Waar vind ik traineeships in de duurzaamheid?

Wat leuk dat je te weten wilt komen waar je traineeships in de duurzaamheid kunt vinden! De term ‘traineeship’ heb je vast een keer voorbij horen komen. In deze blog vertellen wij je alles over traineeships in de duurzaamheid en waar je deze kunt vinden.

Wat is een traineeship nou eigenlijk?

Vaak wordt een traineeship gezien als een inwerktraject, maar het is veel meer dan dat! De juiste definitie van een traineeship is een startersfunctie bij een bedrijf waarbij je opgeleid wordt tot een specialist binnen het vakgebied waarin je werkt.

Het werken leren traject staat bij een traineeship dus volledig centraal. Een traineeship kan een paar maanden tot een paar jaar duren. Dit is afhankelijk van de werkgever.

“Een traineeship is een startersfunctie waarbij je wordt opgeleid tot specialist binnen jouw vakgebied.”

Waarom zou ik een traineeship in de duurzaamheid volgen?

Aan het volgen van een traineeship zitten meerdere voordelen.

Ten eerste zijn fulltime studies zijn redelijk duur (Let op: voor het volgen van een traineeship wordt vaak wel geëist dat je al een opleiding hebt afgerond). Al helemaal met het huidige leenstelsel is het voor veel jongeren financieel niet aantrekkelijk om een aantal jaar een fulltime studie te gaan volgen. Hier kan een traineeship je hulp in bieden. Naast dat je kunt leren over iets wat je super interessant vindt, kun je ook direct geld verdienen. Je bent dus eigenlijk betaald aan het leren! Wie wil dat nou niet?

Tijdens een traineeship heb je vaak een persoonlijk coach. Deze coach begeleid jou tijdens het werk- en lerentraject. Daarnaast begeleid deze coach je met je persoonlijke ontwikkeling. Zo kom je er tijdens een traineeship achter waar de uitdagingen en mogelijkheden voor jou liggen.

Daarnaast kun je kennis die je opdoet direct toepassen in de praktijk. Hierdoor krijg je een veel beter beeld bij de stof die je toegediend hebt gekregen.

Als laatste krijg je door een traineeship een duidelijk beeld bij het bedrijf waar je voor werkt. Je bent vaak een langere periode werkzaam als trainee. Tijdens deze periode kan je vaak meedraaien op verschillende afdelingen. Hierdoor krijg je een goede kijk op de organisatie.

Traineeships in de duurzaamheid, die vind je hier!

Hoe tof is het dat je kan leren en geld verdienen tegelijk? Met al de voordelen is het volgen van een traineeship wel heel aantrekkelijk geworden. Ook in de duurzaamheid zijn traineeships te vinden. Bedenk voordat je opzoek gaat naar een traineeship, in welke branche je wilt gaan werken en leren. Waar liggen jouw interessegebieden en waar zie jij je toekomst? Maar waar kan je deze traineeships in de duurzaamheid vinden? Daar geven we je graag antwoord op!

Sustainablejobs.nl

Laten we beginnen bij ons eigen platform! Regelmatig komen er vacatures voor traineeships voorbij op Sustainablejobs.nl. Ons platform is volledig gericht op vacatures die te maken hebben met duurzaamheid. Houd hierdoor onze website goed in de gaten wanneer je opzoek bent naar een traineeship in de duurzaamheid.

TIP: Lees deze blog bordenvol tips om jou goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek!

Kies je niche!

Er is een redelijk groot aanbod als het gaat om traineeships in de duurzaamheid. Voordat je gaat solliciteren op deze traineeships is het natuurlijk belangrijk dat je weet waar je interesses liggen. Om je een duidelijk beeld te geven van het aanbod, hebben we het opgedeeld in drie categorieën:

Duurzaamheid en energie

Duurzame energie, daar heb je vast wel eens over gelezen. Het opwekken van duurzame energie is gaande jaren steeds een groter onderwerp geworden. Hier is dan ook veel werk in te vinden. Hoe tof als je kan werken en leren over duurzame energie tegelijk? Wij vertellen je graag waar je dit kunt doen.

