Unilever Rotterdam Sustainablejobs.nl

Unilever en ICRW introduceren Tool voor Gendergelijkheid

Unilever en het International Centre for Research on Women (ICRW) hebben een instrument geïntroduceerd om gendergelijkheid te bevorderen in duurzaamheidsinitiatieven van bedrijven.

Het Gender Equity Assessment Tool (GEAT) (PDF 3,13 MB) (GEAT) is ontworpen om de impact van Unilevers duurzaamheidsprogramma’s op het gebied van vrouwenempowerment te meten en de vooruitgang te versnellen.

Unilever en gendergelijkheid

De aankondiging komt op een moment waarop de wereldwijde focus op gendergelijkheid en diversiteit in bestuurskamers toeneemt. Het instrument moet worden geïntegreerd in elk facet van de bedrijfsvoering worden geïntegreerd, inclusief interne praktijken en samenwerking met externe partners en non-gouvernementele organisaties.

Unilever zet zich in voor gendergelijkheid op de werkplek. Ook maken ze gebruik van de Gender Appointment Ratio (GAR). Om het trackrecord van leidinggevenden over een periode van vijf jaar te beoordelen.

Inzet voor gelijkheid binnen Unilever

Het bedrijf gebruikt ook wervingsprocessen om gelijke kansen voor kandidaten te waarborgen. In 2022 vertegenwoordigden vrouwen 54% van het management, wat de voortdurende inzet van Unilever voor gendergelijkheid weerspiegelt.

Maatregelen in de gehele waardeketen

Unilever benadrukt het belang van meten en actie. Niet alleen in interne processen maar ook bij samenwerking met partners en non-profitorganisaties. Het GEAT, het nieuwe beoordelingsinstrument, biedt een gestructureerde aanpak. Anouk Heilen, Unilevers Global Head of Sustainability, Social Equity and Inclusion, zegt dat GEAT kan worden toegepast op initiatieven in de gehele waardeketen.

Hoe werkt het GEAT?

Het beoordelingsproces begint met een zelfbeoordelingsvragenlijst invullen over vier kerngebieden van gendergelijkheid: 

  • Economische empowerment 
  • Gezondheid en welzijn 
  • Veiligheid 
  • Stem en leiderschap

Resultaten zijn af te lezen op een scorekaart met kleurcodering rood, amber en groen. Waarbij rood aangeeft dat er actie nodig is, amber overweging en bewustzijn weergeeft, en groen erkent dat gendergelijkheid de kern vormt van de doelstellingen van het initiatief.

Unilever Nigeria Sustainablejobs.nl

Praktische toepassingen en Resultaten

GEAT is al door Unilever toegepast op het Shakti-programma in Nigeria, waarbij meer dan 5.000 vrouwen in plattelandsgemeenschappen worden ondersteund. Het programma ontving een groene scorekaart, met een actieplan voor verdere verbeteringen. Lily Dogo, een betrokkene, benadrukte de waarde van het begrijpen van de drijvende krachten voor gendergelijkheid.

Toekomstige perspectieven

Anouk Heilen concludeert dat tools zoals GEAT kunnen bijdragen aan een groter bewustzijn over de cruciale drijfveren achter gendergelijkheid. Door zich te richten op economische empowerment, gezondheid, veiligheid en leiderschap, hoopt Unilever bedrijven te inspireren om actief bij te dragen aan gendergelijkheid. Niet alleen als een ethische verplichting, maar ook als een strategische zakelijke keuze.

Bron: Unilever nieuws

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!