Tuinieren met balkon

Tuinieren met balkon: 3 tips

Als je alleen een balkon hebt en geen tuin betekent dit niet dat je niet kunt tuinieren. Op een balkon is er een stuk meer mogelijk dan de meeste mensen denken. Wel is het belangrijk om goed geïnformeerd te zin voordat je begint. Je hebt natuurlijk te maken met een bepaald draagvermogen van het balkon, meer wind en minder ruimte. Hier drie belangrijke tips voor als je wilt starten met een balkontuin.

1. Het draagvermogen

Een belangrijk deel van het tuinieren met balkon is het berekenen van het draagvermogen van het desbetreffende balkon. Dit vormt namelijk de vloer van je balkontuin. Het is erg belangrijk dat alles wat je op het balkon plaatst ook daadwerkelijk door het balkon gehouden kan worden. Je kunt achter het draagvermogen komen door het te vragen aan je aannemer, huisbaas of woningbouwcorporatie. Als je zo niet de juiste gegeven kunt achterhalen, kun je ook een bouwkundig adviseur inschakelen. 2 hele belangrijke tips: Zorg voor een goede waterafvoer en kies voor lichte materialen. Er zijn tal van materialen op de markt die speciaal zijn ontworpen voor balkontuinen.
Daarnaast is het ook belangrijk om het gewicht goed over het balkon te verdelen. Zet de meest zware items zoveel mogelijk langs de randen. Hier lopen de muren van de woning.

2. Water, wind en tuinieren met balkon.

Geef elke dag je planten water. In ieder geval moet je je planten elke dag even checken. Planten met een pot drogen redelijk snel uit dus is het belangrijk dat deze voldoende water tot hun beschikking hebben. Te veel water is ook weer niet goed. Gebruik potten en bakken met een gat. Hierdoor kan het overtollige water weg lopen. Zet een schaal onder je potten. Hierdoor loopt het water niet over het balkon en heeft de plant nog wat reservewater.
Op een balkon heb je vaak aardig wat last van wind. Je kunt dit oplossen door het plaatsen van een windscherm of windvanger (denk aan bamboe of klimop.)

3. Aarde

Een nadeel van het tuinieren met balkon is dat je veel moet sjouwen. Om dit sjouwwerk zo veel mogelijk te beperken is het van belang dat je efficiënt gebruik maakt van de aarde. Je kunt oude aarde hergebruiken door het te mengen met nieuwe aarde of bladeren. Daarnaast hoef je niet te veel aarde in de potten te stoppen. Ook kun je mest gebruiken voor het bevorderen van de groei.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!