  1. Volg de linkjes voor de volledige omschrijving van de traineeship ????

De eerste partij die we uitlichten is Nationaal energie traineeship. Dit bedrijf zoekt jonge professionals die mee willen werken aan een duurzamere toekomst. De missie van dit bedrijf is ‘Een relevante bijdrage leveren aan de energietransitie’. Word klaargestoomd als integrale denker die goed samen kan werken en een hecht netwerk kan vormen.

Bij Talent voor transitie krijg je de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen binnen de duurzame energietransitie. Als startende professional ben je hier aan het juiste adres. Ga gedurende twee jaar aan de slag met projecten over klimaatadaptie bij woningcorporaties of pak de energiearmoede aan! Die mogelijkheid krijg je bij Talent voor transitie.

Als laatste kun je terecht bij Bender. Wanneer je aan het begin staat van je carrière of een switch wilt maken naar een andere uitdaging, is de traineeship Duurzaamheid en energie bij Bender wellicht iets voor jou! Tijdens deze traineeship volg je modules over duurzame mobiliteit, participatie, communicatie, circulariteit en de energie- en warmtetransitie.

Duurzaamheid en innovatie

De tweede niche waarin je je kunt specialiseren is: Duurzaamheid en innovatie. Innovatie is binnen onze samenleving heel belangrijk. Elke dag streven we naar een betere planeet en toekomst. Om mee te werken aan deze innovaties kun je als startende professional een traineeship volgen bij de volgende organisaties:

Bij Breinstein kun je een betaalde opleidingen volgen tot specialist in duurzaamheid en innovatie. Zet je digitale vaardigheden in als beleidsadviseur, urban manager of projectleider op het gebied van duurzaamheid en veranderingstrajecten/innovatie.

Wil je aardgasvrije wijken creëren of je met klimaatadaptie bezig houden? Dan is de traineeship duurzaamheid en innovatie van Xstate helemaal wat voor jou! Tijdens deze traineeship volg je de opleiding duurzame ontwikkeling, krijg je toegang tot diverse cursussen, wordt er een persoonlijk ontwikkeltraject opgesteld en mag je werken aan toffe opdrachten.

Duurzaamheid en milieu

De laatste niche die we uitlichten is duurzaamheid en milieu. Je weet natuurlijk dat milieu super belangrijk is en wellicht wil je wel helpen met Nederland een beetje milieuvriendelijker maken. Om dat te realiseren hebben we een paar partijen gevonden die een traineeship aanbieden die hierbij aansluit:

Maak Nederland een stukje duurzamer met de traineeship Duurzaamheid en milieu van Xstate. Dit bedrijf kwam al naar voren bij duurzaamheid en innovatie, maar bied je ook de mogelijkheid om als startend professional een carrière op te bouwen binnen duurzaamheid en milieu. Hierbij ga je werken aan uiteenlopende projecten die te maken hebben met duurzame mobiliteit, energietransitie, klimaatadaptie en de Omgevingswet.

De tweede partij die een traineeship binnen deze niche aanbiedt is Wyzer. Deze traineeship bestaat uit een theorie- en praktijkperiode. De theorie periode is opgedeeld in twee categorieën: stikstof & natuur en klimaat & duurzaamheid. Tijdens het eerste thema leer je stikstofberekeningen te maken, stel je plannen op en participeer je binnen verschillende projecten. Bij het tweede thema leer je alles over klimaat adaptieve maatregelen en duurzame energie-initiatieven.

Alles komt samen tijdens de praktijk periode, waardoor je goed wordt voorbereid op een succesvolle carrière op het gebied van duurzaamheid en milieu.

Naar iets anders opzoek?

Gaandeweg erachter gekomen dat je toch iets anders wilt dan een traineeship volgen? Bekijk jouw duurzame mogelijkheden op onze vacaturepagina!

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.