeespiegelstijging. Het gebruikte innovatieve strategieën, waaronder hergebruik van sediment en ‘beheerde herschikking’, om habitats te herstellen en diversifiëren. Het project omvatte de verplaatsing van een watermuizen kolonie, de aanleg van zoetwatervijvers en het verwijderen van bovengrondse kabels.

Watermuis sustainablejobs.nl
Watermuis

Nick Cooper, technisch directeur van Royal HaskoningDHV:

Het succes van het Northey Island Project toont aan dat doelgerichte en innovatieve benaderingen cruciaal zijn bij het aanpakken van milieuproblemen.

Met de gewonnen prijs heeft het team nu het recht om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Green World Environment Awards, een prestigieus evenement dat elk jaar in een ander land plaatsvindt.

Wat is het Northey Island Project?

Northey Island, een internationaal belangrijke locatie, wordt geconfronteerd met het verlies van kwelder habitat als gevolg van erosie door klimaatverandering en stijgende zeespiegel. Het kwelder habitat, essentieel voor gespecialiseerde planten, ongewervelde dieren en vogels, wordt bedreigd door externe factoren.

Waarom is dit een probleem?

Het veranderende leefgebied leidt tot het verdwijnen van bepaalde plantensoorten en bedreigt de biodiversiteit. Als er geen actie wordt ondernomen, zal bijna alle kwelder op Northey Island verloren gaan, met verstrekkende gevolgen voor de lokale flora en fauna.

De aanpassingsstrategie

Om deze uitdagingen aan te pakken, heeft Royal HaskoningDHV de Coastal Adaptation Strategy ontwikkeld. Deze strategie omvat het opnieuw uitlijnen van oevers, het gebruik van gebaggerd sediment en herprofilering van dijken om overstromingen en erosie risico’s te verminderen.

Herschikking van de overstromingsbanken

Het project zet beheerde herschikking in, waarbij delen van overstromingsbanken zijn verwijderd om ruimte te maken voor de stijgende zeespiegel. Deze aanpak zorgt voor natuurlijke migratie van kwelders landinwaarts en draagt bij aan een gezond ecosysteem.

Diversiteit verbeteren

Door sediment op strategische plaatsen te hergebruiken, regenereert het project kwelders en verbetert het de diversiteit van planten en dieren. Beheerde herschikking heeft al geleid tot succesvolle resultaten op Northey Island, en verdere uitvoering is gepland om de komende eeuw bij te dragen aan het behoud van kwelderhabitat.

Wat zijn de Green Apple prijzen?

De Green Apple Environment Awards, opgericht in 1994, erkennen, belonen en promoten de beste milieupraktijken wereldwijd. Als winnaar van de Internationale Green Apple Award vertegenwoordigt Royal HaskoningDHV het team tijdens de Green World Environment Awards.

Wie kan meedoen aan de Green Apple prijzen?

Inzendingen voor de Green Apple Awards zijn welkom van bedrijven, organisaties, gemeenschappen en individuen die zich inzetten voor het milieu. De prijsuitreiking is tijdens een ceremonie in de Houses of Parliament in Londen, waar winnaars trofeeën ontvangen als erkenning voor hun milieu-inspanningen.

Sustainable news brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable nieuws is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières.

Gerelateerd artikel: Een lijst van 17 Ecologie Bedrijven in Nederland

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.