Tips om je koopgedrag te verduurzamen

Koopgedrag verduurzamen: steeds vaker komen we in aanraking met het advies om duurzamer te leven. Zo worden consumenten aangespoord om bewustere keuzes te maken bij de aankoop van producten. Dit lijkt zijn effect te hebben, want een groot deel van de consumenten is bereid om hun koopgedrag aan te passen wanneer dit bijdraagt aan duurzaamheid. Lees in onderstaande tips hoe jij je koopgedrag direct kan aanpassen om zo ook je steentje bij te kunnen dragen aan de wereld.

Geef producten een tweede leven 

Het is soms schrikbarend om te zien wat er dagelijks wel niet aan spullen wordt weggegooid. Spullen die prima hergebruikt kunnen worden, belanden zo in de vuilnisbak. Ook al ga je zelf niets meer met de spullen doen, dan zijn er genoeg andere mensen die het wel kunnen gebruiken. Is iets naar jouw idee niets meer waard, biedt het dan aan om gratis af te halen. Mensen halen de gekste spullen nog op. Er zijn talloze websites en Social Media pagina’s waarop je deze spullen kan aanbieden. Vaak zijn deze ook per stad te vinden, zodat je direct mensen bereikt die in de buurt wonen. Het is nog een win-win ook! Jij bent als nog van je spullen af en iemand anders is er blij mee. 

Koop natuurlijke producten

Vaak koop je al jaren dezelfde gezondheidsproducten, omdat je dat nou eenmaal zo gewend bent en je tevreden bent over de producten. Kijk eens een keer kritisch naar wat voor een producten je eigenlijk koopt, wanneer je weer eens een aankoop gaat doen. Je wilt het toch niet op je geweten hebben dat je producten koopt die schadelijk zijn voor mensen, dieren en/of planten? Dit klinkt heel logisch, maar vaak zijn we ons hier niet van bewust. Begin dan vanaf vandaag eens met het testen van natuurlijke producten. Deze producten kunnen immers net zo fijn zijn als de producten die je normaal gesproken in huis hebt.

Gebruik zoveel mogelijk lokale producten

Ga eens naar de groente-en fruitafdeling in de supermarkt en tel eens vanuit hoeveel verschillende landen het groente en fruit komt dat daar in de schappen ligt. Je zal zien dat je binnen no-time een hele lijst van landen kan maken. Lang niet iedereen heeft het door, wat voor een weg deze producten hebben afgelegd voordat ze bij jou op het bord liggen. Het lijkt voor velen de normaalste zaak van de wereld dat je een appel eet die niet uit Nederland komt en die wellicht kilometers heeft moeten afleggen om hier te komen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de kilometers die binnen Nederland nog moeten worden afgelegd om in de supermarkt te komen. Zo zonde! De appel groeit namelijk gewoon in Nederland en grote kans dat je hem gewoon kan kopen bij een boer in de buurt. Dit geldt niet alleen voor de appel, maar voor nog veel meer producten. Kijk eens rond in de buurt wat je zowel lokaal kopen. Je bent dan niet alleen je koopgedrag aan het verduurzamen, maar je steunt ook direct de lokale ondernemer.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.