USAID_Microsoft Airband Initiative sustainablejobs.nl

USAID/Microsoft Airband Initiative: drie manieren waarop internet het leven van vrouwen in Ghana verbetert

USAID/Microsoft Airband Initiative: drie manieren waarop het leven van vrouwen in Ghana verbetert. Het project richt zich op het aanpakken van de gender digitale kloof, waarbij vrouwen in veel delen van de wereld beperkte toegang hebben tot internet en mobiele telefoons.

Ondanks bemoedigende vooruitgang bij het dichten van de digitale kloof in Ghana, blijft een aanzienlijk tekort aan internettoegang bestaan. Dit tekort treft niet alleen mensen in landelijke en semi-stedelijke gebieden, maar ook specifiek vrouwen en meisjes, zoals blijkt uit een GSMA-rapport uit 2023 (Global System for Mobile communications) Association.

Vrouwen in Ghana hebben 26% minder kans dan mannen om mobiel internet te gebruiken. Het USAID/Microsoft Airband Initiative, via het Meaningful Access Project in samenwerking met Bluetown, een lokale internetprovider, heeft de connectiviteit naar deze gebieden uitgebreid om de digitale inclusie te vergroten en de levens van mensen te verbeteren.

Het Meaningful Access Project heeft zich gericht op landelijke en semi-stedelijke gebieden in Ghana, zoals Adonkwanta, Akode, Supreso, Kyebi, en Koforidua. Het project heeft tot dusver meer dan 7.000 vrouwen en meisjes geholpen.

Drie manieren waarop toegang tot internet duurzame ontwikkeling aanjaagt

  • Verbetering van de gezondheidszorg: Bluetown voegde ICT toe aan Epi Centers, gemeenschapscentra met gezondheidsklinieken. Dit stelde gezondheidswerkers in staat ingewikkeldere medische gevallen te onderzoeken en behandelen, zoals het geval van Harriet, een arts-assistent in het Supreso EpiCenter. 

Voorbeeld

Harriet, een arts-assistent in het Supreso EpiCenter, kon bijvoorbeeld internet gebruiken om de symptomen van haar patiënt te onderzoeken en een navelstrengverzakking nauwkeuriger te diagnosticeren. Gewapend met deze informatie heeft ze vervolgens via een WhatsApp-groep contact opgenomen met artsen in de hoofdstad van Accra om een ​​second opinion te krijgen en de volgende stappen voor de behandeling te bepalen. 

  • Jongeren trainen op het gebied van digitale vaardigheden en veiligheid: Bluetown werkte samen om meisjes te trainen in cyberveiligheid en vertrouwen. Digitale vaardigheidstrainingen werden ook gegeven in samenwerking met Developers in Vogue om jonge vrouwen en ondernemers te onderwijzen.
  • Verhoging van inkomsten voor eigenaren van kleine bedrijven: Via Bluetown’s Local Cloud hebben ondernemers toegang tot educatieve inhoud. Voorbeelden zijn Daniel, een cacaoboer die zijn opbrengst vergrootte, Shiella, een kapper die nieuwe kapsels leerde, Eunice, een naaister die nieuwe modetrends omarmde, en David, een monteur die zijn kennis uitbreidde.
Ghanese vrouw die op computers werkt
Ghanese vrouw die op computers werkt

Gelijke toegang tot digitale middelen

Hoewel het Meaningful Access Project ten einde is, zal de impact van de toegenomen connectiviteit op gemeenschappen in het hele land alleen maar blijven groeien naarmate Bluetown’s internet en lokale cloud-inhoud beschikbaar blijven voor degenen die er gebruik van willen maken. Het is een stap richting een toekomst waarin vrouwen en meisjes gelijke toegang hebben tot digitale middelen en vaardigheden, en het potentieel om hun levensomstandigheden te verbeteren. Gezamenlijke inspanningen en toewijding zijn essentieel om de digitale kloof te dichten en de toegang tot internet verder uit te breiden.

USAID/Microsoft Airband Initiative

US Aid omvat beleid en programma’s van de Verenigde Staten die financiële en materiële ondersteuning bieden aan andere landen. Een specifiek voorbeeld is de USAID/Microsoft Airband Initiative, gelanceerd in augustus 2020. Het initiatief richt zich op het aanpakken van de gender digitale kloof, waarbij vrouwen in veel delen van de wereld beperkte toegang hebben tot internet en mobiele telefoons. 

Door duurzame en gender-evenwichtige connectiviteit oplossingen te creëren in landen als Colombia, Ghana, Guatemala, India en Kenia, streven ze ernaar om de economische kansen voor vrouwen te vergroten en digitale ontwikkelingsdiensten toegankelijker te maken. De samenwerking maakt gebruik van zowel de technische expertise en schaal van Microsoft als de ervaring van USAID in het bestrijden van genderongelijkheid in de digitale ontwikkelingsruimte.

Sustainable news brengt interessant nieuws op het gebied van duurzaamheid, duurzame banen en duurzame werkgevers. Stuur je nieuwstips of een eigen artikel naar sustainablejobs.nl

Sustainable news is samengesteld door Sustainablejobs.nl het startpunt voor duurzame carrières.

Gerelateerd artikel: Unilever en ICRW introduceren Tool voor Gendergelijkheid

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.