sustainablejobs.nl waar wordt het warm in 2023

Waar wordt het warm in de zomer van 2023?

Waar wordt het warm? We zochten uit welke extreme weerstations wereldwijd je vertellen welke temperaturen je kunt verwachten tijdens je vakantie.

Misschien werk je al bij een duurzaam bedrijf of heb je ambities een nieuwe baan te zoeken met impact. Op onze vacature site vind je vele actuele vacatures die je helpen succesvol te zijn bij het vinden van een baan met duurzame impact. Hoe dan ook, de zomer is alweer in zicht en uit recent onderzoek blijkt dat we weer verder reizen dan ooit: behalve Azië zijn ook onder meer Costa Rica, Peru en Mexico erg in trek. De klimaatcrisis lijkt reizigers niet te belemmeren.

Waar wordt het warm en waar niet?

Nu wil je natuurlijk wel eerst weten waar die verre reis dan naartoe moet gaan om niet in de regen te zitten. Of in de bloedhitte waardoor je alleen maar in je ge-aircode hotelkamer kunt verblijven. We maakten een wereldreis en zetten de meest in het oog springende weerstations voor je op een rijtje. Je kunt nu zelf bepalen welke locatie je het meeste aanspreekt voor die welverdiende vakantie.

Azië heeft het hoogst gelegen weerstation op 8430 meter.

Op de zuidoostelijke kam van de Mount Everest hebben klimaatwetenschappers Baker Perry en Tom Matthews samen met een team van sherpa’s een automatisch weerstation op het balkon op de Mount Everest geplaatst. De reden is omdat alleen de Mount Everest hoog genoeg is om de subtropische straalstroom te doorboren. Het weerstation zou een belangrijk nieuw hulpmiddel bieden om daar gegevens over te verzamelen.

Mayewski is een van de wetenschappers die het team ondersteunt en zegt in het basiskamp in de Himalaya:

“Dit is een van de snelst opwarmende continentale regio’s ter wereld, maar we weten niet wat er echt aan de hand is boven de 5000 meter. Deze bergen zijn de watertorens van de planeet. Tussen de 20 en 25 procent van de wereldbevolking haalt zijn water uit de Himalaya.”

Waar wordt het warm op de Mount Everest? Wil je deze vraag zelf beantwoorden door een poging te wagen deze berg der bergen te bezoeken dan raden we je aan je reis goed voor te bereiden. Toen het team van wetenschappers half april in het basiskamp aankwam, voegden ze zich bij een recordaantal bergbeklimmers die de hoogste berg ter wereld van hun bucketlist wilden schrappen.

Het Nepalese Ministerie van Toerisme geeft 382 klim vergunningen en 390 ondersteunende vergunningen af voor in totaal 772 mensen die proberen de top te bereiken tijdens het lenteseizoen dat over het algemeen tot eind mei duurt. Wil je eerst even kijken wat voor weer het er is? Kijk dan hier voor de data van de weerstations op de Mount Everest.

Waar wordt het warm in de diepste oceanen?

Op 2896 meter onder het oppervlak van de Golf van Mexico, nestelt het anker van het nieuwste diepzee weerstation van Shell zich op de zeebodem. Het station, dat is ontworpen om het weer en de zeecondities te meten, is verankerd door een lijn van drie kilometer die bezaaid is met instrumenten die mariene gegevens verzamelen.

Shell heeft een partnerschap met universiteiten en onderzoeksinstellingen. Dit weerstation zal een nieuw licht werpen op diepe wateren in de Golf van Mexico, waarover op dit moment weinig bekend is.

“Het verkennen van de oceaan op deze diepten is een ware wetenschappelijke expeditie”, zegt Shell-oceanograaf dr. Ruth Perry.

De Universiteit van Zuid-Mississippi is een van de eersten die zich ermee bemoeit. Ze willen weten hoe het veranderende klimaat en het koolstofdioxidegehalte de oceanen beïnvloeden. Kleine veranderingen kunnen een grote invloed hebben op voedselketens en weerpatronen. Het weerstation is belangrijk omdat deze midden in een snelweg van warm water ligt. 

Die snelweg stroomt dwars door de Golf van Mexico richting de Atlantische kust van de VS. Oceaanstromingen werken als enorme transportbanden. Doordat warme en koude watermassa’s zich hierlangs verplaatsen kunnen die leiden tot wereldwijde weersveranderingen. Het begrijpen van dit vitale systeem zal leiden tot betere weersvoorspellingen.

