Vier duurzame vergaderlocaties: Waar zijn ze en waar moet je op letten?

Een term die steeds vaker voorbij komt is ”duurzame vergaderlocaties”. Zelfs voor de schrijver van deze blog was dit nog een vrij onbekend begrip. We hebben er onderzoek naar gedaan en vier leuke duurzame vergaderlocaties, op een rijtje gezet.

Duurzame vergaderlocaties: waar zijn ze en waar moet je op letten?

Zoom, Meet, Teams…Twee jaar geleden hadden we geen idee, maar door dat jeweetwel virus zijn we een stuk wijzer geworden op het gebied van online vergaderen. Toch komt er een tijd dat we elkaar weer eens echt recht in de ogen willen kijken zonder scherm ertussen. Waar doe je dat als bewust bedrijf beter dan bij een duurzame vergaderlocatie?

Duurzaamheid is nogal een breed begrip, dus het duizelt je al snel. Waar moet je precies op letten? In deze blog zet redacteur Jelske voor jou op een rij hoe je voor jouw bedrijf de meest duurzame vergaderlocatie kiest.

Een duurzame vergaderlocatie heeft het Green Key keurmerk

Heeft de locatie het Green Key keurmerk? Dan weet je in ieder geval zeker dat ze duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Een locatie met dit keurmerk is zuinig met water, gebruikt milieuvriendelijke schoonmaakproducten, recyclet en scheidt afval, maakt gebruik van duurzame energie, voorziet in elektrisch opladen van auto’s en fietsen, promoot lokale attracties en het OV en ga zo maar door.

Een onafhankelijke keurmeester keurt de locatie op al deze punten en meer. Afhankelijk van de mate van milieuvriendelijkheid zijn er drie niveaus te verkrijgen: goud, zilver, en brons. Er vindt eens per twee jaar een keuring plaats. In de tussentijd kan een keurmeester ook als mystery guest langskomen. Met andere woorden, locaties met dit keurmerk zijn goed op weg!

Wil je nog een stapje bij zetten? Dan zijn er nog meer punten waar jij op kunt letten bij het boeken van een locatie.

Een duurzame vergaderlocatie heeft genoeg vegetarische en vegan opties op het menu

Ga je de hele dag – of zelfs langer – vergaderen? Dan hoort daar natuurlijk een goede maaltijd bij. Wil je echt duurzaam zijn dan kies je natuurlijk voor vegetarisch of veganistisch eten. Zowel voor ontbijt, lunch, diner als de hapjes tussendoor. De impact van vlees op het milieu is groot, dus vergeet deze vooral niet. Zijn de gebruikte producten lokaal verbouwd, dan is dat een extra plus. En ook nog eens biologisch? Boeken die handel!

Voor een duurzame vergaderlocatie moet je niet uren reizen met de auto

Als je echt duurzaam wilt vergaderen, moet je verder kijken dan alleen naar de locatie zelf. Ook al scoort de plek op heel veel punten goed, als je met een hele club mensen anderhalf uur moet rijden om er te komen, dan is er weinig duurzaams meer aan. Kies daarom voor een plek bij jouw bedrijf in de buurt. Is dat niet mogelijk omdat iedereen verspreid over het hele land woont? Kies dan een plek die enigszins centraal ligt voor iedereen en die ook goed bereikbaar is met het OV.

Is ook dat geen optie en is er geen andere mogelijkheid dan met de auto te gaan? Rij dan met zoveel mogelijk mensen in één auto. Zo spaar je niet alleen het milieu, maar ook nog je portemonnee. Win-win!

Vier duurzame vergaderlocaties die jij kunt boeken

Nu je al zover hebt gelezen wil jij natuurlijk weten welke locaties er aan bovenstaande eisen voldoen. Welke locaties hebben én het Green Key keurmerk, én een vega(n) aanbod én liggen in de buurt? Dat laatste is natuurlijk volledig afhankelijk van de locatie van jouw bedrijf. Daarom kies ik hier voor vier locaties die centraal in Nederland gelegen zijn.

#1 The Green Meeting Center in Arnhem

Deze vergaderlocatie met Green Key Goud keurmerk heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Goed te bereiken met het OV, want gelegen naast Arnhem Centraal Station. Ze compenseren hun CO2 uitstoot, gebruiken gerecycled papier en stimuleren papierloze vergaderingen. Ga je voor vegetarisch en/of veganistisch eten? Ook daar doen ze niet moeilijk over. Hier kun je meer lezen over de missie van dit bedrijf.

#2 Landgoed Zonheuvel in Doorn

In de natuur, sfeervol en duurzaam. Deze prachtlocatie heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt. Met heel veel zalen om uit te kiezen, een duurzame menukaart met vega(n) opties, groene stroom, lokale- en seizoensproducten en nog veel meer, hebben zij het Green Key keurmerk Goud behaald. Minpuntje: wel redelijk centraal gelegen, maar niet dichtbij een treinstation. Wel bij een bushalte! Check hier wat deze locatie allemaal doet aan duurzaamheid.

#3 Art Centre in Delft

Met een eigen moestuin, zonnepanelen en mini windmolens mag het Art Centre Delft natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Deze bijzondere locatie in de Randstad met Green Key Goud keurmerk wekt een groot deel van de energie zelf op. De locatie heeft een Mediterraanse keuken. Bestel je een buffet? Dan is 80% van het aanbod vegetarisch. Ook deze locatie ligt niet dichtbij een treinstation, Wel bij een bushalte. Of ga gezellig met je collega’s een stukje rijden op een OV-fiets! Meer lezen over deze locatie? Kijk hier.

#4 geWoonboot in Amsterdam

Geen Green Key keurmerk, maar wel de moeite waard om toe te voegen aan deze lijst. Boek je deze zelfvoorzienende woonboot op het IJ, dan heb je ‘m gelijk voor jezelf. Het toilet wordt doorgespoeld met regenwater en het afvalwater wordt gezuiverd. De ruimte wordt verwarmd door een warmtepomp die zijn warmte uit het IJ haalt. Bijzonder toch? En de catering is hoofdzakelijk vegetarisch. Deze toplocatie is goed te bereiken met het pontje vanaf Amsterdam Centraal. Hier lees je meer!

Heb je al een locatie op het oog? Vergeet niet, de allerbeste duurzame vergaderoptie is natuurlijk bij jou thuis op de bank met je laptop op schoot. Maar na die tig Meet vergaderen wil je je collega’s in 2022 ook weer eens in real-life kunnen ontmoeten. En waar kan dat beter dan op één van deze prachtige locaties!

Jelske Geelhoedt schrijft blogs over duurzame onderwerpen. Ook post ze op @imperfectegroenemama over haar zoektocht naar een zo duurzaam mogelijk (gezins)leven, en alle valkuilen en halleluja-momenten die daarbij horen.

 

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.