Unilever plantaardig Sustainablejobs.nl

Unilever zet in op plantaardig voedsel

Unilever zet in op plantaardig voedsel voor bijvoorbeeld het oplossen van problemen als obesitas. Onderzoek toont aan dat een plantaardig dieet kan helpen de gezondheid bevorderende darmmicroben in vorm te houden. Simone Pyle, werkzaam bij Unilever als Science & Technology Manager, geeft meer informatie.

Simone Pyle legt uit

Ons darmmicrobioom, eens ondergewaardeerd, krijgt nu de aandacht die het verdient. Miljarden micro-organismen vormen dit complexe systeem, en wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de gezondheid van dit microbioom direct gekoppeld is aan onze algehele gezondheid, zowel fysiek als mentaal.

Recent onderzoek suggereert dat een plantaardig dieet de sleutel kan zijn tot het behouden van een gezond darmmicrobioom. Simone Pyle gaat dieper in op de positieve effecten van een plantaardig dieet en hoe Unilever deze optie toegankelijker maakt.

Unilever wil toegang tot goede microben voor iedereen toegankelijk maken

Meer dan de helft van de microben in onze darmen kan worden beïnvloed door ons dieet. Plantaardige diëten blijken bijzonder effectief in het voeden van nuttige microben die essentieel zijn voor een goede gezondheid. Deze goede microben worden door een plantaardig dieet invloedrijker, wat leidt tot een verbetering van het darmmicrobioom. Dit gebeurt binnen enkele weken of zelfs dagen.

Hoe zorgt Unilever ervoor dat consumenten toegang hebben tot microbioom vriendelijk voedsel?

Met 3,4 miljard dagelijkse gebruikers heeft Unilever de ambitie om plantaardig voedsel voor iedereen betaalbaar te maken. Het bedrijf streeft ernaar om tegen 2025 54% van hun portefeuille te laten bestaan uit producten met gezonde ingrediënten, waaronder groenten en fruit. Bovendien is het doel om tegen 2025 een jaarlijkse omzet van €1,5 miljard te behalen uit plantaardige producten.

Schijf van vijf Sustainablejobs.nl
Schijf van Vijf

Kan een plantaardig dieet voldoende voeding bieden?

Unilever heeft onlangs twee voedingsdieet rapporten gepubliceerd. Hierin zijn meer dan 170 artikelen geanalyseerd. De voedings impact van vegetarische en veganistische diëten van zowel volwassenen als kinderen en adolescenten wordt in de rapporten vergeleken met diëten op basis van vlees.

Uit de rapporten bleek dat plantaardige diëten over het algemeen meer vezels, meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFA’s), foliumzuur, vitamine C, vitamine E en magnesium bevatten dan diëten op basis van vlees. Dit is geweldig nieuws, aangezien vezels en PUFA’s prebiotica zijn die gezondheidsbevorderende darmmicroben kunnen voeden.

Hoe ondersteunt Unilever consumenten om dit voedingsdoel te bereiken?

Unilever innoveert met onderzoeksprojecten om hun plantaardige portfolio te verbeteren. Producten zoals het nieuwe assortiment gedehydrateerde groenten in Argentinië en bijvoorbeeld groentesoepen maken plantaardig eten gemakkelijker.

Unilever wil met voedingsactiviteiten een positieve invloed hebben op het microbioom

Volgens Eurostat eet ruim 45% van de Nederlandse consumenten niet elke dag groenten. Om dit aan te pakken, heeft Unilever bijvoorbeeld maaltijdpakketten opnieuw geformuleerd. De recepten zijn gewijzigd waarbij je meer groenten en minder vlees zelf moet toevoegen. 

Op basis van consumentengegevens schat Unilever dat de Nederlandse groenteconsumptie hierdoor met zo’n 3 miljoen kg per jaar is gestegen. Met 21 miljoen maaltijdpakketten voor 3 porties koos 31% voor het recept met meer groenten, wat 150 gram extra groenten per persoon vereist.

Het liefst biologisch en vers.

Het is waar dat biologische groenten direct van de producent de voorkeur genieten boven kant en klare maaltijdpakketten en groentesoepen. We weten tegelijkertijd ook dat dit niet de realiteit is in ons dagelijks leven. Elke verandering in de richting van minder vlees en meer plantaardige voeding is dan ook toe te juichen. Daarom is het goed nieuws dat ook Unilever een plantaardig dieet promoot.

Sustainable nieuws brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable nieuws is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières.

Gerelateerd artikel: Duurzame Ontwikkeling en Klimaatactie zijn Onlosmakelijk

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.