Waar wordt het warm op ons noordelijk halfrond?

Op 965 kilometer van de noordpool ligt Ellesmere Island. Half juli 2019 werd daar een warmterecord gevestigd van 21 °C bij het weerstation Alert. Dit weerstation ligt bij de noordelijkst permanent bewoonde plek op aarde, Nunavut in Canada. Normaal gesproken wordt het in juli nooit veel warmer dan gemiddeld 7 °C overdag en rond het vriespunt ‘s nachts.

Alert is geen dorp, maar een faciliteit van de Canadese strijdkrachten op het puntje van Ellesmere Island. De militaire post onderschept radiosignalen, voornamelijk uit Rusland. Het hele jaar door zijn er ongeveer 100 mensen gestationeerd en het weerstation op de basis verzamelt gegevens sinds 1950.

Is Alert je iets te ver naar het noorden en zoek je toch een noordelijk avontuur in zomerse temperaturen dan is Alaska ook een goede kandidaat. Ook daar sneuvelden de warmte records in de zomer met ruim 32 °C in Anchorage. Pas wel op als je boven de poolcirkel gaat hiken. Sinds juni 2019 zijn er meer dan 100 bosbranden boven de poolcirkel geweest, waarbij tot nu toe meer CO2 is vrijgekomen dan alle bosbranden in het noordpoolgebied tussen 2010 en 2018 samen.

Hoe zit het op het zuidelijk halfrond?

Antarctica heeft ’s werelds laagste geregistreerde temperatuur van −89,2 °C gemeten bij het Russische weerstation Vostok. De gemiddelde temperaturen van de koudste maanden zijn -20 tot -30 ° C aan de kust en -40 tot -70 ° C in het binnenland. De zomer temperaturen kunnen oplopen tot 15 ° C op het Antarctisch schiereiland. Ergens anders zijn die meestal veel lager. Variërend van een gemiddelde van ongeveer 0 ° C aan de kust tot tussen -20 en -35 ° C in het binnenland. Deze temperaturen zijn veel lager dan die van het noordpoolgebied. Daar variëren de maandelijkse gemiddelden van ongeveer 0 ° C in de zomer tot -35 ° C in de winter.

Waar wordt het warm in de zomer van 2023?

Death Valley, in Californië, Verenigde Staten heeft het record voor de hoogste luchttemperatuur ter wereld. Op 10 juli 1913 bereikten de temperaturen in de Californische woestijn een maximale luchttemperatuur van 56,7 °C. Dat lijkt erg warm maar belangrijker is om te kijken naar de oppervlaktetemperatuur. Dat is de maximale temperatuur die een oppervlakte bereikt in de straling van de zon.

Er zijn twee plekken die Death Valley verslaan als we het over oppervlaktetemperatuur hebben. Uit een nieuwe analyse van satellietgegevens blijkt dat de Lut-woestijn in Iran en de Sonora-woestijn langs de Mexicaans-Amerikaanse grens onlangs een oppervlaktetemperatuur van 80,8 °C hebben bereikt. Dat heeft grote impact op de ecosystemen die leven op die oppervlakte.

Deze metingen zijn allemaal gedaan tijdens de afgelopen La Niña jaren. Een klimaatschommeling met koelere oppervlaktetemperaturen in de centrale Stille Oceaan en droge woestijnomstandigheden. Wat de komende periode van El Nino zal brengen, moeten we afwachten. Meest waarschijnlijk is dat er records gebroken gaan worden.

Ook wordt het verkoelende effect van bossen door de satellietgegevens duidelijk gemaakt. Bomen tappen water af met hun diepe wortels. Ze verdrijven warmte door transpiratie, waardoor hun bladerdak en de omringende lucht afkoelen. Dat houdt de maximale temperaturen laag en beschermt de biodiversiteit. Een les voor stedenbouwkundigen, groener is echt koeler.

Op zoek naar duurzame vacatures die ons in de toekomst helpen een leefbare planeet te houden? Ga nu naar onze vacaturebank voor een duurzame baan of een mooie stageplek in Nederland of in het buitenland.

Geschreven door Michel Kleinjan

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Ontvang de laatste vacatures!

Vacature Plaatsen?

Plaats jouw vacatures in het netwerk van Sustainablejobs.nl. 

Nieuwsbrief

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.