Vijf tips voor freelancers in de duurzaamheid.

Vijf tips voor freelancers in de duurzaamheid.

In het vorige artikel schreven we al over het vinden van een baan in de duurzaamheid. Daarin staan een aantal bronnen vermeldt die jou kunnen helpen bij het vinden van een baan in de duurzaamheid. Hetzelfde geldt voor freelancers die in de duurzaamheid aan de slag willen. Ook daarvoor kan je deze bronnen raadplegen en de verschillende platformen bekijken. Ook op Sustainablejobs.nl zijn er een groot aantal freelance opdrachten te vinden. Lees verder voor de vijf tips voor freelancers in de duurzaamheid.

Ben je een ervaren freelancer, en zoek je gewoon nieuwe opdrachten? Kijk dan op de homepage van deze website, en vul je zoekopdracht in.

Ben je aan het overwegen om je huidige baan te verlaten om te gaan freelancen? Lees dan zeker dit artikel even goed door. Er zijn voordat je gaat reageren op opdrachten een aantal zaken die je kan overwegen. Daarmee maak je het jezelf én die bedrijven die jou inhuren een stuk eenvoudiger.

Ben je er nog niet over uit of het freelancen wat voor jou is? Kijk dan eens naar de mogelijkheid om te praten met een loopbaancoach. Een loopbaancoach kan jou helpen bij het maken van de juiste carrière keuzen.

 

Specificeer je niche!

Er zijn twee zaken die je goed moet bepalen voordat je besluit te gaan freelancen:

 1. Wat is de voornaamste skill die jij te bieden hebt aan bedrijven?
 2. Op wat voor soort bedrijven ga jij je richten?

Niet iedereen heeft hier in het begin een antwoord op. En dat is ook helemaal niet erg. Het is namelijk ook belangrijk om verschillende opdrachten en industrieën te leren kennen. Zodat je op den duur een steeds betere afweging kan maken in het werk en de industrie, waarin jij het best tot je recht komt.

Het bepalen van jouw skill is afhankelijk van twee dingen.

 1. Hetgeen je in je vorige of huidige werk aan ervaring hebt opgedaan.
 2. De vraag vanuit de markt en waar de kansen liggen (hierover hieronder meer).

Als freelancer moet je iets te bieden hebben waar bedrijven op zoek naar zijn. Je krijgt als freelancer niet net als een medewerker de tijd om dingen op het werk te leren. Bedrijven investeren in de opleiding en training van hun eigen personeel. Maar doen dit liever niet voor freelancers. Omdat het de kans op een duurzame lange termijn samenwerking met een freelancer aanzienlijk lager ligt, dan bij een werknemer met een vast dienstverband.

Wanneer je jouw skills en het soort bedrijven in kaart hebt gebracht. Kun je alvast gaan nadenken over wat voor tarief je gaat hanteren. Lees daarvoor snel verder.

 

Stel vooraf je eigen tarieven vast

Het is belangrijk om goed jouw kosten in kaart te brengen, en daarmee een uurtarief vast te stellen. Bij het vaststellen van een uurtarief dien je rekening te houden met een aantal belangrijke zaken;

 1. De kosten van verzekeringen zoals jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering.
 2. De kosten van jouw maandelijkse arbeidsongeschiktheidsverzekering.
 3. De kosten van programma’s, software en systemen die jij gebruikt om je werk uit te voeren.
 4. De kosten van jouw lease auto of laptop.

In de praktijk zien we dat freelancers niet altijd beschikken over bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. En daardoor veel lagere tarieven rekenen dan freelancers die dit wel allemaal hebben geregeld. Dat is interessant voor opdrachtgevers, maar minder interessant voor jou als freelancers. Wanneer er iets fout gaat op (of buiten) het werk, kom je al snel in de financiële problemen. Zeker wanneer je als freelancer niet beschikt over een financiële buffer die deze problemen kan opvangen.

Wanneer een freelancer zichzelf goed verzekert komt een tarief al snel uit rond de €50,00 per uur exclusief 21% btw.

Onderzoek de markt en maak het jezelf makkelijk

Het is belangrijk om altijd even goed uit te zoeken in welke markt je jezelf wilt positioneren. En waar er in die markt voornamelijk vraag naar is. Zeker in de duurzaamheid lopen de gevraagde skills nogal uiteen.

Wij zien in de praktijk dat bedrijven in de duurzaamheid, B Corps, duurzame energie én milieu veel zoeken naar freelancers met de volgende skills:

 1. Sales/Accountmanagement.
 2. Online marketing.
 3. Energietransitie.
 4. Design en Grafische Vormgeving.
 5. Front end web development.
 6. Back end web development.

Kijk eens tussen de lijst met B Corps

Je kan je marktonderzoek in de duurzaamheid vandaag nog starten. Door een kijkje te nemen naar alle B Corps in Nederland. B Corps zijn bedrijven die voldoen aan een speciaal keurmerk dat wordt gehanteerd door de organisatie die achter het keurmerk zit, namelijk de BCorporation.net

Je kan nu direct een kijkje nemen naar de lijst met alle B Corps die dus voldoen aan belangrijke duurzaamheid vereisten. Vervolgens kan je de websites van deze bedrijven bekijken en de vacatures en freelance opdrachten doornemen. Op die manier krijg je snel een idee van het type opdrachten waar veel naar wordt gezocht.

Remote of op locatie freelancen?

Dit is nog een belangrijke afweging om te maken. Wanneer je gaat freelancen kan je er ook voor kiezen om dit remote te doen. Door remote te werken ben je geen tijd en kosten kwijt aan woon- werkverkeer. Wanneer je toch kiest voor remote werken is het ook interessant om verder te kijken dan bedrijven in Nederland. Er zijn in de duurzaamheid wereldwijd bedrijven op zoek naar freelancers. Een platform waar je zou kunnen kijken voor Remote Sustainability jobs is Greenjobs.co. Greenjobs.co is een internationaal platform gericht op remote vacatures in de duurzaamheid.

Als Freelancer aan de slag in de duurzaamheid?

Bekijk alle freelance opdrachten en duurzame vacatures op Sustainablejobs.nl. Via ons platform kan je direct bij verschillende opdrachtgevers solliciteren.

 

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!