vliegschaamte onzin of niet

Vliegschaamte; onzin of terecht?

Nog even en de zomervakantie staat weer voor de deur. Waar zullen we dit jaar eens naartoe gaan? Maken we eindelijk die lange reis naar Mauritius? Kiezen we voor een roadtrip door Noorwegen en Zweden? Gaan we met het vliegtuig op vakantie of pakken we deze keer de auto, of nog beter, de trein? Want met het vliegtuig op vakantie; kunnen we dat eigenlijk nog wel maken in deze tijd? Is vliegschaamte onzin of terecht?

Vliegschaamte; het nieuwe woord van 2020?

Je hoeft de krant maar open te slaan of je Instagram account te openen, en je wordt van alle kanten gebombardeerd met nieuwsartikelen over de klimaatcrisis. We moeten minder vlees eten, minder water gebruiken, de auto vaker laten staan en niet meer zoveel vliegen. Vlieg je nog wel regelmatig, dan kun je op frequente wijze overvallen worden door een gevoel van vliegschaamte.

Hoe belastend is vliegen voor het milieu?

Vliegschaamte werd afgelopen jaar al genomineerd als Van Dale woord van het jaar. Als er minder milieubelastende alternatieven zijn om je te verplaatsen, waarom zou je dan nog kiezen voor een vliegtuig? Zouden we niet veel vaker de auto of de trein kunnen pakken? En hoeveel belastender is het voor het milieu als je ervoor kiest om met het vliegtuig te gaan?

De term vliegschaamte komt overigens overgewaaid uit Zweden, waar steeds meer mensen, ook politici en beroemdheden, afzien van het reizen met het vliegtuig.

De feiten op een rijtje

Vliegen is niet bepaald milieuvriendelijk. De luchtvaart is momenteel verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de totale Nederlandse klimaatimpact, aldus Natuur & Milieu. Door de groei van het aantal vluchten, en vooral de korte vluchten, neemt dit alleen maar toe. In de klimaatdoelstellingen van Parijs staat beschreven dat we de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graad moeten houden. Om dit te kunnen bereiken moet de impact van de luchtvaart afnemen.

Hoe kunnen we dit doen

Een mooie manier om te beginnen is door korte vluchten binnen Europa te vervangen door treinreizen. Wil je dit jaar op vakantie naar Frankrijk? Neem dan de trein in plaats van het vliegtuig. Als je van plan bent om een verre reis te maken, naar bijvoorbeeld Bali, kies er dan voor om langer te blijven. Sinds 1990 zijn onze vliegvakanties verdrievoudigd, je kunt je voorstellen hoeveel impact dit heeft op het milieu. Kies waar mogelijk voor minder milieubelastende alternatieven.

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!